Soja 2017

Galeb iz današnjeg obilaska.Nema napada grinja da kucnem u drvo.Nikada nije bio niži u ovo doba godine.Ima mahuna i cveta a nadam se da će pokisnuti još koji put.
AVWmQTU.jpg

QpLcKSk.jpg

77x2nAe.jpg

qhssVvc.jpg

Tako je.Gledao danas uz put par parcela pod sojom na njima neke sorte koje se ne granaju i može zec komotno da se vidi u redu.Ovaj moj je ipak koliko toliko sastavljen.

Danas sam isao u obilazak moje soje i posto je ovde bilo kise za razliku od ostalih krajeva i na nizim je zemljama vecina je na repistima sejana je prvi april razmak na 50cm.
levo Belga seme od kolege @Stanislava a desno original Sava pa ce vaga na kraju dati svoj sud.

Belgine mahune
DSC_0391.jpg
[/URL]
Sava mahune
DSC_0392.jpg

Maksimus
DSC_0388.jpg
[/URL]

Mahune Maksimus
DSC_0394.jpg
[/URL]
[/URL]

Čekamo Željko tvoje rezultate sa vage pa da baš uporedimo,kako se koja sorta pokazala,ako su imali sve iste uslove.

U kisnoj god. a kod njih je takva, nije merodavno birati sorte!
Svaka ce dati dobar prinos i ne moze biti neka drasticna razlika dok u susnim predelima moze se videti koja je bolja i koja bolje podnosi susni cirkus!

@Aca Raic
Ova njiva gde je Belga i Sava agrotehnika ista 110kg po kj NPK + jedna folijarna prihrana ,ima isti broj reda i jedna i druga sorta tako da kad se bude kosilo u dve odvojene prikilice da vidimo koja će dati više.
Gde je Maksimus on je za razliku od prethodne njive dobio pod spremač jos dve cisterne svinjske osoke po kj.
@Peet
Ne bi se složio sa tobom da će u dobroj godini dati isti prinos,znam koji su imali NS Sorte na istoj parceli sa Wendi prošle godine, pa je Wendi tukla za 500kg po kj više.

Šta znači "+ jedna folijarna prihrana"?
Svi tako napišu ali niko da napiše čime je tretirano. Piše se o tome kako je to "šećerna vodica " ali vidim da mnogi ipak koriste i tu "+ jednu folijarnu prihranu".

Ja sam mislio da pod secerne vodice spadaju bio stimulatori,mikro bioloska djubriva i tome slicno..
Folijarno djubre je ipak nesto drugo..ili sam ja bio u zabludi..

Pa recite koje folijarno djubrivo koristite u soji i kakvi su rezultati. Dali uopšte vredi nečim tretirati kada nema kiše?

E ovako volim kada neko napiše konkretne rezultate. Dali bi se sada isplatilo tretirati slavolom. Baš je ostala niska zbog ove nesretne suše.

Šalu na stranu , imam jedno pitanje a hitno moram odlučiti. Imam situaciju na jednoj njivi , mislim da je zadnja sijana čak početak juna . U fazi je početka cvatanja a nije ni blizu sklopila redove . Nisam pratio redovno , bila je čista a sada se pojavilo čička . Evo slike kako izgleda u boljim dijelovima a kako u prljavijim. Špartanje uopšte ne radim , niti imam čime sad da se organizujem . Mislio sam da idem sa 1.5l/ha Bentazona . Prije par godina sam to probavao na jednom dijelu , kolko se sjećam nije bilo mnogo problema . Možda da idem uveče ili noću ? Nisam pametan.
Evo slika :
20170711_204955_zps8ot7oun0.jpg

20170711_205010_zpseqmf8rue.jpg

Čičak je inače jako mek na Bentazon i mislim da će ga zeznuti i 1.5l/ha i u ovoj fazi.

Nazad
Vrh