Soja 2017

Mislim da si se negde zaracunao kako na KJ 4000m kpk creva?Ako svako crevo stavljas uz red treba ti duplo vise creva kpk za 1 kj!

- - - - - - - - - -

Mislim da si se negde zaracunao kako na KJ 4000m kpk creva?Ako svako crevo stavljas uz red treba ti duplo vise creva kpk za 1 kj!
Nisam,ide crevo na sredinu,izmedju dva reda,za tri sata rada pumpe,potopi ceo prostor,to ti je to.

Послато са Coolpad R108 уз помоћ Тапатока

Na 70 medjuredno ,moze 1 crevo za svaka 2 reda,ne mora za svaki.
Inace kad vec spominjemo navodnjavanje kap po kap ratarskih kultura,ako bi creva postavili ispod zemlje,masinski ,koliko godina to crevo moze funkcionisati pre nego sto krene da puca ?.Vidjao sam ovo na netu ,pa me eto zanima koliko to traje ispod zemlje ,a takodje i vadjenje istih creva ,kako se to radi ,ili se ostave u zemlji ?.
Mali :off_topic:.

Ima kod nas covek odradio navodnjavanje kpk na njive ali to je neki novi sistem podrivacem postavljaju creva na 50cm dubine sve se radi kao i na povrsini jedino sto ovo sve ide pod zemlju ima bunar busen na 40+m fi 125 ide dubinska pumpa i sada je na jednoj njivi posto nema blizu struje ugradio dva solarna panela i tako pokrece pumpu.Navodnjava se sve dok voda neizbije na povrsinu odnosno dok se nepocne nazirati vlaga i onda svaki drugi,treci dan se samo dodaje po par sati nalivanja.Kazu ti sto su mu to radili da je na taj nacin najmanji gubitak od isparavanja i nema surenja biljki kao sa tifonima i rendezer sistemima.Cena postavljana kpk pod zemlju po HA izadje 180000din.sa prikljucivanjem na glavni vod.Bunar i ostalo pumpa kucica u kojoj je ceo sistem sa ventilima je dodatni trosak on je odradio sada na dve njive jedna mu je 9kj,a druga 6-7kj prednost svega toga je jako veliki povracaj od drzava.Prosle godine se nije videlo nesto to navodnjavanje jer je bila kisna godina,a ove godine ce se videti jeli je vredelo truda i uloga cela investicija!

Na to sam upravo i mislio,lako se podrivac prepravi malo da moze da postavlja creva ispod zemlje,ali glavno pitanje je koliko to traje ,i kad pukne na nekim mestima ,kako se isto vadi napolje ?.

Nisam,ide crevo na sredinu,izmedju dva reda,za tri sata rada pumpe,potopi ceo prostor,to ti je to.

Jeli to provereno da za tri sata natopi celu povrsinu izmedju redova?Pitam jer imama maline i za tri sata nema sanse da natopi sire od 30cm jedno crevo za kpk pumpa je 200l/min,a creva su 100m duzine sa kapaljkama na 20cm!

- - - - - - - - - -

Na to sam upravo i mislio,lako se podrivac prepravi malo da moze da postavlja creva ispod zemlje,ali glavno pitanje je koliko to traje ,i kad pukne na nekim mestima ,kako se isto vadi napolje ?.
Navodno traju do 7god.ako ih misevi ili voluharice ne izgrizu i kazu da se na tom mestu gde je osteceno crevo vidi tako sto tu pocne veca kolicina vode da izbija na povrsinu i pravi lokvu.Meni se taj sistem jako dopao ali opet ne znam ceto videcu kod tog coveka sto je kod nas radio dobri smo znamo se pa cu vam preneti njegove utiske i iskustva na kraju godine on je za sada zadovoljan mada svi bi mi bili da smo na njegovom mestu o kojem nebi sad ovde i javno.

Jeli to provereno da za tri sata natopi celu povrsinu izmedju redova?Pitam jer imama maline i za tri sata nema sanse da natopi sire od 30cm jedno crevo za kpk pumpa je 200l/min,a creva su 100m duzine sa kapaljkama na 20cm!
Zavisi koji ti je protok,ako je 5 l na cas,moze,itekako,sa 0.8 bara i nesto preko toga.

Ta creva koja idu u zemlju na nekih 40-50cm su dugotrajna i imaju vek od 20god. A koliko sam uspeo da pročitam ovih par zadnjih stranica svima je nešto teško da se radi oko zalivanja. A postoji jedna mala spravica koja se nakači na traktor ( kotur sa crevom) i voziš po njivi i sve razvučeš a kad hoćeš u jesen da skupiš uključiš kardan i on okreće isti taj kotur i sve namota. Tačno je da se postavlja svaki drugi red dakle na 1,40m. Tomo VS da li može da se dođe kod tih tvojih komšija i pogleda sve to i malo porazgovara sa njima. Hvala

Ta creva koja idu u zemlju na nekih 40-50cm su dugotrajna i imaju vek od 20god. A koliko sam uspeo da pročitam ovih par zadnjih stranica svima je nešto teško da se radi oko zalivanja. A postoji jedna mala spravica koja se nakači na traktor ( kotur sa crevom) i voziš po njivi i sve razvučeš a kad hoćeš u jesen da skupiš uključiš kardan i on okreće isti taj kotur i sve namota. Tačno je da se postavlja svaki drugi red dakle na 1,40m. Tomo VS da li može da se dođe kod tih tvojih komšija i pogleda sve to i malo porazgovara sa njima. Hvala
Moze naravno kazes kada oces i ja se sa njime dogovorim da bude kuci da moze i na njivu da se ode i vidi na delu.

