Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Daleko je ulaganje u soju od ulaganja u kukuruz. 12 000 dinara djubrivo i oko 15000 seme kukuruza, ima još prostora ;)

80 000 din (cistih para,bez rada i amortizacije) me izadje hektar soje ove godine.Znaci sa tih 1500kg sam negde oko nule.

Kod mene dosta šareno... Ima mahuna ali ima puno svežih a bome i suvih cvetica. Mase ima, ali nema mahuna... Jos ova vrućina, biće ovo veselo.

Mi nikad nismo imali grinje
d3c192bb6e5b07dfb01debe0bd56a46b.jpg

Večeras sam slikao Wendy (šacujem da mi treba još jedno veče kopanja da konačno završim). Ovakva kao tanja biljka na slici je većinska na njivi tj. prosečna biljka, a ova bujnija je od najboljih i nju sam uščupao u nekoj rupi gde još na korenu može videti vlažne zemlje. Dakle prosečna stabljika ima 15-20 većih mahuna i još nekoliko manjih. Kod ove što se razgranala nisam brojao mahune. Visina je uglavnom malo niže od kukova, ima je i do struka, ali ima i malo preko kolena. Ako se ostvare najavljivane visoke temperature (35+) bez kiše u narednih desetak dana i ovaj trenutni potencijal roda će se upoloviti, a upravo i da padne sutra 30-50 litri nema šanse da prebaci tonu po jutru. Ostaje još da se vidi kako će se grinje razvijati, tj. koliko će ubrzati širenje na najavljenim temperaturama. Ako još i njih budem morao prskati to znači da će se deo soje i izgaziti jer već sada se hodanjem ponegde zapinju i čupaju bočne grane. Uglavnom, nakon što sam prežalio kukuruz ponadao sam se da će bar na soji biti nešto, ali po svemu izgleda da će i na soji biti razočarenje.

Te mahune tek treba da se pune, toplotni talas već došao, zalihe vlage od prethodne 102l koliko je kod nas palo se ubrzano iscrpljuju, grinje kreću ponovo sa vrućinama... Dakle, tek treba napuniti mahune!

edit: 2,5 t/ha je oko 1,44 t/kj. Toliko sam imao 2019. ; 2020. sam imao 1,7 t/kj, pa sad uporedi te godine sa ovom...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh