Soja 2020

Druškan, sejana 6-7 aprila i to valjevka. Koja je kod tebe sorta i vreme setve? Baš je prošarana...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
Isto Valjevka, setva 4. i 5. Aprila. Pitam jer znam da sejes pretežno Valjevku, pa reko zbog datuma da uporedim. Ali ipak je kod tebe zelenija zbog kiše, kod mene je slabo bilo, a videćemo koliki rod ćemo izvući. Da, baš je prosarana, i to odjednom. Prošle godine u ovo vreme bila zelena kao tvoja. Kod tebe verujem da će biti preko 2,5t/kj, mozda dobaci i 3t.

Poslednja izmena:
Isto Valjevka, setva 4. i 5. Aprila. Pitam jer znam da sejes pretežno Valjevku, pa reko zbog datuma da uporedim. Ali ipak je kod tebe zelenija zbog kiše, kod mene je slabo bilo, a videćemo koliki rod ćemo izvući. Da, baš je prosarana, i to odjednom. Prošle godine u ovo vreme bila zelena kao tvoja. Kod tebe verujem da će biti preko 2,5t/kj, mozda dobaci i 3t.
Uh, ziv ti meni bio i fala na lepim željama. Mada imam još neke parcele da završim čupkanje a tamo je bila još bolja nego ovde, kad odem videću, tamo već mogu da se ostvare zelje... :osmeh:

Večeras sam obišao njive i evo kako izgledaju moje soje. Imam dve sorte, Wendy i Rubin, nisu u istom delu atara ali su otprilike podjenako dobile kiše. Wendi ima znatno manje mahuna i one su tek počekle da se pune, kod Rubina su mahune dosta punije. Wendy ima više abortiranih i cvetova ali i mahuna koje su zakržljale bez ijednog zrna. Takođe se na Wendy uočava da su donji spratovi prazni, kod Rubina ima mahuna do dole. Ne znam šta je razlog tome, agrotehnika je potpuno identična, verovatno je Wendy imala manje kiše u početnom delu vegetacije ili je osetljivija na hladnije vreme. Za obe sorte je potrebno da dobiju bar još jednu kišu, za Wendy presudno. Interesantno, zemlja u soji mi je potpuno suva - suvlja nego u kukuruzima iako su jednako dobili od poslednje kiše, pretpostavljam da je razlog što soja sad intezivno troši vodu dok kukuruzu skoro da više nije ni potrebna. Generalno - neću se proslaviti sa sojom, ni prošle godine nisam. Prošle godine sam imao 1.5 t/kj, ne verujem ni da će ove godine biti više, može lako da se desi da bude i manje. Kukuruz je mnogo bolji od soje ove godine kod mene.

WENDY - kad se spolja gleda izgleda lepo, ali nema mahuna, i to što ima je dobar broj sa jednim ili dva zrna, sa četiri ni nema. Zrna tek treba da nalivaju i ako uskoro ne bude kiše biće jako rđavo. Broj mahuna u proseku je 20-25, a nađe se i po koja biljka sa solidnim brojem mahuna.

RUBIN - Ovo mi je najbolja njiva sa sojom. Rubin izgleda mnogo bolje od Wendy. Imam još dve njive sa Rubinom, pored jedne sam prošao i blizu je ovog stanja, a na drugu nisam ni išao (tamo gde mi je soja pre julske kiše bila baš kritična, skroz klonula). Ovde mi je već dojadilo slikanje pa nema mnogo slika. :)

Poslednja izmena:
Dukej u kom delu atara je ova wendy sa slika? Meni je isto sumnjiva wendy i juce sam isao da uporedim sa rubinom ali ispostavilo se da je br mahuna isti. A iscupao sam po 3 biljke jedna da druge na obe njive.
Nekako mi wendy ima jos uvek mnogo listova i grancica pa u odnosu na to ima malo mahuna kad se gleda. Na nekim mestima jos uvek ima cveta. Mozda je problem pregusta setva (2.5cm)

Sent from my iPhone using Tapatalk

U Razlevima, kod Cvajginog salaša. To je iza fabrike stiropora, blizu auto puta prema Vrbasu. A Rubin je kod Ljuštikinog salaša, na vrbaškom putu. A nisam gusto sejao, na 3.4cm na 70cm međuredno.

Ne znam šta je problem kod Wendy, možda je osetljivija na hladnije vreme od Rubina, Maj i Jun su imali neke baš hladne noći.

Između redova soje poređaj.Ja ako naiđem na tako nešto,sve mu nabacam na soju,put nije samo njegov
Ne može izmedju redova usemenila se trava. A i kad izčupam ostane busen na korenu pa to posle guraju dupli prsti i pravi sranje...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Шта те брига ко шта каже ,осушиће се за три дана неће се ни видети да је ту била,најбоље би било да је увежеш и понесеш кући,али верујем да би и то неком засметало.Ти си своје одрадио савесно и то је пример да сви тако ураде, коме смета нека заобиђе има и других ленија

Nije problem, dodjem autom do nje pa cekam tri dana da se osusi da bih prosao, jer neko hoce da mu bude lepa soja, poredjaj je na uvratine svoje do soje.

Kod nas je takav mentalitet da svi obilaze i gaze ti njivu i iz tog razloga čupazon ostaje u njivi.Počupaš, otreseš zemlju sa korena i poređaš po soji.

Nije problem, dodjem autom do nje pa cekam tri dana da se osusi da bih prosao, jer neko hoce da mu bude lepa soja, poredjaj je na uvratine svoje do soje.
Па ти мало објаши и пређи преко ње какав проблем, неће ти појести ауто није од пластелина

Nazad
Vrh