Soja 2017

To vam bas nije neko objasnjenje za vecu populaciju insekata i bolesti. To sto sejete soju na soju 10 godina pa se zalite na grinje to je nesto sasvim drugo. No svako zna svoje i zato svaka rasprava treba da stane da ne kvarimo temu. Postujem tudje misljenje :ppozdrav:

I strucnjaci su promenili misljenje,sad preporucuju paljenje kazu ovi likovi sto su bili na savetovanju na Zlatiboru ,sad svi pale cak i strnjike gde je razbaco kobajn,e sad budi pametan.

Grinje su najmanji problem u soji,njih izmami suša i njive pored trave...I jako polako se šire i ima efikasnih preparata i nemora cela parcela da se tretira prilikom napada...:ppozdrav:

Baliracemo maline kako su ovde kod nas krenuli sa njima.Na svakom koraku Polana.Ja planiram da ponudim da im isecem sa traktorskom kosacicom i izbaliram.

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 uz pomoć Tapatoka

Grinje su najmanji problem u soji,njih izmami suša i njive pored trave...I jako polako se šire i ima efikasnih preparata i nemora cela parcela da se tretira prilikom napada...:ppozdrav:[/QUOTE

Bogme ima lepo napadnutih parcela od grinja, juče sam išao Bečejskim putem od Srbobrana i svaka parcela u uvratinama je napadnuta a ponaročito iza farme ka Ereminu, vremenski uslovi idealni za njihov razvoj te je poželjno obići parcele pored drvoreda i na prometnim putevima.

Grinje su najmanji problem u soji,njih izmami suša i njive pored trave...I jako polako se šire i ima efikasnih preparata i nemora cela parcela da se tretira prilikom napada...:ppozdrav:

Nije tacno...sire se veoma brzo,retko kad uspe samo opkrajanje njiva,pa se posle svakako mora prskati cela povrsina...vrlo lako prelaze sa jedne njive na drugu,njiva moze biti pored kanala,puta,trave,trnjina-a i ne mora,nije obavezujuce...bude ih svuda...i nije ih bas ni jeftino suzbiti,kosta ta hemija...

- - - - - - - - - -

Stanje od juce...
2zz0t28.jpg

bfrg2b.jpg

Imao sam ja u soji grinja ne jednom(pored asfaltnog puta) i suzbio sam ih uvek uspešno da se ne šire dalje...imam i sad 1 litru Omite-a u rezervi,ne košta to baš toliko da nemožeš platiti...A Sale što je pisao parcelu tu je osoka prosuta cisternama (vide se tragovi u soji od traktora) na ovu žegu i spalili su soju...aj zdravo:ppozdrav:

To pored farme ok a ostalo su grinje bogme i sad su u uvratinama i tu mogu da se zaustave uz minimalne gubitke, dobro je što najavljuju zahlađenje .

Grinje su samo prisutni na soji u ovakvim sušnim godinama i kreću sa ovratina,ali kad su sušne godine imamo veći problem:cool: dublje u parceli nego grinje na krajevima...:ppozdrav:

Dnevnice kopačima je poslednji dinar koji sam ove godine uložio u soju. (I to da me ne grize savest ako dogodine nikne neka neželjena travka.) Sve ostalo bi bilo samo gomilanje gubitka...

Mislio sam na grinje, leptire, sirak i sl. Nisam mislio na kombajn, ali s' obzirom na prognozu, ko zna šta će sve biti... Na žalost!

Znam, već sad vijam gde ću naći slame za loženje. Treba mi oko 1700-1800 bala.

Znam, već sad vijam gde ću naći slame za loženje. Treba mi oko 1700-1800 bala.
U nedostatku sojine slame ja nabaliram zitnu za svaki slucaj,i kukurzovinu ako jesen dozvoli,ako je jesen kisovita ondak gledam da iza komsijine mege, odma za njim dok vrse,pokupim samo iz otkosa komusinu i cokanje..i to isto gori sasvim dobro..
Jest da nije tema,al da nam se drug ne sekira za grejanje,uvek ima resenja..

Nazad
Vrh