Soja 2017

@Nikola Indjija
Fantast odozdo do zemlje zna da bude bez cvetova i mahuna skoro i 25-30 cm
@Dragan.kovacev
Ako nije visok taj samonikli suncokret ne predstavlja veci problem za kombajna u zetvi. Najveci problem je da ce na toj parceli iz godine u godinu biti sve vise i vise tog pobesnelog samoniklog suncokreta, pa ako se gaji soja u monokulturi bice velike zajebvancije!
Jos samo da se nadovezem u vezi Dinoxa, jedan cenjeni clan proletos je napisao kako ovoj herbicid u kombinaciji sa Imazamoxom rusi sve pred sobom! Ja i dalje tvrdim da osim 2 l/kj Bentazona ni jedah drugi herbicid nije u stanju da osusi skroz samonikli suncokret i stir visine veceg od 5-6 cm
Manja kolicina Bentazona samo oprlji a posle 15 dana ozivi korov!

- - - - - - - - - -

@ talianu
Kad si bio tamo? Ja od onda kad sam ospartao vise nisam bio! Jel se vidi i kod mene jos po neki samonikli suncokret? Za ambroziju necu te pitati!:osmeh:

Nije tamo Pero ,ovo je tu iza sela prema AlibunaruTamo sam bio u prošlu nedelju.Situacija ista ima ambrozije svuda negde manje negde više.Ostalo je podnošljivo.

A ono na prvoj tvojoj slici parcela s leve strane je posejana sa sojom? Ili se varam! Ako je to pod sojom, taj stvarno treba da razmisli sa kojim ce to hederom skidati! Mislim da ce mu se vise isplatiti da suncokret prvo kosi a za soju ako je ima tu moze tek posle da razmislja dali vredi i nju skidati:osmeh:!

kolege danas obilazio moju savu.dobila jedno navodnjavanje i danas nesto malo kise.izgleda super na stablu,visoka,sklopila redove ali nekako kao da ima mnogo malo mahuna.pitam se dali ce ona i dalje da cveta,da se oprasuje i formira nove mahune ili je to to za ovu godinu.unapred hvala

Sava
Photo0481.jpg
Photo0482.jpg

Idila
Photo0489.jpg
Photo0485.jpg

Ovako na oko izgledaju solidno ali kad se zagnjuriš dole nit cveta nit mahuna,nema ništa od nje:sta:

Grunt,mcbaycow, ja sam sejao pasulj posle suncokreta i osim problema sa zicarima sve je bilo ok. Teorija kaze da suncokret nije dobar predusev soji ali praksa je drugo. Kada je pasulj uspeo koji je mnogo osetljiviji od soje ne vidim razlog da ona ne uspe.

Radio sam ja to kada sam ulazio u dve parcele a predusev bio suncokret. Izborio sam se sa Bentazonom i suncokretom samoniklim, ali ipak je jednostavnije posejati kukuruze i tu ga skida sve redom od hemije za sirokolisno. Problem je samo sto nice sukcesivno pa je potrebno u fazi 7-8 listova ici korekciju Laudisom (1l/ha je dovoljno) i posle jos ospartati. Meni generalno najveci problem u soji pravi ambrozija o tome sam vec pisao, to je korov da poludis koliko ima semena i koliko moze da zadrzava klijavost.

Pun atar grinja,pre 2 dana isao motorom lepe fleke po njivama...pored sve suse,jos samo one falile...prskanje...i ovako neizvestan rod se i dalje finansira...

Ne bojte se suncokreta kao preduseva,ja već godinam sejem tako,prošle vanredno 20 kj i ni jedan jedini problem.Ove njive sa slike od gore nisu videle suncokret nikada taj divljak se zapatio pre 7-8 godina i od tada ga ne možemo rešiti,uvek neki komša zaje*e situaciju.

To nisu grinje meni liči na sojinu Cercosporu ili je neki drugi patogen.Samo mi nije jasno odakle ona u ovakvoj žegi:sta:

Nego sta nego grinje...i to u poooooodmakloj fazi...jel to levo dalje neka trava u nastavku?

kolege danas obilazio moju savu.dobila jedno navodnjavanje i danas nesto malo kise.izgleda super na stablu,visoka,sklopila redove ali nekako kao da ima mnogo malo mahuna.pitam se dali ce ona i dalje da cveta,da se oprasuje i formira nove mahune ili je to to za ovu godinu.unapred hvala
Pa jel ima sad cvetova na njoj.

Nazad
Vrh