Soja 2020

Obe njive Sava sejana 10.4
Morace jos jednom za uskolisne, nikao nov sareno po njivama nakon ovih kisa
f7503f922613303424bb883e8d2e38e2.jpg
894ce081532a689960f1804e7705ffc0.jpg
fed504a32812411a673ccb0e7933c208.jpg
447fd1ed0e34bad921a36fff61c58ce0.jpg

Послато са Mi A3 уз помоћ Тапатока

Kod mene je prošle godine bila manja u ovo doba, ali bilo je razlike I u setvi, ove godine je nešto ranija, pa je i veća.
Prošle godine sam je prskao insketicidom 22.06., ove godine leptira za sada nema. Kad procveta palamida, videće se dal ih ima ili ne.
U pravu si i kod mene je bila manja snimak je 16.6.2019.Secam se da je leptira bilo u rojevima

Pored ove nase parcele desno, sa leve strane kupili letos ovu.
Prilikom setve namerno sam nekoliko redova isao vise prema nasoj gde se moze videti da korova nema. Prvo je posejana soja desno a levo cekao da krenu korovi i uradjena totalom.
Bilo je mnogo sirokolisnih a i sirka, da bi kasnije krenuo novi kontigent sirka.
Juce prskano, levo, sa 1,1 l/kj Kletoxa
87abaedf77a0c9b2501a4c9164d79f89.jpg

7b340b1f68b72688bc0640ec39fe607b.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Drug prskao svoj kukuruz sa plamenom i talismanom a komsija do njega ima 4 kj soje. Taj komsija tvrdi da mu je drug poprskao svu soju a ima 99 redi na 4 kj jer je soja dobila kao plikcice i malo uvrnula listove.

Ja razumem da je uhvatio par redi ,al da je cela njiva dobila to bas ne razumem. Soja je prskana sa korum i das ,bar tako tvrdi taj njegov komsija

Ako je duvao vetar poprilično jak a bilo ga je ove proleći ništa čudno da i toliko prenese maglu (drift), dikamba je čudo i 1% samo da padne na list soje odmah je šokira, bilo je proleći kad je suvo i visoke temperature u vreme prskanja i taj drift padne na list soje ali pošto je to mala količina a suv vazduh on se trenutno osuši na listu i soja ga ne usvoji odmah i čim padne neka kiša usled vlage otrov se usvoji i dođe do šoka iako je prošlo nekoliko dana od prskanja a ti lupaš glavu koji joj je andrak, pa isto kasno uveče kad se prska kad stane vreme sve pliva ko magla u stanju je taj drift da ode i po pola i više kilometara dalje i da se spusti na nečiju njivu a oko tebe soja sve i neznaš zbog čega šok, tad uglavnom bude šokiran određen deo njive.NJiva nuz put, tvoja po dužini a sa druge strane puta kontra njive idu i tačno naspram te njive gde je kukuruz i prskan dikambom otprilike za tu širinu se šokira tvoja soja, nekad popreko nekad blago ukoso u zavisnosti kako je vetar duvao, ovo nije slučaj samo sa dikambom nego se soja šokira i od drugih preparata samo neke lakše preboli a na dikambu je najgore.Nadam se da me razumete šta sam napisao a ovo su neka moja zapažanja što nemora biti tako ali no.

Nece tu biti rjesenja . Dikamba moze da predje i preko 1km daljine i nemora uopste da bude jak vjetar , skoro nikakav . To kod komsije je klasican slucaj dikambe . Nikakvo cudo sto je presla na cijelu njivu . Najgore sto se ljudi zavadjaju a niko nije kriv . Rjesenje je samo ili totalna zabrana dikambe ili DOGOVOR KOMSIJA ILI DA SE NE SIJE KUKURUZ I SOJA NI BLIZU ILI DA NE KORISTI DIKAMBU ILI DA ZNAJU ZA RIZIK.

Добра је дикамба само док стоји затворена у амбалажи,ма зло од хемије. За комшијске усеве нема да брините загарантовано је дејство и леп диван после...

Eh,samo da se nauci koliko trebaju grane da su podignute i da se ne mesa atomizer sa prskalicom,i nema brige.Ovde na forumu sam svasta video,od podignutih grana do nebu pod oblake i prskalica sa maglom iza njih kao da su jeb.. atomizeri jbt.Pa ne treba vam onda dikamba da upropastite komsijske parcele,mogu to i druge a.m kad maltene pola hemije zavrsi kod komsija u njivama.

Gledam kada prskaju sa kopirnim granama, te grane lelujaju, nekada prskaju na 1,5 m visine a nekada na 30 cm. Idiot sto mi je oprskao soju, predpostavljam da je na onim mestima gde je red soje skroz dobio po tamburi, da je grana bila na velikoj visini, a gde nije da je tu dizna bila na normalnoj visini. A ostali redovi sto su stradali, tacno se vidi da je vetar duvao u naletima.

Vidi se kad nabiju veliki pritisak kako nosi maglu po susednim parcelama.Prskam sa diznama četvorkama na 1,5 bar i ide 200 l/ ha i bude uvek dobro odrađeno a ne prska u magli.

Stručnjaci prskaju obavezno po najjačem vetru.Nema tu dizne koja će sprečiti drift na susednu parcelu pa da je napravljena i od Erodijuma 36 eksplozivnog svemirskog modulatora.

Dikamba je zlo i za soju i za suncokret Al pogootovo za soju jer je ona niza.... Njive gdje ima cirsiuma bi i razumio da radite ljudi sa dikambom ali gdje je nema cemu uopce ici s dikambom. Ja obavezno prije proljeca gdje mi soja ide pitam komsije sta siju kraj mene ako kazu kukuruze javim im nemojte kupovati dikambu iz tog i tog razloga i onda se dogovorimo. Dok nije bilo takvog dogovora stete bar na 1 2 njive

Nazad
Vrh