Soja 2016

Ne znam sta da kazem, moze biti da ima i nekih prevara... Recimo ja sam uzeo prosle godine 50kg Save semenske sto mi je zafalilo, i kvalitet je bio sasvim dobar, onako na oko gledano, bez loma, primesa, dobre krupnoce. A na njivu mi je dosao sejac od komsije koji je sejao Gorstaka i ostalo je u baterijama za jedan prohod. Dakle nije ista kuca ali... Dakle jeste Gorstak sitniji nego Sava inace ali... To seme je bilo sive, braon boje na mahove, smezuranog podosta, nekog trunja, jako sitno, katastrofa. Znam coveka, i definitivno je bilo deklarisano seme. Mada, ja nisam primetio da je bio neki problem kasnije kad je nicalo, mislim da je isto bilo kao i u moje save... Samo sto je normalno kasnije sazrelo tih 6 vrsta. Sta ja znam, mozda neki doradni centri nesto muljaju...

Izgleda da je tebe Frenk više pogodilo to njegovo pridikovanje nego samo seme,priznaj.Kad smo kod doradnih kuća ja sam tako prošao prošle godine sa Galebom od Delta Agrara.Hteo sam im mamu,maminu.Piaso sam u temi soja 2015 o tome.Bila čak i jedna licnasta žica.Seme sa puno loma,sitno,smežuranog dosta...Kad sam ih nazvao telefonom kažuda sam trebao slikati ali da pratim dalje pa da im javim kako je niklo.pa naraslo....Od njih nikad više,a cena bila prava,mislim da sam plaćao 100 dinara kg.Kad sam video u jednoj prikolici na silosu jesenas,soja doneta iz PSS S.Mitrovica sa ogleda,bila Laura i Lidija,nisam mogao da verujem.Kako klikeri,žuto,čisto,bez loma,da me nije bilo sramota,da nakupim dva džaka.Ono nisam video do sada,ni na slici nema takvog.Pre neku godinu sejao i ja Gorštak,sitnije seme nisam video.

Priznajem sve gore navedeno. Ne volim kada se prema nama ophode tj meni kao da sam nepismen, a svesni nisu kakvim znanjem danasnji seljak treba da raspolaze.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Jel zna neko di bih mogao uzeti Kace ili Favorita deklarisano u Obrenovcu il okolini? Treba mi jedno 200kg da probam postrno ove godine.

kod mene dovršeno naklijavanje, klijavost ispada oko 82%, s tim da 4 kom od toga su bila malo nižeg rasta, možda sam ih dublje posijao, nemam pojma, uglavnom sijati ću tu soju, od RWA, sorta lorena, ako se dobro sječam

kolege gde nabavljate ns soju.kod mene na jugu srbije nijedna apoteka nema na lageru.planirao sam ove godine da sejem prvi put, zvao institut ali cak ni oni nemaju savu i maksimus za koje sam se odlucio.moze li neko da mi pomogne,da mi da neki kontakt apoteke ili zadruge,pozeljno negde blize meni tj jugu srbije pa da narucim ako je to moguce...unapred hvala

Meni su svi rekli da smanjim sklop, da oni pretjeruju, da je najbolje 450 000 do 500 000, a kuce preporucuju 600 do 650 000

Idi na stranicu od RWA, mislim da za odredene grupe ide sklop i do 700 000

http://rwa.hr/rwa-katalog-proljece-2016/

to ti je katalog od firme RWA, ja imam njihovu soju lorena, pa pogledaj i za druge sorte koji su sklopovi.....

danas sam doradio soju, neizgleda loše, sjetvu planiram za 15 dana, ako vrijeme dozvoli, jer kažu da se sije početkom 4 mjeseca

nedorađena soja u vreći:

otpad:

dorađena soja, spremna za sjetvu:

Ivanz, Mnogo ti tu imaš polutki u nedorađenoj, raspusti malo kombajn na jesen...

Nije moja soja, niti sam ja vrsio, dobio za sjeme, pa sam isao doraditi, a gazda te soje ce ju sijati tako nedoradenu, sto po mom misljenju nije posao

Dobro si primjetio, na vrecu od 55kg ima otpada skoro puna kanta od boje, nisam jos vagao, al pretpostavljam da ima najmanje 8kg, sto je jako puno

Jel proveravao neko klijavost soje ove godine?
Pre par dana sam odneo uzorke na analizu,pa će za koji dan biti rezultati.
Par drugara je već proverilo i jako su im loši rezultati.Od 56% do 68%
Prošlogodišnja suša je razbucala pa bi bilo dobro proveriti.

Nazad
Vrh