Kap po kap traka na njivi biva pojedena od strane svih mogućih vrsta životinja očas posla. Ja sam lane imao u industrijskoj paprici pod zemljom ispod svakog reda, sahranio sam 250 spojki 100 izolir traka na hektar
Računaj da ti traka sa kapaljkama na 10 cm daje 6 litara po dužnom metru za sat vremena. Maksimalni domet da bi zalivanje bilo efektivno je do 200 metara trake. Benzinska pumpa od 6,5ks na bunar od 75mm što daje 1000 l u minuti može da tera pola hektara ako bi trake išle na svaki red (70 cm, 9000 metara trake). Potroši oko 2 l benzina na sat.
Mana su trake za kap po kap, bile bi ne upotrebljive za jedan dan...
Mogla bi ta pumpa da tera i cevi/okiten i prskalice ali i ta investicija košta a i popriličan je posao, gazi po blatu, premeštaj...
Tifon je najkulturnije rešenje, definitivno

Послато са Lenovo P1ma40 уз помоћ Тапатока

Ljudi u ratarastvu je skoro nemoguca misija navodnjavati sve parcele. Na kakav nacin da navodnjavam kad mi je najveca parcela koju obradjujem od 6.25 kj a ni tamo nema vode u kanalima, a skoro nigde! Druga stvar, bunara je nemoguce napraviti na otprilike 70 mesta gde mi se nalaze parcele, a od toga je dosta zakupa!
Tako da navodnjavanje ratarskih parcela je stvarno tesko i investicija do ludila!

Dufko da li mislis da oni jevreji koji su to smislili i napravili ludi pa tek onako to reklamiraju a kod njih funkcionise vec 20 god? Ako je kod tebe bilo to da su sve zive zivotinje ta creva grickala to je zato sto je to bilo skoro u povrsinskom sloju. Ovo je pokopano na 40-50 cm. Gledaj malo na youtubu kako to sve funkcionise na kukuruzu i soji. Pa prinosi su rekorderski. Pa neka traju tih 20 god pa se isplati ponovo ulagati. Ja nisam za tifone jer treba ogromna kolicina vode koja posle spira zemlju i onda moras da sve to nadoknadjujes sa djubrivom pogotovu stajskim. A ovo mozes da prihranjujes sa manjom kolicinom topivih i daje rezultate.

Nije loša s obzirom na vremenske uslove.
8662c11c6ccf3197d84218eee247cd71.jpg
526cbbc6521013f8a968cbc3e7c70b46.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pogledajte realno proslih 3-4 godine su sve bile solidne prinosom. 2012 je poslednja losa prinosom godina (finansijski je bila odlicna kod sve podvucem). Ove godine ce se malo odmoriti zemlja i rodice malo manje. Prevucemo lakse, skladistiti, valjda ce cena kompenzovati deo izgubljenog prinosa.

Ti si optimista. Ja sam pesimista i mislim da neće roditi ništa. Bar kod mene. Zemlja mi je u delu koji je vodopropusniji od ostatka atara i to se sad pokazuje. Do sad je još i solidno izgledala ali sad svakim danom ubrzano sve lošije izgleda. Ne zaboravite da su potrebe soje za vodom do sad bile male, a da sa pojavom mahuna soja traži mnogo više vode. Jedina nada je da sutra padne malo kiše da soja dobije infuziju i produži agoniju još malo.

Kap po kap traka na njivi biva pojedena od strane svih mogućih vrsta životinja očas posla. Ja sam lane imao u industrijskoj paprici pod zemljom ispod svakog reda, sahranio sam 250 spojki 100 izolir traka na hektar
Računaj da ti traka sa kapaljkama na 10 cm daje 6 litara po dužnom metru za sat vremena. Maksimalni domet da bi zalivanje bilo efektivno je do 200 metara trake. Benzinska pumpa od 6,5ks na bunar od 75mm što daje 1000 l u minuti može da tera pola hektara ako bi trake išle na svaki red (70 cm, 9000 metara trake). Potroši oko 2 l benzina na sat.
Mana su trake za kap po kap, bile bi ne upotrebljive za jedan dan...
Mogla bi ta pumpa da tera i cevi/okiten i prskalice ali i ta investicija košta a i popriličan je posao, gazi po blatu, premeštaj...
Tifon je najkulturnije rešenje, definitivno

Послато са Lenovo P1ma40 уз помоћ Тапатока
Tu igracku od 6 konja,kao 6,macku o rep,to nije vredno pomena.

Pogledajte realno proslih 3-4 godine su sve bile solidne prinosom. 2012 je poslednja losa prinosom godina (finansijski je bila odlicna kod sve podvucem). Ove godine ce se malo odmoriti zemlja i rodice malo manje. Prevucemo lakse, skladistiti, valjda ce cena kompenzovati deo izgubljenog prinosa.

Cena ce sigurno kompenzovati ko sto je i sada u psenici i jecmu kompenzovala,a da ne spominjem cene ostalih proizvoda.

Nazad
Vrh