Soja 2020

Jeste ta je parcela, ovaj pored sa kuku je član Ćipu 84 taj kukuruz je adengiran odavno, nije više prskan a primeti se da ima šareno ukovrdžano i do kukuruza.
 
Ima li grinja ? Preduzimate li išta ? KOd mene na jednoj njivi harakiri napravile dok sam primijetio, predusjev pšenica , a druga prekoputa sve isto samo kukuruz i nema ih .
 
Ja sam juče totalom oprskao neku džunglu kod uvratine odakle mi uglavnom kreću grinje. Momo, čudno mi je da ima grinja a bilo je dosta padavina, pogotovo kod tebe. Grinje vole toplo i suvo vreme. Red soje koji je stradao od dikambe se poprilično oporavio zahvaljujući padavinama, mada nisam se zagledao u cvetove da vidim da li jednako cveta kao ona što nije dobila dikambu.
 
Kod mene je padavina bilo dosta kad nije trebalo , kiše nije bilo dvadesetak dana uopšte a tu gdje su se pojavile je baš pjeskovita zemlja . Sad je baš toplo i suvo vrijeme.
 
Danasnja zanimacija :)

spar.jpg

spart.jpg
 
Dajte pomozite savjetima u vezi grinja ,pauka sta god. Kod mene totalni preokret za dva ,tri dana se desio . Padavina je bilo previse u maju i pocetkom juna a onda ni kapi pa je izgleda jos gori uticaj suse . Danas nista i nadalje prognoze bez kise. Soje ove godine imam najvise i to na mnogo razbacanih parcela . U prosjeku je velicine kao tu na slici kolege sremskapolja ,na 70cm jos nije sklopila . Grinje su naglo krenule , negdje na uvratinama tek a mozda ih ima i dalje a negdje toliko da ima krugova koji bukvalno gore . Treskao sam listove na bijeli papir i ima ih dosta .. Kako je bila najava kisovitih dana mislio sam bice dobro a sad je totalno drugacije . Znaci napad je jak.
Cime prskati koji akaricid ili svejedno ? Znate da su skupi a i posao je to ali isao bih da znam da cu rijesiti . Sa druge strane da je u kasnijoj fazi nebi dirao,a ovako.
Dali moze zgadije da bude toliko da unisti cijele njive ?
Neki kazu da postoje neki akaricidi koji unistavaju i jajasca a neki opet kazu da ne vrijedi nista jer se javljaju ponovo i ponovo. Pomoc,iskustva...
 
Momo uzmi am abamektin, to ti je akaricid. Unistava samo odrasle jedinke. Zbog toga moras da radis dva puta. Drugi put posle 7 do 10 dana da bi unistio jedinke koje su se izlegle nakon prvog tretmana. Tretman radi kasno uvece sa sto vise vode da okupas biljke.
 
Momo, ja sam prskao grinje 2017, bilo je susno i jako toplo leto. Na jednoj njivi sam oprskao samo okolo a na drugoj sam oprskao celu njivu jer je bilo u velikim ogumcima. Prskanje sam obavio 23.07 sa preparatom Vertigo 1,8 abamektin (o,5 l/ha). Vrsidba je bila 30.08. sa prinosom 920kg/kj.
Eto to je moje iskustvo, ako nesto moze da ti pomogne.
 
Hvala .Ako moze jos iskustava ko je imao jak napad na susi i dali je uspio ista ? Moguce da sam i sam dosta kriv jer cesto sa herbicidima dodam i insekticid neki napamet ako ima nesto leptir npr .,mozda sam pobio neke njihove predatore . Tu praksu izbacujem sigurno .
 
Evo proucavam brzinski Americke clanke ,prvo univerzitetske pa cu forume . Zasad sam naisao na neobicne preporuke hemije,potpuno drugacije ali jos cu malo provjeriti mada kako reci da "Purdue " univerzitet Indiana nezna , ko zna onda .Jedino bi jos da osiguram trebao vidjeti dali imaju 2 crne tacke na ledjima
 
Momo grinje najefikasnije mozes da uocis pod mikroskopom ili nekom dobrom lupom. Postavi fotografiju da vidimo kako list izgleda. Ja sam ih radio 2015. na pasulju, posle toga sam ih radio i 2017.i 2019. godine na soji. Nema tu velike filozofije, ispod 350 l/ha vode nemoj da ides, nemoj po suncu i nemoj na temperaturama preko 25 stepeni jer je akaricid nestabilano jedinjenje.
 
Grinje u repi sam prošle godine rešio sa Bifentrinom i okvašivačem. 0.2 litre po ha Bifenicus, talstar ili nešto treće na bazi te aktivne materije plus okvašivač. Kod nas je od ove godine bifentrin zabranjen. Ne znam da li ga još ima negde u prodaji.
 
Ne znam zasto, ali meni je jedan iskusni zastitar napomenuo iskljucivo da to bude akaricid. 2015. godine sam prvo radio sa bifentrinom(po preporuci prodavca u apoteci) i nije bilo efekta (mozda zato sto je napad bio veliki).
 
Sava sejana na 70cm medjuredno. Da li su joj donji listovi pozuteli zbog dosta vlage i jakog sunca odmah nakon kise ?
Jel nece biti problem kasnije ?
41034cea5c43fa17938cad6c74e428cf.jpg
d8dd435f3cda54ca7ce1a47dc5ebdd25.jpg


Послато са Mi A3 уз помоћ Тапатока
 
Nazad
Vrh