@ Pedja-z @kris80 Svaka kultura moze da podbaci u susi i to stoji, ali uz dobar odabir sorte ili hibrida i opreznost gde se sta i kad poseje jos nisam pukao sa sojom!
Sa nekim najmanjim prosekom od kad je radim od nekih 1400 kg/kj ne mogu racunati da sam puko! Dakle napisao sam u sta treba biti jako oprezan sa sojom i itekako voditi racuna u koju zemlju se poseje!
Dok kod kukruza mnogo lakse mi se desilo da podbaci, kao i ove god. kad od 30 kj necu izvuci sigurno ni 20 t i sutra da pada 100 l po m2 ali jbg mozda sam ja kriv jer sam odabrao cuveni Dkc u kojeg sam smeo da se kunem do pre mesec dana! Ali otom potom, ova je moja trenutna prognoza sto se tice kukuruza, cekamo jesen ali sam 90% siguran da ne gresim!
@paorpaor Psenice najmanje radim bas zbog profita.
Najskuplja arenda mi je 180 e/kj a prosek svih arenda je na 155.5 e/kj za neke parcele mislim da su previse placene dok neke su ok iako su skuplje ako se uzima u obzir koliko su placene te losije!
4 t/kj vecina poljoprivrednika su sanjali ovde ove godine.
A i sa 4 t/kj uz arendu od 180 e/kj zarada je ko sto sam gore u onom postu opisao!
Problem je u tome sto vecina nemamo dovoljno zemlje u vlasnistvu od koje bismo mogli opstati i zaraditi ne samo za hleb vec malo i unaprediti! Pricam o situaciji danas u ratarstvu! Dakle prinudjeni smo da radimo vise i onda se pojavljuje problem sa nekim magarcima koji nude vise i vise i onda se nailazi na drugi problem gde ili platis i ti toliko ili ces ostati bez zemlje!
Nikad ne krivim zakupodavce, uvek su krivi zakupci za skupu arendu!