Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima, ove godine sejem sortu Wendy, pa me zanimaju vaša iskustva, da li je bolje ići sa razmakom između redova od 70cm i razmakom od 3,2cm između biljaka u redu, ili ići sa 50cm razmaka između redova i 4cm razmaka između biljaka u redu?

Ove dve kombinacije daju otprilike isti sklop, ali bih hteo da proverim kakva su iskustva sa ovom sortom :)
50cm pre se sklopi,neda korovima da rastu i manji gubitak vlage ...

Jedini problem kod nas u ataru sa Wendy je bio pre dve godine (2019-te), gusenica(admiral,stričak ili kako se već zove).Izgleda da joj se Wendy baš svidela,na drugim sojama nije bio tako izražen napad kao na njoj.
Inače ja je sejem na 50 sa razmakom između biljaka 5 cm.

Kažu ljudi koji su radili oglede sa sejanjem na 70cm i 50 cm da nema neke bitnije razlike u prinosu. Kad sam sejao na 50 cm onda je išao razmak 4,5 cm a par godina sejem na 70 i na 3,2 cm. Ovo radim iz razloga što u selu ima špartača na 70 ali nema na 50 cm.

Nemoj tako komšo, znači ja bacim svake godine 4.000 po hektaru bez potrebe. Ubiće me ukućani ako ovo čuju. Stalno im pičam da su velika ulaganja i da " se nema".

Svakog proleća planiram kupovinu novog špartača sa s oprugama, i onda odlažem, odlažem. Kad dodje špartanje, pola stignem, pola ne. U jesen ne vidim nikakvu razliku. Ne samo kod soje, nego i kod kukuruza i suncokreta. Al onda u zimu opet sebe nekako ubedim kako treba špartati. I tako u krug se vrtim evo već nekoliko godina.

Ja je prosle godine nisam spartao, i imao sam rekordan prinos od oko 3300kg/ha. Nema bolje agrotehnike od kise.
Ali kao i sto Darko rece, svake godine se kajem sto nisam platio da mi neko osparta, jer prinos bi po svakoj logici trebao ici malo na gore.

Tesko da ce se i saznati tacno jel ima veceg prinosa ili ne ukoliko se sparta.
A da njiva lici na njivu i okoncan rad nad njom nakon spartanja, to je vizuelno jasno i perfektno izgleda.

Ljudi, dajte broj nekog distributera za ns soju ili delta soju koji je u blizini rasinskog okruga. Samo dve vreće mi trebaju.

Delta agrar:
84306c7cc4c0ef5e3a74ff9697319d19.jpg

Kolege, potreban mi je savet. Odradio sam analizu zemlje, i dobio vrednosti kao na slici. Zna li neko da mi kaže koliko djubriva i kog djubriva je potrebno dodati pre setve soje?
(Znam da treba da dodam kreč i stajnjak, ali pitam za veštak).

fdd76d8fc031bd279a1a6593695cfc9f.jpg

Kolege, potreban mi je savet. Odradio sam analizu zemlje, i dobio vrednosti kao na slici. Zna li neko da mi kaže koliko djubriva i kog djubriva je potrebno dodati pre setve soje?
(Znam da treba da dodam kreč i stajnjak, ali pitam za veštak).

fdd76d8fc031bd279a1a6593695cfc9f.jpg
Ono što se meni čini, treba se fokusirati na fosfor od makroelemenata, pošto je on ipak na donjoj granici. Verovatno je kasno za osnovno đubrenje (u kojem bih preporučio 6:24:12 ili MAP), ali zato možeš soji dodati startno đubrivo tipa NutriBoost ili Super Start, ono uglavnom ima mnogo fosfora u sebi i pomoći će prilikom ukorenjavanja biljaka.
A ako planiraš da bacaš azot, obavezno u formi KAN-a.

A kako znaš da je na donjoj granici? Koje su referentne brojke za sve ove elemente?
Pitam zato što ne znam, da me ne razumeš pogrešno...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh