Soja 2017

Da bi bio pritisak 6 bara sa bilo kojom pumpom koliki gas treba dati na imt 560?

Ne znam za 560, ali znam da NA ima ubrzan kardan na njemu. Ja 6 bara na ulazu u tifon imam sa zalecovom pumpom a Zetor je u 3.brzini na nekih 1400 obrtaja ili u 4. brzini na oko 1100 obrtaja motora.

Valjda ljudi misle da ako imas zemlje u vlasnistvu, a jos si je i nasledio od svojih, da se onda ne racuna bas nikakav zakup. Po meni to je nepostovanje jer zamislite koliko su oni znoja morali proliti za tu zemlju pre 50 godina kad ne da nje bilo traktora s klimom nego nije bilo uopste traktora. Istu tu zemlju ste mogli dati u zakup i uzeti, recimo 250 evra za jedno jurto.
Kod mene daju neki i 350 evra za zakup sto je apsurd na ove cene.Onda im opice repu dve godine i isposte je skroz.A bio je i primer gde je covek 2012 dao zemlju pored kanala za navodnjavanje za 20 metara soje po jutru.Zemlja je bila fest nadjubrena sa stajnjakom pa je ovaj sto je uzeo sadio krompir na 12 jutara.Kad ono na jesen soja bila 70 din.Covek ni orao ni kopao a zaradio 140000 hiljada po jutru.

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 uz pomoć Tapatoka

Meni je komšija sa zemljom tražio 300e po jutru unapred za arendu i ja nisam pristao (nije samo cena razlog). Arendaš koji je uzeo zemlju je u tri godine imao repa, soja, repa.

Valjda ljudi misle da ako imas zemlje u vlasnistvu, a jos si je i nasledio od svojih, da se onda ne racuna bas nikakav zakup. Po meni to je nepostovanje jer zamislite koliko su oni znoja morali proliti za tu zemlju pre 50 godina kad ne da nje bilo traktora s klimom nego nije bilo uopste traktora. Istu tu zemlju ste mogli dati u zakup i uzeti, recimo 250 evra za jedno jurto.
Paore druze aj mi pokazi profit na 3000-3500 kg psenice po kj
placajuci arendu od 200-250 e/kj i svo ostalo ulaganje do kosenja! Dakle direktan novcani ulog pa sad plus amortizacija da bi postovao samog sebe a i sve bivse i sadasnje iz porodice koji su dali sve od sebe da bi zemlju kupili!
Ako se to sve uzima u obzir i sve stavlja na papir ja ti garantujem da vise ne bi se bavio ovim poslom!
Ja i dalje sam misljenja a i na neki nacin siguran sam u to sto cu reci da imamo mnogo srece mi koji radimo i soju i plus jos ako mozemo dozvoliti sebi da je ne prodajemo odmah u jesen! Jedins kultura koja donosi na neki nacin neki profit pored kukuruza koji zna da podbaci! Tako da bez setve soje i racunanje onoga na sto neki od vas insistirate, ovaj bi bio zanat koji bi trazio kljuc u bravi i sto dalje od njega!

Paore druze aj mi pokazi profit na 3000-3500 kg psenice po kj
placajuci arendu od 200-250 e/kj i svo ostalo ulaganje do kosenja! Dakle direktan novcani ulog pa sad plus amortizacija da bi postovao samog sebe a i sve bivse i sadasnje iz porodice koji su dali sve od sebe da bi zemlju kupili!
Ako se to sve uzima u obzir i sve stavlja na papir ja ti garantujem da vise ne bi se bavio ovim poslom!
Ja i dalje sam misljenja a i na neki nacin siguran sam u to sto cu reci da imamo mnogo srece mi koji radimo i soju i plus jos ako mozemo dozvoliti sebi da je ne prodajemo odmah u jesen! Jedins kultura koja donosi na neki nacin neki profit pored kukuruza koji zna da podbaci! Tako da bez setve soje i racunanje onoga na sto neki od vas insistirate, ovaj bi bio zanat koji bi trazio kljuc u bravi i sto dalje od njega!
Ne zaboravi sta soja da u susi,minus,nulu u najboljem slucaju,rit moze da izvuce prosek,jedino tako.

