Soja 2019

Да буде кад буде добро ове године видим да су вам приноси сви врхунски 2017 год.код брата на репишту било кукуруза да плати комбајн а и ове године има кукурузе никакве исто на репишту исто орано јад и беда.
 
I ja završio soju. Prvi put žeo. Bila je poplavljena a poslije ove kiše istjerale travu. Tamo gdje je voda duže ležala izrastao čičak a na mjestima kako je tukla matica kao da je nasijana ambrozija. Gdja je ambrozija suva ide to dobro ali zelena i čičak kao da u sebi imaju špagu. Zamotaju oko osovina da bez noža nema šanse da se potrga. U kombajnu zemlje ne znam u kojem je stanju ali na onoj spirali u bunkeru samo se nožem može skinuti. Kao da je ljepilom namazana.
Prinos oko 43 tone sa 15 Ha. 16 ,2 vlaga, i dosta ambrozije.
 
I kažu nema efekta đubriti soju, evo primara, doduše soja najbolje usvaja đubriva posle drugog useva to jest ono što ostane ali no.
Ta njiva od 1t je u uzasnom stanju. Nije orana vise godina. Tanjirana samo. Dosla je kod mene 24 maja u posed. Za 2-3g nadam se normalnim prinosima. A njiva 1700kg/kj takodje 24 maj ulazak u posed, samo je njiva u vrhunskoj kondiciji. Da je predusev bio kuk/soja bilo bi 2t+ po kj
 
Znam nasta mislis . Ali to nema veze sa nekim prednostima tzv notilla sto se kod nas pogresno tumaci kao neorano. Ovo je najgori moguci sistem obrade samo tanjiranje . To nije nikakva kako ovde neki zovu redukovana obrada nego obicna potpuna obrada zemlje ali plica.Samo tanjirati je dugorocno najgora moguca obrada .od povecanja humusa nema nista a pluzni djon se isto stvara al jos gori plici nego kod oranja
 
Pitam zato sto ako se tesko radi da mi drugar slisti sa fendom da se ne jebavam jer mi za vratom jos 15kj suncokreta (subaro jebo ga koga izumo) i lucerka stigla a kukuruz na pola, treba sve prepakivati! Jos soja da mi se mota oko doba i povraca na usta valda bi me to dokusurilo!

Da, sejana 28.05. si kosio ove datume setve?
E moj druze, ja kasnim sa odgovorima, vise nije bilo lufta za prelistavanje foruma.
Kosio sam skoro sve, osim 2 baste jer sam krenuo sa kukuruzom pa sam ih ostavio do daljnjeg. Zadnje Wendy je bila setva 24 Maj zrela bez problema za kosenje a imao sam isto zadnju posejanu parcelu 31 Maja sa Trijumfom koji zanimljivo opet nije imao vlage a puna ta jedna jedina jeb.. parcela sa ambrozijom.
Ove godine promenili smo sine doba i siroki kajs tako da nisam mogao poverovati kako sve guta sada, niti podriguje😀
 
@jolecompany
Nisam radio analizu. Taj potez je dosta skromna zemlja i verovatno fali sve, a kako ta njiva je pride lose djubrena prethodnih xy godina iskustvo kaze da tek za 2-3g uz pridrzavanje analize prinosi postanu 80-100% normalnih.

@momo
Parcela je bila drzavna i primera radi ima na 99% povrsine divlju kupinu. Sam znas da taj korov je karakteristican za zapustene njive.
 
Radili soju u subotu
76d1eb138566a3b1657e8b3ba47cb610.jpg
2fd02597a528b29b8c5d913f5b714214.jpg
7a6b88a419a4800d9ea01458215e7f5c.jpg


Sent from my HTC U12 life using Tapatalk
 
Jel bi mozda heder sa produzenim dnom,onaj kao za uljanu repicu ,manje prosipao u polegloj soji ?.Kao da sam zitnom sejalicom sejao jbt ...


image url
 
Nazad
Vrh