Soja 2017

Nema kvalitetnog ratarstva bez stočarstva (stajskog đubriva).

Opstace oni koji su bazirani na dve grane u poljoprivredi na stocarstvo i ratarstvo jedna bez druge ne funkcijonise bas najbolje pogotovo kakvo je stanje u zadnjih par godina kod nas.

Kad kazem da bez stocarstva nema ratarstva mislim na moju okolinu gde je tip zemljista od 3 pa do 6-7klase i gde ne ide soja nikako gde kukuruz uspeva jednom u 5 godina,gde secerna repa ne uspeva nikako.
Ovde kod nas do 2-3godine neki proizvodjaci su vrtili samo dve kulture psenica i suncokret samo to.

Evo moje Save, na najboljoj parceli koja je usput i najvise kise imala proletos. Klonula je polako, vise ni ne gledam da li ima mahuna i cvetova vec samo da li ce preziveti ili se skroz osusiti. Jer treba mi slama za grejanje...
5cfecf923eae5e82804108f76c16faf3.jpg

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

Evo moje Save, na najboljoj parceli koja je usput i najvise kise imala proletos. Klonula je polako, vise ni ne gledam da li ima mahuna i cvetova vec samo da li ce preziveti ili se skroz osusiti. Jer treba mi slama za grejanje...
5cfecf923eae5e82804108f76c16faf3.jpg

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
I ja isto imam 11,5 jutara neznam da li će biti ista za baliranje ako ne bude jebao sam čvorka.

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 uz pomoć Tapatoka

Čim mi izda kotao prelazim na drugi energent. Drugar koji mi je redovno davao sojinu slamu je sad kupio Case kombajn pa neće biti netarupirane slame, kod brata vrše čovek koji ima sve Case kombajne, drugi baš nisu radi da daju slamu. Biće problema sa slamom dosta...

Drugar kome dajem sojinu slamu izbalirao je žitnu za svaki slučaj.

Jeste da je off topic ali kako mu se pokazalo grejanje na zitnu slamu?Mi smo bili probali ali problem cim puknu manile zaguse celu pecku i onda samo dimi i tinja nikako da se raspali!Da dodam kod nas je i zitna slama diskutabilna meni je falilo oko 500bala ove godine za musterije,a niko nece da iskljuci secku cak i jedan lik koji ima kombajn nije hteo da iskljuci secku nego dosao kod mene da mu ja negde nabavim slame!

Ima krematorijum od pećke 250 kalorija a ložište je za 3 bale pa može tako.Žitnu slamu koristi samo na kraju grejne sezone kada potroši sojinu slamu a koristi i baliranu vršenu detelinu koju takođe nosi od mene.

Meni je draze dati 170 evra za tonu peleta nego odneti hranu sa moje njive. Ja sam moju zemlju pozajmio od mojih sinova, a vi kako hocete. Ja zetvene ostatke iskljucivo i samo vracam zemlji i jedino je opravdano u stocarstu balirati i vracati ga kao stajnjak. Ustvari to je i najbolje, ali ko nema stoke moze i zaoravanjem istih da dobije odlican efekat. Tacno se poznaju parcele koje evo 10 godina nisu videle vatru.

I kod mene se poznaju njive koje nisu dobile vatru. Napad insekata u repi 2x potreban tretman, kukuruz izbusen na 1001 mestu po stabljici, psenica 2x insekticid potreban, soja grinje kao i gusenice. Zbog navedenog jednom u 4-5 godina cu sibicu da malo pobijem gamad. Svakako pepeo ostane tu gde je ako vec ciljate na PK, azot i onako i ovako nije skupo dodati.

Nazad
Vrh