Soja 2016

Prošle godine tako šarena ostavljena za seme i nikakvih problema nije bilo ni sa čim.

Evo one parcele soje što je jaaako slabo nikla , a ja odlučio da ne presijavam, bilo kasno , itd . Stavljao sam sliku niklo rijetko za kukuruz a kamoli za soju ... Nije ti ništa i dalje al je čudo kolko može da se izgrana . Definitivno ću ovde ući kombajnom pa šta bude . Kad još malo izraste staviću sliku jednog "žbuna " i izbrojaću mahune uglavnom više stotina je u pitanju . Evo slika od prije i snimak od juče na istom mjestu .

20160718_182614_zpsbibiitoy.jpg

Evo ja cijenim da će biti 300-400 kg/ha ??

Momo, secam se kada si postavio tu sliku. Bas me zanima koji lrinos moze da bude. Moja procena najvise 400kg/ha.
A sto se grananja tice, tamo gde je kod mene zrno palo slucajno i gde je sama, ima i preko 150 mahuna koliko se izgranala. Bas moram i ja jednu da iscupam i prebrojim.

Jel to znači da treba sejati na 10cm rastojanje u redu a ne na 3 cm pa će biti 150-200 mahuna?

Momo. Ako u dobrom sklopu rodi oko 3t, sa nicanjem 30 posto ocekuj trecinu od punog prinosa, jos u redjem sklopu ima jace grananje i vise mahuna pa onda mozes ocekivati i 1000kg. Ajde kada je budes skinuo napisi prinos bas da vidimo.

Soja 2016

20qdeep.jpg

skroz levo, gorstak, otkinuo mu bocne grane jer prvo nisam imao nameru da slikam ista,
sa bocnim granama izbrojao 140 mahuna na njemu, inace visine je oko 160 cm!

34g8whk.jpg

sredina, Valjevka, izgranala se kao cicak, izbrojao 170 formiranih mahuna na svim granama.

2d6miix.jpg

Skroz desno, Gorstak sa druge njive, generalno to mi je najgora soja, visine oko 140 cm, nacickan ali sam odustao od brojanja mahuna

rcujit.jpg

Sve soje su zelene jer je setva bila pocetkom Maja meseca, sve se nalaze u ritu gde ima rose u izobilju, kise je dobijala i vise nego sto joj treba !
Uglavnom su polegle, pa cak i Valjevka, tu ce biti malo problema u vrsidbi ali Gorstak ima, kao i obicno, prvi sprat mahuna na nekih 12 cm od zemlje tu ce biti lakse.
Sad samo da vreme posluzi i da se ovrse po suvom tamo negde krajem Septembra i pocetkom Oktobra...

Bio danas sa drugom u obilasku njegove soje u Jarošu. Sava mu izuzetno dobro izgleda iako je dosta retko nikla, ali nisam je slikao. Slikao sam Rubin, a na drugoj slici je komšijsko strnište koje posle žetve nije pipnuto. Drug je sam oprskao 1m tog strnjišta ručnom prskalicom pored njegove parcele, ali slaba je to vajda jer će svakako dobiti ambrozijinog semena sa tog strništa... :sjasi:

how to capture screen

upload gambar

Ja sam prskao senkorom u kolicini od 350ml/ha i ostalo malo vode u buretu i cale ponovi uvratu i bilo je bas kao na ovim slikama, mozda jos i gore. mislim da su malo doprinele i obilne kise u pocetku... ali je bar posle nisam prskao od sirokolisnih ;)

Kila po hektaru , to je gornja granica , ali treba paziti na tip zemlje . U težoj crnjoj zemlji se može ići puna doza , za laka ,pjeskovita ili humusom siromašna tla ide se donja granica 0.5 kg/ha ili čak nije ni preporučivo , a vidite boju zemlje na ovoj mojoj parceli , bijeli pijesak .
Medjutim nije to razlog slabog nicanja u ovom mom slučaju , mada bi mogao biti , ... nije zato što je sjeme stvarno bilo budjavo i u drugoj parceli gdje uopšte nije išao mezotrion isto je nicanje , tako da zanemarite , nije poenta ovog slučaja herbicid , nego koliko soja može da nadoknadi rijedak sklop ako nema korova . ovo je baš ekstremno ali imao sam jedne godine soju sijanu na 70cm , potrošnja sjemena bila 40kg po ha, nicanje dobro , i bio prinos skoro 3t/ha.

Sledece nedelje kosim prvu parcelu Trijumfa posejana 17 Aprila, zemlja je laka i nikad do sad nisam posejao tu tako rano. Mahune ima dovoljno ali nije mnogo visoka!
Videcemo sta ce mutavi reci!

Nazad
Vrh