Послато са Coolpad R108 уз помоћ Тапатока

Peet tebi izgleda soja još nikada nije podbacila,čim je tako hvališ na sva zvona...Nije ni fazon da ti rodi 1000 kg/kj. soje godinama nema te ni tu nigde...Ali ako bi ostala klima ovako i padavine ko ovde kod nas,ja tvrdim da bi jedino rešenje bilo da se oprostimo od soje,jel ponavljam nema te nigde ni sa par stotinak kg. soje...Jedini prednost soje da je dobar predusev za sve,lako se obradi ta zemlja,rastresita je,itd.itd. ali nemože niko da priušti sebi taj sport da svake druge ili treće godine skine neki ozbiljniji rod sa jedne njive...:ppozdrav:

Minimun za psenicu je oo 4 t/kj da bi imao kakvu takvu zaradu sa arendom od 250 e.
Sto se soje tice ona ce doneti profit, ali kad smo mi stoka pa mislimo da smo pametni kad damo za zakup 350 e. Utrkujemop se jedni s drugima, a us ustini samo punimo dzepove neradnicima, citaj zakupodavcima). Da ima neke sloge i dogovora kao sto je to slucaj u zapadnim zemljama, a sto kod nas nece biti nikad, zakup bi bio max 200 e, ali po ha. E onda ne bi bio problem da bude i neka susna godina jer ne bi bi poslovali na ivici. Glavni problem je nasa nesloga i nas mentalitet pa se onda posle pitamo zasto nas vekovima, da prostite, zajebavaju ko kako stigne.

A što su zakupodavci neradnici???Nihova je zemlja mogu da rade šta hoće,mogu da izdaju po dobroj ceni zašto da se nerviraju???...kao ti i ja hoće li pasti kiša itd.,mogu da plate usluge,mogu da urade sami,mogu da prodaju(ako im ne odgovara cena arende)...nema svako ni uslove da obrađuje tu zemlju...I dok trče oko njih 10 poljoprivrednika i zivkaju telefonom i dolaze im na kućnu adresu i mole ih da izdaju po većoj ceni njima ja ih mogu samo nazvati pametnim ljudima...A od veštačkog obaranja cene nečeg(da ima sloge i dogovora nema ništa),pravilo ponuda-potražnja vlada svuda i to je tako i tako će i biti...Možda ćeš baš ti jednoga dana izdavati svoje...sedneš i izračunaš da ti se ne isplati više raditi zemlju više dobiješ od arende ili nedaj bože neka bolest ili ti već dopizdi gledanje u nebo i treba da te neko nazove neradnikom a ti više od pola svog života si se nervirao i radio da bi stvorio to što izdaješ...:ppozdrav:

@paorpaor
Zakupodavci nisu neradnici. Neko je to stekao, da li oni, da li roditelji njihovi, da li 5 generacija neko u nazad. Oni to mogu da izdaju na trzistu kod nas po 200-250e i to i jeste cena ali po Jutru. Ako ti je skupo ne moras da radis, radi samo svoju zemlju.

Paor,
Kakav dogovor o cemu pricas?Kad bi ja zakupio komad zemlje da ne platim vise od drugih.TAko i ostali.To je trziste.
Niko nas ne bije po usima da nudimo 350 pa i vise.

Mozda gresim ali me paor podseca na jednog ovdasnjeg kolegu X, koji kada pricamo u bircuzu samo prica kako nece on platiti te skupe zakupe itd. 10m psenice placa ili 25m klipa po kj. A onda ja cujem da se izdaje 6kj odem da se dogovorim i dajem 250e po kj, da bi mi vlasnik zemlje rekao kako je upravo izdao coveku X po 270e i ta mu je to ovaj sam ponudio:haha:

@ Pedja-z @kris80 Svaka kultura moze da podbaci u susi i to stoji, ali uz dobar odabir sorte ili hibrida i opreznost gde se sta i kad poseje jos nisam pukao sa sojom! Sa nekim najmanjim prosekom od kad je radim od nekih 1400 kg/kj ne mogu racunati da sam puko! Dakle napisao sam u sta treba biti jako oprezan sa sojom i itekako voditi racuna u koju zemlju se poseje!
Dok kod kukruza mnogo lakse mi se desilo da podbaci, kao i ove god. kad od 30 kj necu izvuci sigurno ni 20 t i sutra da pada 100 l po m2 ali jbg mozda sam ja kriv jer sam odabrao cuveni Dkc u kojeg sam smeo da se kunem do pre mesec dana! Ali otom potom, ova je moja trenutna prognoza sto se tice kukuruza, cekamo jesen ali sam 90% siguran da ne gresim!
@paorpaor Psenice najmanje radim bas zbog profita.
Najskuplja arenda mi je 180 e/kj a prosek svih arenda je na 155.5 e/kj za neke parcele mislim da su previse placene dok neke su ok iako su skuplje ako se uzima u obzir koliko su placene te losije!
4 t/kj vecina poljoprivrednika su sanjali ovde ove godine.
A i sa 4 t/kj uz arendu od 180 e/kj zarada je ko sto sam gore u onom postu opisao!
Problem je u tome sto vecina nemamo dovoljno zemlje u vlasnistvu od koje bismo mogli opstati i zaraditi ne samo za hleb vec malo i unaprediti! Pricam o situaciji danas u ratarstvu! Dakle prinudjeni smo da radimo vise i onda se pojavljuje problem sa nekim magarcima koji nude vise i vise i onda se nailazi na drugi problem gde ili platis i ti toliko ili ces ostati bez zemlje!
Nikad ne krivim zakupodavce, uvek su krivi zakupci za skupu arendu!:ppozdrav:

