Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ja za2 dana idem u serbiju pa videcemo stanje soje,ma da sam vido jutros,od kace nema nista otvorila se isve je poispadalo po zemlji,tu radi tanjiraca,ucetvrtac radi ce se valjevke,a sava ceka mene.

Deja njegovu soju pokosio ali ne kombajnom
Nenormalno puno meuna koje su prazne a gde ima neko zrno krenulo da truli.Inace je sorta apolo.Donje lisce je normalno a gornje spicasto kao kod wendy.Savetovao sam ga da ostavi posle kise

Kod mene je Apolo bolešljiv već 3 godine, ali bude uvek mahuna. Već prve godine kada sam ga uzeo sa Instituta bio je loš, sa slabom klijavošću. Ipak sam ga ostavio u proizvodnji. Bolest je najvidljivija pre faze intenzivnog porasta, posle toga se otrgne i bude sve u redu.

Krenuo i ja danas, skinuta najbolja parcela tacno 2 ha, oko 6.5 t. Sorte pelikan i apolo, nema neke razlike osim sto se apolo lakse vrse. Ostale parcele su mnogo losije, bar dve kise su promasile u odnosu na ovu, videcu prosek kada se proda. Ostaje samo zal sto nije sve kao ovo od danas, tj. sto kisa nije pala svuda kao ovde...

Danas zavrsena zetva soje za ovu godinu
17 500 kg sa ravno 7h
Sorta apolo,osim jedne parcele od 1h gde je bila beluga
Setva na 70 cm...22 i 23 april
Kakva je godina zadovoljan sam,samo sto i dalje ostaje apolo na svim povrsinama sledece god,beluga mi se ne svidja,tezak vrsaj,ne jednako sazrevanje

Pa kod nas ima i po 200 kg po kj, tuga. Jel Peet sta da radimo? Da se besimo?
Sacuvaj Boze! Dok pamet sluzi i glava funkcionise kako treba ne trebas razmisljati u tom pravcu pa i da ne rodi ni pisljivo kilo!
Sta ja da kazem kad su mi nedodirljivi mangupi koje kako stvari stoje ni policija ne sme da pohvata ni posle 8 dana od kradje 2.25 kj suncokreta, vrednosti od nekih 250.000 din a mozda i vise!
Ali ne mogu da shvatim kako treba biti zadovoljan sa nekim prinosom koji ne pokriva ni ono ulozeno a kamo li kad si u gubitku!
Jednostavno sta je tu je, nema kuda, ne postavlja se pitanje da li si zadovljan ili nisi.

Poslednja izmena:
Ми данас скидали у истом потезу Аполо и Белугу на две различите јелте њиве. Аполо далеко бољи, добацио је до 1370кг/кј, док је Белуга недва добацила до 1120кг/кј....доста махуна са по једним зрном је имала Белуга, која је на око изгледала далеко боља од Апола...

ПС. Не одговара свака сорта соје на сваком тетену. Код неког су поједине сорте лошије, него код других и обрнуто...јбг треба експериментисати и убости ону која је константна. Ево код нас у Чалми се Аполо и у оваквој години показао као одличан на нашем терену, на Белугу кукају сви и на неке друге сорте...

I ovo tvoje je strasno, iskreno ne znam sta bih te savetovao, imao sam nesto slicno sa paljenjem kukuruza prosle godine, malo je falilo da dodje nemilih scena

Jel radio neko nekad sa epinom soju? Meni jedna parcela bila osurena od kukuruza pa sam odradio epin i prehranu a sad soja ko da je jul mesec zelena,a ima i vec zrele,ostale parcele koje nisu radjene sa epinom danas kosim,setva isti dan,sve isto odradjeno na sve parcele ali ova kasni sa zrenjem

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Jel radio neko nekad sa epinom soju? Meni jedna parcela bila osurena od kukuruza pa sam odradio epin i prehranu a sad soja ko da je jul mesec zelena,a ima i vec zrele,ostale parcele koje nisu radjene sa epinom danas kosim,setva isti dan,sve isto odradjeno na sve parcele ali ova kasni sa zrenjem

Једне године сам радио због дикамбе са исабионом и зрење је било равномерно, али то су аминокиселине а епин је хормонац. Мислим да тај Епин и више помогне соји чим имаш ту ситуацију око неравномерног зрења

Poslednja izmena:
Kad sam i ja budala,kad je osurena od dikambe idem samo prehranu preko lista a sad mi onaj kao u radnji kao da idem sa epinom pa sad samo ta parcela me jebe,ima mahuna bas zrelih a ima i dosta zelenij,kad sacekam da vise sazri mozda ove zrele ce da ispucaju. Koji je to jus standard za necistocu? 2 ili 3%?

Kad sam i ja budala,kad je osurena od dikambe idem samo prehranu preko lista a sad mi onaj kao u radnji kao da idem sa epinom pa sad samo ta parcela me jebe,ima mahuna bas zrelih a ima i dosta zelenij,kad sacekam da vise sazri mozda ove zrele ce da ispucaju. Koji je to jus standard za necistocu? 2 ili 3%?

To ti je retrovegetacija i sačekaj još malo i polako ovršite, ja nisam danas slikao šta sam ovro, silaža a ona zrela ali no.

Nego danas završio moje soje i konačan prosek oko 1100-1200kg po kj, ostavljao kući za seme a to nisam merio nego izdžakirao te otuda otprilike prosek, to mu je to za ovu godinu.

Paraćinac ide to kroz kombaj lepo samo treba ravnomerno da uvlači masu i polako, kombaj sam kaže koliko brzo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh