Soja 2017

Predvece bio sam do Alibunara, ucinilo mi se da vlada neko zutilo u sojama s leve strane od puta (za one koji poznaju atar).
Prvo sam mislio da je od sunca jer je bio na zalasku, medjutim kad sam se vratio zaustavio sam se na moje dve parcele da vidim sta se desava pa sam imao i sta da vidim!
Kod mene je Trijumf i slicno je i kod drugih iako su druge sorte u pitanju!
Moje misljenje je da polako zavrsava se vegetacija.
Sunce, vrucine, vetar i velik deficit vlage je ucinilo svoje. Takvog sam misljenja zato sto ne znam kako bi drugacije moglo da se objasni to sto vecina listova od tih bolesnih , odnosno zutih su zahvaceni po pola, odnosno kako su savijeni samo taj deo koji je na udaru sunca vise pati!
Kakvo je vase misljenje?
a49917e574942aba6d92c8b7614c1226.jpg

8094de53dfdf0f85eaa2b7f4ec20a0aa.jpg

c8624217dc31fac04c86b568c41f104b.jpg

4f883d0919887742369bf732dfffc87f.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja mislim da joj se blizi kraj!
Ova moja soja ja na parcelama gde do puta je na visljem terenu dok druga polovina parcele je u dolini!
Ako sutra vatam malo vremena oticicu do onog kraja gde je uvek soja veca i bolja. Ako se tamo zeleni i ne pokazuje nikakvo zutilo po listovima onda sam ubedjen da soja na slabijem zemljistu polako gubi bitku sa susom!

Peet to je to,bolja zemlja će ti sve reći. I kod nas na lošijem zemljištu soja završava .Konketno kod mene uvratine oko salaša sve se osušilo,tu su je zečevi grickali ostala mala ,pitanje je samo dana kada će i dokle ostatak izdržati...

Ali tesko da mogu poverovati u to sto vidim!
Godina ne za pamcenje vec... Vise ne znam sta reci!!!
10 dana pre kraja Jula vec polako pocinje da se susi!!! Katastrofa nevidjena!

Ovi listovi odumiru... Ako ih ima dosta opalih, ako je soja izgubila na bujnosi u odnosu na period od pre desetak-petnaest dana, onda se gasi vegetacija. Ja sam ovo video na jednoj komsijskoj soji (i jedinoj soji koju sam video osim moje u zadnjih petnaest dana) i ona se ne moze prepoznati koliko je splasnula masom. A imali smo 35l kisa pre 15-20 dana... Medjutim, izgleda da je zemlja bila previse zedna, koren plitak, i velike vrucine su usledile, bez kapi kise od tada...

Ako misliš na levu stranu ka Alibunaru u pravu so,mada ima toga i sa desne ali zbog polozaja onog koji gleda utisak je drugačiji. Moja soja na toj levoj strani isto stoji katastrofa nekako ,slika 1,2,3 slikano pre neki dan Slika 3 komšijska desno moja levo 1l20 dana sejana ranije njegova.To žutilo sam pre pet ,šest dana video masovno u ilanačkom ritu. Generalno ni ove bliže selu nisu za primer. Jedino u našem ataru sa ove alibunarske strane mi se cini da ona strana prema karlovcu najbolje stoji .Verovatno je uhvstio neki pljusak. Bio sam sinoć tamo a( gde imas i i ti u 5 red) situacija zadovoljava slika 4.
aad578b27010f0887d1fc2ec75101663.jpg
c60c14432c6725b699b14a24752e6c5e.jpg
c57d1ae354c5280e5fe7d48079b0945f.jpg
8cf52af9a57e492870c312e0f2f47601.jpg

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Moja slobodna procena prinosa ovog momenta za nas atar i gotovo sve okolne je na oko 1000-1200 kg/ha. U proseku ako bude bolje od ovoga bice sjajno, ali ja ne vidim kako je to moguce jer nema kise, a temperatura ode u nebesa. Soje su uglavnom jos zelene, ali sa malim brojem mauna. Usled vrelina odbacile su velik broj cvetova pa cak i one soje koje nisu kuburile sa vlagom. Imamo jedan mali deo atara koji je prosao slicno Somboru i okolini, ali to je zaista mali deo. Ja ne pamtim goru godinu za soju cak i od one 2012, pai 2015. Bice izuzetno teska godina kad znamo da je na ovim podrucijima soja posejana na najmanje 50 % atara. Soje koje su uz Dunav, u Backoj opstini ce dati solidan rod, a sve ostalo je beznadezno za iole pristojan rod.

Predvece bio sam do Alibunara, ucinilo mi se da vlada neko zutilo u sojama s leve strane od puta (za one koji poznaju atar).
Prvo sam mislio da je od sunca jer je bio na zalasku, medjutim kad sam se vratio zaustavio sam se na moje dve parcele da vidim sta se desava pa sam imao i sta da vidim!
Kod mene je Trijumf i slicno je i kod drugih iako su druge sorte u pitanju!
Moje misljenje je da polako zavrsava se vegetacija.
Sunce, vrucine, vetar i velik deficit vlage je ucinilo svoje. Takvog sam misljenja zato sto ne znam kako bi drugacije moglo da se objasni to sto vecina listova od tih bolesnih , odnosno zutih su zahvaceni po pola, odnosno kako su savijeni samo taj deo koji je na udaru sunca vise pati!
Kakvo je vase misljenje?
a49917e574942aba6d92c8b7614c1226.jpg

8094de53dfdf0f85eaa2b7f4ec20a0aa.jpg

c8624217dc31fac04c86b568c41f104b.jpg

Ovo je vec nesto drugo,tipa ozegotina od sunca,ali one slike iznad verovatno jesu grinje...bolja lupa ili mikroskop za cas to rese...
evo soje sa istim izgledom kao kod peet
2zz0t28.jpg

Ako su to ozegotine od sunca, kao sto sam i ja mislio mogu vam reci da za 30 dana treba se kositi, odnosno probati kositi, jer ako ne curi nista u bunker onda ne vredi.
Trenutno formira mahune, ako je u fazi susenja nema sanse da zalije ni jedno zrno!
2012 propao mi je kukuruz ali soja je izdrzala i to dobro do 27 Jula kad je dobila 100 l kise da bi na kraju dala neki porosek od 1400 kg/kj. Ove godine je druga prica i stvarno bice za pamcenje po ono najlosijem!

Grozna situacija i kod mene,ranije sejane soje nalivaju zrno to pod prstom kao zrno maka...kasnije sejane soje početak Maja tek formiraju mahune,ako bude od Nedelje neke kiše biće nešto ako ne ugasili smo...Da u doljama dolovima je mnogo bolja situacija.

Po pitanju toga tesko da ces dobiti adekvatan odgovor! Neki veruju u te secerne vodice a neki poput mene ne!
Ako bi koristio nekih 100 l vode po kj u prskanju, uz dodatak propisane kolicine folijarne prihrane, onda bi sigurno momoglo!:osmeh:

Nazad
Vrh