Peet a kako ti soja izgleda ,jel i ona loše izgleda kao i kukuruzi?

Za sad je sve u redu sa sojom! Daleko od toga da ne place za kisom ali se drzi! U fazi cvetanja i hvala Bogu ima ih dosta na sve 4 sorte koje sam posejao, a to su najvise Trijumfa, oko 10 kj Fantasta, 2 kj Rubina i nesto manje od 2 kj Belge!

Ja sam radu kraftom neke parcele samo krug okolo . Trebao bi ponovo i ostale njive preci ali neda mi se.

A ovo je danasnja zanimacija
[video=youtube_share;wOLCOSSbu4E]https://youtu.be/wOLCOSSbu4E[/video]

Ovde je dizna 20ka , morava ,558 ,gas blizu srafa ,ha ha ,posto mi obrtomjer ne radi . 2 sata na jednom mjestu jer nije tifon nego pomjeramo (pomjeraju) top . Pretpostavljam jedno 40ak litara . Soja sijana u maju . Krenula po neki cvat.

@ Pedja-z @kris80 Svaka kultura moze da podbaci u susi i to stoji, ali uz dobar odabir sorte ili hibrida i opreznost gde se sta i kad poseje jos nisam pukao sa sojom! Sa nekim najmanjim prosekom od kad je radim od nekih 1400 kg/kj ne mogu racunati da sam puko! Dakle napisao sam u sta treba biti jako oprezan sa sojom i itekako voditi racuna u koju zemlju se poseje!
Dok kod kukruza mnogo lakse mi se desilo da podbaci, kao i ove god. kad od 30 kj necu izvuci sigurno ni 20 t i sutra da pada 100 l po m2 ali jbg mozda sam ja kriv jer sam odabrao cuveni Dkc u kojeg sam smeo da se kunem do pre mesec dana! Ali otom potom, ova je moja trenutna prognoza sto se tice kukuruza, cekamo jesen ali sam 90% siguran da ne gresim!
@paorpaor Psenice najmanje radim bas zbog profita.
Najskuplja arenda mi je 180 e/kj a prosek svih arenda je na 155.5 e/kj za neke parcele mislim da su previse placene dok neke su ok iako su skuplje ako se uzima u obzir koliko su placene te losije!
4 t/kj vecina poljoprivrednika su sanjali ovde ove godine.
A i sa 4 t/kj uz arendu od 180 e/kj zarada je ko sto sam gore u onom postu opisao!
Problem je u tome sto vecina nemamo dovoljno zemlje u vlasnistvu od koje bismo mogli opstati i zaraditi ne samo za hleb vec malo i unaprediti! Pricam o situaciji danas u ratarstvu! Dakle prinudjeni smo da radimo vise i onda se pojavljuje problem sa nekim magarcima koji nude vise i vise i onda se nailazi na drugi problem gde ili platis i ti toliko ili ces ostati bez zemlje!
Nikad ne krivim zakupodavce, uvek su krivi zakupci za skupu arendu!:ppozdrav:

Zato što vi u južnom Banatu uvek (kad tad) dobijete kišu i soja se izvuče. Kod mene nije redak slučaj da imam i po 7-8 meteri po jutru. Da ne kažeš da je njiva problem, na toj istoj njivi sam imao i 25 meteri po jutru. Sve je u kiši... Hoću da kažem da može i na soji da se pukne...

Dukej imao sam ja i 300 kg po kj.Nije ni naša zemlja sva za soju. Konkretno kod mene 15% zemlje ne podbacuje( i u najhorim slucajevima nije bila ispod 1200-1400 kg) a ja je sejem na nekih 65% (2/3) zemlje.50% parcela je sejano sa rizikom.

Nazad
Vrh