Evo vidim da ste pisali o "uvrtanju listova "kod soje , odnosno o ovoj pojavi kao kod dukeja a koje ima dosta svake godine . O ovome se dosta piše u zadnje vrijeme na Američkim forumima . Riječ je definitivno o zanošenju Dikambe . Vjerovali ili ne kažu da Dikamba lebdeći ode do 500 i više metara u daljinu i to bez nekog vjetra , znači potpuno pravino radjeno prskanje . Znači u našim uslovima ako je to tačno kukuruz čak nemora biti susjedna parcela . Ja sam to pratio prošle godine i čini mi se da je to tačno . Pratio sam da se poklapa pojava toga sa primjenom Dikambe . Doduše mao kasnije , prvo se listovi počnu uvijati po obodu a kasnije novi listovi budu sitni i uvijeni. Isto se može donekle poklopiti intenzitet toga po dužini njive sa dužinom neke druge parcele sa kukuruzom , ako me razumijete . Opet kažem , nemora ni biti susjedna njiva . Dotle su otišli da se u nekim državama donose uredbe o ograničenju upotrebe Dikambe ili nekim uslovima šta ja znam .
Naravno krupni kapital , odnosno pare prvo nanjuše nešto novo , pa su izmedju ostalog i zbog tog patentirali gm soju tolerantnu na Dikambu.
Kažu da umanjenje prinosa nije veliko ali ga ima svakako.