Soja 2016

Ne fali ni 20%. Tu je vise los raspored. Imao sam 2012 iskustvo sa retkom sojom i preko 50 % od preporucenog sklopa, pa bila najbolja. Soja ti je djavo u ne voli veliku medjusobnu konkurenciju.

Gd si našao tu ekstremnu godinu za poređenje. Naprotiv ,kod mene se pokazalo baš suprotno.Više volim da imam sklop i biljaka po ha nego da fali. Sejem sorte koje se ne granaju ,a sejao sam na 4,4cm na 70cm i nisam se baš nešto proslavio sa tom setvom 2014god. imao sam nešto ispod proseka za naš kraj a zna se kakva je ta godina bila za proizvodnju soje.

Gd si našao tu ekstremnu godinu za poređenje. Naprotiv ,kod mene se pokazalo baš suprotno.Više volim da imam sklop i biljaka po ha nego da fali. Sejem sorte koje se ne granaju ,a sejao sam na 4,4cm na 70cm i nisam se baš nešto proslavio sa tom setvom 2014god. imao sam nešto ispod proseka za naš kraj a zna se kakva je ta godina bila za proizvodnju soje.

A da li si imao i gušći sklop te godine pa da uporediš ili sve posejao na 4,4 cm? Jedan moj kolega iz sela ima isto sejalicu gaspardo kao i ja i on je 2014 sejao soju posle kukuruza i mrzelo ga da odma menja lančanike i samo zamenuo ploče i stavio prenos na najbrze (što po tablici ispada 4,4 cm) i krenuo da seje. Posle je ipak promenuo lančanike i sejao na nekih 3-3,2 cm. Kaže da u žetvi nije bilo neke razlike u prinosu. Ne znam koja je sorta bila u pitanju...

Treba preci na sejanje na 50cm. Ne bi je ceo svet tako sejao. Vrlo verovatno da cu nakacuti na moju sejalicu jos dve baterije samo zbog nje, jer sam postao skeptik povidom sejanja na 70cm i prinosa koja ona daje na tih 70 a upravo zbog vece gustine setve....mada mozda i gresim...

Jedan deo smo posejali zitnom sejalicom na medjuredni razmak od 28 cm. 140 KJ je posejano sa pocetkom u ponedeljak 11.30 h a zavrsetak je bio u utorak u 20.30 h. Taman je traktor stigao u dvoriste i pocela kisa. U medjuvremenu je bio kod kuce jer se probusila guma i bila pauza od dva sata. Posle 112 KJ je sipano 275 lit goriva sto ispada 2.5 lit/KJ.

2vb4hls.jpg

Nov sam sto se tice proizvodnje soje p ame interesuje par informacija, Koliko semena utrosite po ha kad sejete na 70 cm kukuruznom sejalicom i sta mislite da li je malo 45kg semena koliko je meni otislo kad sam sejao starom oltovom na hektar povrsine? drugo pitanje je sta raditi ako je ovo mala kolicina a njiva vec posejana???
Hvala unapred

Predji izmedju redova na pola i dobije se razmak od 35cm medjuredno. Mi razvucemo sejalicu na 80cm i dupliramo redove. Jedini problem kod ovog nacina je sto traktor posle prilikom prskanja ide na knap medju redove vec na 40cm, a sa 35cm bilo bi malo gazenja, ali nista strasno.

Danas obilazio malo soju koja je prva posejana (sorta sava, institutovo seme), uredava se ali bar 20-25% neće izaći zbog loše klijavosti tako da je dobro što sam setvu obavio na 3cm ali no, videću šta će reći apolo iz kućne radinosti, mnogi će se iznenaditi kad odu da obiđu svoje njive ali ko zna zašto je to dobro.

Danas bio na njivi gdje je soja, i dobro je izašla van, pala kiša, pa danas jako sunce, ako stignem, sutra poslikam, čini mi se malo gust sklop, a išao sam sa 510 000 po hektaru, tako sam namjestio sijačicu, na 70cm razmaka......84% klijavost, al je dobro izašla.....jedino ima nešto trave, a nisam stigao oprskati prije nicanja, toga se bojim, morat ću ići pulsarom i basagranom kada bude vrijeme, nadam se da poslije neće biti problema.....i još je posijana na brijegu, da vidim kako će uspjeti, na najlošijoj njivi......

Danas obilazio malo soju koja je prva posejana (sorta sava, institutovo seme), uredava se ali bar 20-25% neće izaći zbog loše klijavosti tako da je dobro što sam setvu obavio na 3cm ali no, videću šta će reći apolo iz kućne radinosti, mnogi će se iznenaditi kad odu da obiđu svoje njive ali ko zna zašto je to dobro.
Biće k'o Lala na aeromitingu :haha:

Treba preci na sejanje na 50cm. Ne bi je ceo svet tako sejao. Vrlo verovatno da cu nakacuti na moju sejalicu jos dve baterije samo zbog nje, jer sam postao skeptik povidom sejanja na 70cm i prinosa koja ona daje na tih 70 a upravo zbog vece gustine setve....mada mozda i gresim...

Nije tačno da cijeli svijet sije na 50 cm . U SADu je podjednako zastupljeno i 20" i 30 " i uglavnom su istraživanja pokazala da nema bitne razlike .

Nazad
Vrh