Soja 2017

Ja bi ipak ošpartao i sa nekom mlađom ženskom brigadom okopao...:osmeh:

P.S. Ili Equip+Laudis kombinacija...:osmeh:

Momo 1.5 l/ha nece resiti taj cicak sigurno. Trebace ti bar 1.5 l/kj ali na tu dozu lose ce reagovati soja a kise za brz oporavak nema!
Krisov savet je dobar, mislim taj iz prvog reda!:osmeh:

MOžda oprskam jednu trećinu koja je prljavija , a ostalo preletimo motikom (mal ne reko na metlama).
Grunt , nije ona ni niska tako sobzirom da je sijana početkom juna.

Veceras sam obilazio par parcela sa sojom.
Sorta Trijumf. Setva 11 i 15 Maj, setva na 50, razmak izmedju zrna 4,4 cm, predusev soja, bez djubriva!
Nema jos mahuna ali je puna cvetova! Kisa bi joj legla vise nego budali samar!
b05fc683a4e09819d49c814811a523fc.jpg

392c0fda4684b757752a54f9aab6e80f.jpg

e911d6db3d9d14d725fd3fd705babfd1.jpg

760d2aa03f7537bbb52cc636717a6ff3.jpg

255e03dee273fea80f56c704dfbee5da.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Gldaj ako mozes da nabavis galenikin gablenon,jako je dobar za cicak naspram ostali bentazona, meni se pokazo ko najbolji,2 litre po hetaru mislim da nece tolko skoditi soji.

Peet ovo kao da nije isti deo atara gde su i kukuruzi.:sta:Po ovoj soji bi se reklo da joj vaša zemlja bolje odgovara nego kukuruzima.

Pisao sam da soja jos uvek se drzi i na tim mestima gde je kukuruz propao. Pitanje je jos koliko ili bolje reci kakav ce prinos davati! Ona je jos uvek zelena trava koja ima dug put ispred do zetve, dok neke parcele pod kukuruzom su bile zelena trava, sad su osuseno seno!

Vise se pribojavam za soju nego za kukuruz. Ove godine ce padati negativni rekordi. Po mojoj proceni, ako se vreme ne promeni znacajnije, soje u nasem i okolnim atarima nece u proseku prebaciti 1 t/ha. Dosta soje nece preziveti najavljenih 10-ak dana od +40

Ako bi se zalivala soja koji max prinos moze da da i koju sortu bi preporucili? Koja agrotehnika treba da se uradi od pocetka do kraja? A isto tako i za kukuruz. Hvala

To što neka soja sad dobro izgleda ne mora ništa da znači (naravno mislim na lokacije gde nije bilo kiše). Da bi dala prinos ona mora da nalije zrno, a za nalivanje je potrebna voda. Soji treba vode mnogo više u fazi nalivanja nego do tada. A nešto na prognozama ne vidim kišu... Ja sam pesimista po pitanju soje ove godine.

@Mirban
To niko sa sigurnoscu ne moze da ti odgovori!
Zavisi sve to od mnogo faktora!
Pokusaj i procitaj temu o soji u zadnjih nekoliko godina do dan danas pa sam donesi odluku:ppozdrav:

Momo ne diraj ništa,od 2 zla biraj manje.Imao sam ja jedne godine sličnu situaciju mada je bila kišovita i pogodna za soju čičak prerastao soju ali do žetve se osušio ,prinos nije odudarao od drugoh parcela.

Peet pa valjda je neko radio zalivanje soje i odradio agrotehniku kako treba i moze da kaze koji su prinosi. A moja sorta je najbolja i to dosta vas zna. Da li neka ima neku falinku npr da li brzo pucaju mahune pa brzo mora da se uradi i zetva da ne bi bilo rastura itd. A ko ce sad listati celu temu. Ima dosta toga i treba vremena.

To što neka soja sad dobro izgleda ne mora ništa da znači (naravno mislim na lokacije gde nije bilo kiše). Da bi dala prinos ona mora da nalije zrno, a za nalivanje je potrebna voda. Soji treba vode mnogo više u fazi nalivanja nego do tada. A nešto na prognozama ne vidim kišu... Ja sam pesimista po pitanju soje ove godine.
Biće šaroliki i kod nas.Ima delova atara koji su dobili neznam datum tačno onih 30 lit. i posle 7 lit.+3 lit. e tamo još i nekako izgledaju a ovamo gde nije bilo tih 30 lit. ko da su svakim danom sve tanji i niži redovi...Kad bi izvukli prinos u proseku oko 1000 kg/kj. kakvo je trenutno stanje ja bi bio zadovoljan...Ali imamo još jedno 40 dana do kraja pa može tu da bude još svašta...Skidao sam ja već soju 25-og avgusta sećam se i bio je prinos iznad te tone po jutru...ali videćemo kad izađe kombajn šta ta naša srbobranska zemlja može bez kapi kiše...:ppozdrav:

Nazad
Vrh