Soja 2017

Danas obišao soju, stanje nije uopšte veselo...

Valjevka, sejana 12.4...

20170715-094945.jpg
[/IMG]

Sava, sejana 5.4.

20170715-104802.jpg
[/IMG]

Fantast, sejan 4.4.

20170715-112931.jpg
[/IMG]

I na kraju Wendy, koja mi za sada izgleda najbolje...

20170715-114452.jpg
[/IMG]

Peet pa valjda je neko radio zalivanje soje i odradio agrotehniku kako treba i moze da kaze koji su prinosi. A moja sorta je najbolja i to dosta vas zna. Da li neka ima neku falinku npr da li brzo pucaju mahune pa brzo mora da se uradi i zetva da ne bi bilo rastura itd. A ko ce sad listati celu temu. Ima dosta toga i treba vremena.

Ja sam zalivao soju. I secam se recimo 2012, sa cevima zalivanje, naravno kasnio sam jer uvek imam prece stvari a malo cevi, imao sam tri tone, kada se kosila tona i ispod u komsija. Sad, dal je 2015. godina bila malo susnija, zalivanje tifonom... E sad, tada sam imao jako los sklop, znaci nije agrotehnika bila bas dobra, na 1.7 hektara veoma retka... Medjutim, soja je dala u proseku 4.2 tone, redovno je dobijala vode, dok je neki prosek u okolini bio 2.5 tona po hektaru. Prosle godine koja je bila dobra sa kisom, mozda sam jednom zalio u nalivanju, dala je 3.9, a sklop je opet bio los. Prosek sela oko 3.5 do 4. tone... Meni se isplati zalivati je jer zalivam na struju i to cim primetim da nema vlage, nisam siguran koja je racunica zalivati je tako na gorivo.

Kod nas samo povrce zalivaju tifonima, cak i secernu repu ne zalivaju koja je da kazemo profitabilniji usev od soje. Prosle godine niko nije spominjao tifone i zalivanje a ove gde god odem samo se o tome prica.

Kukuruz je kod nas podbacijo nema mu leka,suncokret rod ce biti umanjen min 50% do 70% sve zavisi od agrotehnike neko ce imati 1500kg/kj a neko jedva i 500kg/kj (ovo kazem iz prakse 2015god,mada je ova jaca susa nego ta 2015).
Soja ako ne bude kise i ona ce da nastrada.

102ml5h.jpg

Pozdrav kolege, sta mislite,da li bi bilo dovoljno samo da se otkinu glave suncokreta iznad soje, dali bi se osusio kasnije, jer su bas u samom redu, pa prilikom cupanja napravila bi se veca steta

To ona parcela prskana 2 puta Dinoksom?I kod mene probio nakon 3 prskanja ,neki divljak,dodupe još je mali- Samo seci glavu srpom ili onim ravnim kineskim srpom da ne baci seme.
Bolje da se počupa ali zapeklo dole ne ide posao.

Da taj je, pisao sam da je Clearfield ,i radio sam sa Dinox i Bentamark x 2.Ipak je probio ,ali u samom redu, jer sam 2x spartao, i na 50cm su redovi. Ova varijanta mi se vise svidja, jer to bi radili nadnicari, i posekli bi i soju. bitno je da seme ne sazri, a ostalo je manje vazno, stim ako ne potera jos koju glavu ko azdaja:haha:

Jako je on zajeban korov, bolje pocupati jer me ne bi cudilo da istera novu glavicu. Kod mene u paranju koji je bio blize redu pa ga motika nekako na pola odsekla isterao novu glavu, posle mesec dana otprilike.

Ja sam se jedne godine jebavao sa samorasli suncokretom isli cupali samo smo protracili vreme. On u soji ne narasti mnogo kao sto se vidi na kristalovoj slici, a sazri pre soje kud i kamo, dok dodje soja za vrsaj on se istopi a kombajn ga ni ne primeti i ne pravi nikakvih problema, tako da je bezkorisno cupati ga.

Zna biti zelen itekako ,zavisi kad nikne.Dešavalo se da se nije mogla soja kositi na vreme.
Sutra ću slikati teren gde nije bilo suncokreta bar 15 godina,a imamo ga svi u komšiluku.

Za mog druga Kovačeva slika sa terena gde od kad ja radim zemlju nije bilo posejano suncokreta ili se ne sećam,Peet zna malo bolje detalje.Ja sam desni.Ovaj sitan naraste kasnije imaju neki etapni gen, niču od marta do avgusta. Budu zeleni u kosidbi kosu da izlomiš. 3 puta sam prskao i moram malo motikaniti.Imam sreću da sam prvi komšija tsko da mi miraz ne gine i dogodine.
fc79fc6cadee9a6ccf61da58a6b04977.jpg
61c822d9aeaddce4ca59d8e59aa97d91.jpg
f45e35170178cdfa8ed2a93850fde45d.jpg

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh