Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma , jest da je ono sto je pogazeno unisteno al vecina se nadoknadi tako sto okolne biljke i grane popune taj prostor u budu bolje zbog svjetlosti i vlage . Ne gubi se gazenjem mnogo

Sad sam iz obilaska. Zakovrnula je lisce odgore na jednoj njivi i potpaljije se odole. Na drugoj njivi je situacija bolja. Tu je bolje zatvorila i izgleda vise kise dobila, a i malo je niza zemlja.Tu jos ima vlage u redovima. Zrno tek naliva. Sorta Vendi. Ove ranije sorte polako pocinju da zute i zavrsavaju.Imam osecaj da ce opet Valjevka odneti pobedu. Ona prva stize za skidanje i bolje je nalila zrno.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Juče poprskana protiv grinja,išlo 0,35l/ha bifenikus.

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока
To je bas preterano jaka doza. Zasto radis sa tolikom dozom? Neko ti je savetovao ili ? Ja radim sa 0.2 / ha i 150 lit vode

Kod nas je katastrofa sa grinjama. Svaki dan sam u obilasku i nadjem nekoliko parcela koje se moraju raditi. Mislim da cemo na kraju morati najveci deo parcela da odradimo. Imam parcele koje sam vec 2x radio.

To je bas preterano jaka doza. Zasto radis sa tolikom dozom? Neko ti je savetovao ili ? Ja radim sa 0.2 / ha i 150 lit vode

Kod nas je katastrofa sa grinjama. Svaki dan sam u obilasku i nadjem nekoliko parcela koje se moraju raditi. Mislim da cemo na kraju morati najveci deo parcela da odradimo. Imam parcele koje sam vec 2x radio.
S kojim si sredstvom radio i nakon koliko dana od dana zadnjeg tretmana ponavljas?

Cici, kako ocenis kada mora da se prska. Cale jutros bio u obilazak, kaze sve i svasta ispada sa lista kada se protrese, ali je soja skroz zelena, nema ostecenja. Ne bih prekidao odmor, ali ste me bas naplasili kad vidim ovde u temi da skoro svi prskaju...

Cici, kako ocenis kada mora da se prska. Cale jutros bio u obilazak, kaze sve i svasta ispada sa lista kada se protrese, ali je soja skroz zelena, nema ostecenja. Ne bih prekidao odmor, ali ste me bas naplasili kad vidim ovde u temi da skoro svi prskaju...
Kad odes na njivu pa vidis da je sa jednog kraja soja svetlije boje i da polako ostaje bez sokova, bukbalno se biljka smanjuje i zuti to su ti grinje. A prvi simpyomi budu ukovrdžano mlado lisce na vrhu.

Takvu sam preporuku dobio.A i taman mi ispadne litra za skoro 3ha.Litra plaćena 3600din,što ispadne oko 1200din/ha.

Ok, do tada znaci nema potrebe. Znam kako izgleda od leptira, isisa sve ostane list kao paucina. 2019 sam se naprskao od leptira. Ostao mi je i Despot (savanur), pa sad citam neki kazu moze i sa njim. Ako zatreba vraticu se na 1 dan busom, ne bi mi bilo prvi put.

S kojim si sredstvom radio i nakon koliko dana od dana zadnjeg tretmana ponavljas?
Radim sa aktivnom materijom bifentrin. Ponavljao sam samo one parcele gde se najranije javile grinje. Te su prskane pre velike kise i nedelju dana posle te kise sam morao ponovo da radim. Izgleda da se izlegla sledeca generacija.
Da ne ponavljam Popstep ti je sve napisao.

Izgleda da ću ipak morati prskati jednu njivu soje (za sad samo nju, a možda i ostale kasnije) od grinja. Nisam baš ispratio na forumu sa čim se prska, ali gledao sam sad da li imam iz ranijih godina nekih preparata koji bi se mogli upotrebiti za grinje i nađem 1l Fobosa - stoji ko zna od kad (pretpostavljam da sam sa njim nekad prskao voće u dvorištu), i 0,25l Apolla 50SC. Da li Fobos može da se koristi za grinje (na internetu vidim da je insekticid/akaricid) ili je pametnije da kupim nešto provereno? Problem mi je gaženje soje pa ne bih baš da ponavljam prskanje zbog upotrebe neadekvatnog sredstva.

Za svaki insekticid mora da se plati pravo za registraciju za određeno delovanje. Tako npr neke hemijske kuće nisu htele da ga registruju i za grinje jel već imaju preparate na tržištu koji su registrovani, a iz prakse ljudi deluju na njih.Ja sam juce obisao jednu njivu koju sam prskao u subotu Savanurom i vidim da grinja ne napreduje.Bio je zahvacenen jedan red 20m i tek drugi jedno 10m.Juce kad sam obišao stoji isto tako stanje. Nije se prosirilo na treći, niti u dužinu. Znaci nesto deluje, e sad koliko praticu.

Саванур се не сме применњивати у време цветања усева и засада,колико видим по сојама још има цвета

Ljudi zasto spominjete bifenicus kojeg ima samo u malim količinama i ima samo sporedno dejstvo na grinje. ta aktivna materija ukinuta prosle godine i čitate uputstvo koje je napisano pre sto godina kada je bio jak, sve se menja pa i doza primene nije više 200ml već najmanje 0,5 l/ha pa i pored toga prskaju po dva puta i gaze već šokiranu soju. Nemojte se ponašati kao škoti i koristite preparate koji su zvanično registrovani a nisu uopšte skupi ima kineza koliko voliš. VIDIM DA DOSTA LJUDI OVDE IZMIŠLJA TOPLU VODU I PRSKAJU VIŠE PUTA NEREGISTROVANIM PREPARATIMA

Daj predlog, konkretno. Imam još nešto da obavim pa idem do apoteke da vidim šta imaju, pa bolje da pitam imate li to i to nego da mi oni predlažu...

Daj predlog, konkretno. Imam još nešto da obavim pa idem do apoteke da vidim šta imaju, pa bolje da pitam imate li to i to nego da mi oni predlažu...
Reci ce ti abametkin, eno prskana njiva kod mene i nije ponovljena u komsiluku i ne vidim neko bolje dejstvo. Znaci abametkin dva puta u roku od 7-10dana.Bolje sredstvo za ove vrućine je Masai,a ako hoćeš trenutno najbolje Uranus(deluje i na grinje i na jaja) ili Premijer koga slabo ima na trzistu.Problem su donji spratovi gde ne dospe puno sredstva. Ispadne da moraš prskati sa sto većim pritiskom i sa što više vode.

Malopre sam sreo zastitare iz pss Vrbas, pojavile su se stenice, i braon mramaraste i zelene povrtarske, jos su male ali vec napadaju maune. Jos nam je samo to trebalo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh