Soja 2020

Peet kojom drljačom je rađena predsetvena priprema ::svaka cast:: za vozni park.

@nikola indjija
Uglavnom sejem sutra dan posle spremanja ali na nekim parcelama na kojima je bila brazda zatvorena ranije cekao sam neku kisu misleci da se zemlja osusila.
U medjuvremenu sejao sam druge parcele i radjen je drugi prohod drljacom videvsi da od kise nema nista i ustanovim da vlage ima dovoljno na dubini od 7-8 cm.
Nastelovao sam sejalicu za vecu dubinu, plus skratio topling i sto dublje samo da su zrna na vlazno.
@mica967
Radena su 2 prohoda poluteskom drljacom Agrofour od 6 m sirine.
No code has to be inserted here.

Kolega Peet koji su klinovi i dali bi predsetveno mogla ići pliće.

Klinovi su 2.5 x 2.5
Moglo bi plice ali nema potrebe, dubina do 10 cm nije strasna. ipak nakon zimskog neravnog oranja u tvrdo sa izbacenim velikim grudvama mora se poravnati zemlja. Zato i daska je spustena skroz kako bi izravnala teren.
Gde je oranje ravno mozes se igrati i podesiti dubinu iz toplinga i zadnjih rotora.
df44dd79408e8da7c6d912c392a76f7a.jpg

88de6dda8a3d7cb176baa08976bf0589.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Petre imas previse suve zemlje.Vidi se po markiru.Misli da napravis sam to.Mozda bi trebao nesto u jesen da zatvoris pa da probas samo jedan progod u prolece

Petre imas previse suve zemlje.Vidi se po markiru.Misli da napravis sam to.Mozda bi trebao nesto u jesen da zatvoris pa da probas samo jedan progod u prolece
Nikola, rece ti Talianu o cemu se radi. Ova mi je prva godina kako radim sa drljacom a jesenas se katastofalno oralo kao nikad do sad, toliko tvrdo i suvo bilo tako da sanse nije bilo ni sa cim da se zatvara takva brazda.
Kao sto sam i rekao koliko sam je upoznao ovog proleca, zakljucak je da ukoliko je ravno oranje, milina je raditi sa njom. I ako po markeru ti se cini da je suva zemlja to je samo u onom najsitnijem gornjem sloju zemlje a ispod na dubini setve jos je bilo sasvim dovoljno vlage

Pa manje sr*nja pravi drljaca od spremaca kad je vlažnije. Spremac sve povadi napolje, I kad se to skosta bude malo I strasno, drljaca samo od gore poravna I nista ne izvadi.

Poslednja izmena:
Ne vidim zasto bi usao u parcele ako su uslovi nedovoljno dobri za rad.
Kad je velika vlaga skoro do povrsine ja nikad ne ulazim ni u zatvaranje brazde a ni u pripremu za setvu.
Slazem se sa kolegama da ako se vec ulazi po vlaznijoj zemlji setvospremac ce napraviti kurslus i od zimskog oranja napravit ce cudo od blata ili vlaznih grudva koje ce se skameniti.
Sta ako drljaca sabija? U drugom prohodu ce taman odraditi do dubine setve.

Ne vidim zasto bi usao u parcele ako su uslovi nedovoljno dobri za rad.
Kad je velika vlaga skoro do povrsine ja nikad ne ulazim ni u zatvaranje brazde a ni u pripremu za setvu.
Slazem se sa kolegama da ako se vec ulazi po vlaznijoj zemlji setvospremac ce napraviti kurslus i od zimskog oranja napravit ce cudo od blata ili vlaznih grudva koje ce se skameniti.
Sta ako drljaca sabija? U drugom prohodu ce taman odraditi do dubine setve.
Kupi lepo onu drljacu na plugu sto prave u BNS i pola posla odradjeno i pred setvi 1x drljaca i kraj ...

Nazad
Vrh