Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zadesim se na njivi kad je komšija prskao njegove kukuruze dikambom a vetar duva na moju soju. Doduše nije bio jak vetar ali ipak na moju stranu ide prašina koju diže točak od traktora, a dizne na prskalici one najobičnije. Ostane mu dva reda do moje soje i ja ga zamolim da ne prska ta dva reda i da ću ih ja okopati. Čovek pristane i kaže zajedno ćemo okopati kad se oparaju kukuruzi. Kad su ljudi ljudi, sve može...
Znam licno iz cetvrte njive po sirini da dodje a ne sa dva reda .

A sta vam govori neko iskustvo kad soja dobije po tamburi od Laudisa + Nikosulfurona, pa se sva skocopizdi slicno kao od Dikambe.
Ima li sanse da dodje sebi ili daviti komsiju?!

Zavisi od kolicine koju je primila ? Ja sam zeznuo jednom komsiji kupus laudisom , ali povratio se .
Ako cete licno misljenje moje je da je kod vas glavni problem komasacija . Njive hektar ,dva , a siroke 20 ,30 metara.

Jednu mi komsijin klinac malo zakacio sa Dikambom,uci se jos,i eno pocela da se vraca.
Na drugoj drugi komsija zakacio sa Laudisem,jos se muci,pratim je ali tesko da ce to doci sebi.

Aj sto je unistio prva 2 reda, ali ici po ovakvim vetrom i to cisto sumnjam da su dizne bile za vetar, ili je radio ko ce ga znati s kakvim pritiskom nego je vetar nosio i do 15 redova posejanih na 50. Sva se zguzvala.
Danas je 2 dan kako sam mu rekao i navodno ici ce da vidi pa ce se javiti, za sad cuti u usta ga mutavog, mislim bas toliko muca da pomislis da ce se usrati dok izgovori par reci!

Poslednja izmena:
Jednu mi komsijin klinac malo zakacio sa Dikambom,uci se jos,i eno pocela da se vraca.
Na drugoj drugi komsija zakacio sa Laudisem,jos se muci,pratim je ali tesko da ce to doci sebi.
ta što se vrati ima manji prinos od 10 do 40 posto ovisi koju dozu i u kojoj je fazi dobila. eno ja maloprije dijeli nas lenija 3 metra, kanal 5 metara i onda preko kanala moja njiva i zanosilo 50 metara u moju njivu milina... e sad ja više nemam živaca tko ne plati zovem polj. inspektora za takve stvari....

Znam da tu nema nista od dobrog prinosa,bila 2-goj troliski,nije strasno,ova sa Laudisem nagazile uvratine,prskali po vetru pa i tako soja dobila u naletima.
Ih lako vama kad Inspektor resava stvari.

Aj sto je unistio prva 2 reda, ali ici po ovakvim vetrom i to cisto sumnjam da su dizne bile za vetar, ili je radio ko ce ga znati s kakvim pritiskom nego je vetar nosio i do 15 redova posejanih na 50. Sva se zguzvala.
Danas je 2 dan kako sam mu rekao i navodno ici ce da vidi pa ce se javiti, za sad cuti u usta ga mutavog, mislim bas toliko muca da pomislis da ce se usrati dok izovori par reci!
i ovdje ima takvih i onda ne priznaju zovi inspektora ako možeš pozovi sud jer isti takvi su i nama poprskali prije 3 godine i onda se pravili mutavi i ove godine se prave mutavi a prije sjetve ga zovem i kažem nemoj DIKAMBOM i kažem mu kako je bilo i opet ista stvar od sada samo sud kad plate prisilno da vidiš kako će mijenjati aktivnu materiju

Znam da tu nema nista od dobrog prinosa,bila 2-goj troliski,nije strasno,ova sa Laudisem nagazile uvratine,prskali po vetru pa i tako soja dobila u naletima.
Ih lako vama kad Inspektor resava stvari.
a nije baš lako moraš se suditi itd ali nakraju plate i onda dignu nos ali baš me briga.... od ove godine idemo tako jer ne vrijedi drukčije. još ga zoveš poslje sjetve i kažeš imaš toliko drugih aktivnih materija nemoj dikambom i samo ništa ti ne brini i onda opet opale po 15 do 60 redova...

U Americi je u vecini ratarskih drzava zabranjena dikamba a njive su im ogromne prema nasim , nije bilo drugog rjesenja , pa vidite . Prvi problem su nanjusili bayer i basf pa proizveli gm soju tolerantnu na dikambu ali dzaba , opet je sve vise zabranjena

Nisam za to da se ukine,ipak resava dosta korova,kriv je covek,prska po vetru samo gas da bude sto veca magla,evo kod mene ima i Laudis,kod drugara pored suncokret prskao sa Ekspresom pa nagazila soja.

Na tri njive sam ponovio usev da imam isto sto i komsije jer drugacije nije moglo se resiti prskanje prvog-drugog do N redova. Na jednom mestu ne okrenem i najebe mi kukuruz od Kalifa

Jedini lijek zasada je biti u dogovoru sa prvim i drugim komsijom i sijati isto .
Ja ovo počinjem ozbiljno da shvatam, imam štete na 11 parcela,😔
Samo se jedan komšija iz Jwrmwnovaca javio da plati, reko nwmoj odma sačekaj jesen pa vidimo, doduše najmanju je štetu napravio otprilike trećinu reda, sramota me i da mu naplatim. A ima nekih koji kategorički tvrde da nisu radili po vetru i da im je prosto nwverovatno kako su štetili komšiju. Moram jednog oplesti po džepu da se drugi uozbilje.

Poslednja izmena:
Danas je 2 dan kako sam mu rekao i navodno ici ce da vidi pa ce se javiti, za sad cuti u usta ga mutavog, mislim bas toliko muca da pomislis da ce se usrati dok izgovori par reci!
Samo nemoj reći da je Šulc😂

Pretprošle godine komšija je prskao kukuruz po vetru Laudisom i 9 brazda moje soje je dobilo po ušima samo tako, pobelela skroz, oporavila se posle ali nije bilo ništa specijalno od roda.Vratio sam mu tako što sam leđnim špricem poprskao 4 brazde kukuruza, nije mi ništa rekao a malo je falilo da zakačim tanjiraču i istanjiram mu celu njivu koliko sam bio ljut.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh