Soja 2016

Ajde razmisli.Merkantilna kao i naša samo što je(možda)prošla kroz selektor a naša je ispod 40 rsd.
Nemoj tako,kupujemo jednom,a vučemo šurnajs godina,da je seme sa okidačima,pa ajde,ali SORTA,koju većina vuče i 10god,i kažeš skupo? Malo se toga proda,jer gledamo na samo 60din po kg,a ....

To je po meni bezobrazluk.Pisao sam ranije u temama o semenu soje 2013.Gadiluk božiji po ondašnjoj ceni od 1000+eura po toni.Od te godine ne uzimam seme koje vodi poreklo sa instituta.

Ajd sad,sad će neki da napadaju,jer će zbog takvih kao mi da propadne institut!
I treba da propadna,kad su alavi i bezobrazni! Alavi zbog ove cene! (Ima uvozne jeftinije) a bezobrazni,da se desilo xputa da KUPIM od njih soju SEMENSKU,u kojoj bi SGS našao preko 10% primesa da se nalazi u seljačkoj prikolici! Ajd sad opalite rafalno po meni :ppozdrav:

Poslednja izmena:
Neće dobiti ni od mene.Cinizam i ironija su u vezi rafalne paljbe.Nema elemenata niti adekvatnih uslova za rafale. :haha: Ne moraš ti uvek da budeš dežuran. :ppozdrav:

Talianu jel se fortuna otvarala koji joj je prinos bio i koji datum si je sejao ?
Druže ja sam je 2014 sejao posle ječma i rodilo je strava, blizu 1500 kg po kj kao druga kultura,ja sam uzeo seme od drugara koji je 2013 ostvario prinos preko 2 t po kj ali je zalivao i zemlja je odlična u ataru sela Janošik,prošle godine nisam seja postrno jel nisam imao ječam ali sam presejao 2 kj pšenice koje je udavila voda,sejana je krajem maja i to samo u tanjiranu pšenicu,pneumatska nije mogla da poseje zbog vlažnog terena i ćetvenih ostataka pa sam žitnom i to svaku lulu pa šta bude prinos je bio 1450 kg po kj za prošlu godinu odličan stim da je od sve soje košen drugi,apolo je prvi završio vegetaciju (sejan krajem aprila) a zatim fortuna tako da sam je uhvatio na vreme.Kovačev je sejao fortunu na vreme i imao je problem sa otvaranjem. Ja je neću sejati u redovnoj setvi možda neku malu parcelu zbog semena i na ječmove s tim da će gde planiram voćnjak biti zaorana u cvetu ,ako je bude bilo.

Nisam hteo dodatno da se nerviram,prestao sam ove godine ns kukuruz da sejem zbog njihovog bezobrazluka i misli da su bogom dani. Ja budala pa propustio sve kroz extruder, da mi je ostalo oterao bih sve tamo u PM. Sram ih bilo.Jos me bre gledaju kao sta se buni ovaj zbog semena.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Prozivodnja genetike kosta. Razvoj kosta. Kako moze biti 50kg x 2kg merkanitlne skupo po jutru? Kod nas je paritet godinama 2-2.1. Mene to izadje 4-5k dinara po jutru, a ako sami selektrujete izadje 1.5-2 crvene manje po aktuelnim cenama. Nije skupo dati za Pionir za krunjenje 10k dinara po jutru, a ovo je skupo???????

Prozivodnja genetike kosta. Razvoj kosta. Kako moze biti 50kg x 2kg merkanitlne skupo po jutru? Kod nas je paritet godinama 2-2.1. Mene to izadje 4-5k dinara po jutru, a ako sami selektrujete izadje 1.5-2 crvene manje po aktuelnim cenama. Nije skupo dati za Pionir za krunjenje 10k dinara po jutru, a ovo je skupo???????
Da me ne shvatite pogresno, sejem iskljucivo semensku robu, nista iz kucne radinosti, ali me iznervirala losa energija i klijavost zrna i na sve to bahatost i arogancija zaposlenih,kao da ja od njih zivim a ne oni od nas.

Slažem se sa ovim boldovanim, potrebno je dosta novca, ali sve to treba da bude na kraju ispraćeno sa kvalitetnim semenom koje proizvođači kupuju. Nije NS seme baš cvećka što se tiče semenske proizvodnje. Mnoge te semenske useve nisu ni obišle komisije, nisu ni znale gde se parcele nalaze. Ne govorim samo o semenskoj proizvodnji ratarskih već i povrtarskih biljaka. Zbog toga, koristite svoje seme gde god to možete, bićete sigurni i proći ćete dosta jeftinije.

Poslednja izmena:

Bilo bi dobro da je taj paritet, 100kg semena mu dođe 250kg merkantilne.

Sejao sam Maximusa prosle godine original seme i sejao sam moje urdjeno to sa instituta nije moglo da se poredi sa ovim mojim,sitno nejednako,prljavo,nikakvo....Ranijih godina sam Institutu prodavao grahoricu koje je isla u semensku robu to znam jer mi je kum radio tamo.

2014 je zadnji put seme bilo dobro sa instituta, prosle godine bilo sitno,imalo dosta loma, klijavost i energija je bila 92 i 90, sto je bezobrazluk sa obzirom kakva je 2014 godina bila za soju, a za ovu godinu ne vradi ni pricati, svakoj semenskoj kuci dajem dve( 2 ) godine ako pocnu da fulaju, ovo je drugi zuti karton za NS SEME. Nema vise, tako je bilo za kukuruz( a nekad su sve povrsine bile po njihovim hibridima), tako ce sad biti i za soju. Sram ih bilo. Nisu bogom dani,ima i drugih semenskih kuca. Ako nesto mrzim to je oholost i arogancija kada nemas cime da potkrepis isto.

Gospodine frenk, vi ste baš strogi. Šta onda da rade ljudi što su pazarili DKC sa 91 posto klijavosti kukuruz, po paprenoj ceni, a energija nije ni napisana. Jesu li oni dobili bar opomenu.

Ne mozes tek tako uporediti seme kukuruza i seme soje NS instituta! Ipak u domenu semenske soje su prilicno jaki i stabilni, ne samo kod nas vec i sire!
Ipak naidje neka losija godina kad stvarno je nase sekektirano seme bolje od njihovog!

A sta bi sa semenom sto sam sejao prosle godine, kao sto sam rekao 2014 je bila godina soje a opet seme bilo takvo kakvo je. Nisam ja ne razuman, sve bi bilo ok da onaj promoter ili sta li je vec nije poceo da mi drzi predavanja, da mi soli pamet sa necim sto vec znam i to na nacin kao da sam nepismen i retardiran. E pa nisam. Kad nauce osnovnu kulturu i kad shvate da zive od nas koji uzimamo to seme onda mozemo ponovo saradjivati. Ovako....

Nazad
Vrh