nyeuropean07
Član
postovani kolege sejem soju ove godine prvi put umesto kukuruza koji navodnjavam zadnjih 10 god.prethodne 3 god su bile kisne pa niko nije pisao o navodnjavanju.sada je to glavna tema.isplati li se navodnjavati ili ne o tome uopste netreba duskutovati.svako ko ima mogucnost treba da da vodu.povrce se sadi uvek u uslovima navodnjavanja jer ima plitak koren a u ratarstvu moze i nemora.u ratarstvu u srednjim godinama sa 2 vode podizete prinos a u ovakvim spasavate sto se spasti moze.2012 su kod mene kukuruzi rodili 1t po hektaru,u dolini reke u prvoj klasi 4-5 a kod mene sa dve vode na istoj zemlji 8-9t.obicno manji rod znaci bolja cena ali nazalost kod nas nemora da znaci mozda u okruzenju i nisu ovakve suse...sto se tice kap po kap tacno je da je veoma tesko ucuvati creva 1 do 2 god maksimum a uopste to postovaljati u parcele kakve vi imate u vojvodini od vise hektara u mestu je skoro nemoguca misija.ja u moje dve hektarske mastam da ugradim ali jos uvek nisam jer posle 2 god creva mozes da bacis.ja navodnjavam tifonom i to je jedino resenje za ratarstvo.imao sam ranije i cevi fi 110 od 10m na tockovima i one su bile savrsenstvo za niske kulture npr soju.svako ko je pored reke kanala ili ima mogucnost da pobije cev iskopa bunar i jos ima veliku parcelu netreba da se dvoumi,u ovakvim godinama je njegova zetva.ko jos moze struju da obezbedi taj moze i da se raduje ovakvoj susi