Soja 2016

Ubedio sam nekako mog prijatelja da soju krenemo posle kukuruza da sejemo. Tacnije od 25-30 aprila. Rukovodimo se delom i tvojim pisanjem, kao i Cicija Morica koji je jednom napisao da pre 1.maja nece krenuti u setvu soje pa i svi da poseju.
Jedan kod nas je pametovao prošle godine, sejao je oko 10. maja, jednom zalivao, i imao isti prinos kao i oni što su sejali u aprilu. Valjda je takva godina bila.

Nema tu sta, bitno je kada joj padne kisa. Ono sto sam primetio da ne voli je, kad nikne pa je zahvati hladno vreme. Mislim da joj to smanji prinos i da dok se izvuce od stresa treba nekoliko dana. Zato nije losa varijanta 25-30april.

Sejao sam je dve godine zaredom oko 25.04. ispostavilo se da je rok setve bio pun pogodak, nicanje za 4 dana, prinos jako dobar, sorte Sava i Maximus...Gosn Peet-u bi porucio da nikad ne podcenjuje Savu, pogotovo ne u tudjem ataru.

Ne podcenjujem jer nisam je ni imao, sto ne znaci da je necu mozda i probati! Ja sam samo komentarisao ogled gde je pokazan jako nezadovoljavajuci prinos!

Na tom ogledu kockice se nisu poklopile ni malo (tip zemljista, vreme setve i vremenski uslovi) i jasno se vidi da su sorte iz ll grupe podbacile naj vise, tu bi se nasao i tvoj Trijumf pored Fantasta.

Kako ste teski bre... Nije u pitanju nezadovoljstvo! Pre svega nije to moj licni prinos, moj prosek je bio sasvim OK i zadovoljavajuci za 2015 god. Treba li opet da ponavljam da sam samo komentarisao taj ogled gde su sve sorte podbacile! Izvrcete teze i recenice bez da malo razmisljate!

//images.tapatalk-cdn.com/16/03/10/97378cda3c5fe942fc3bf92c52cc53a3.jpg[/IM
Sta reci a ne zaplakati, da sam ostavio svoje bolji bi parametri bili.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

df01e79dfcf6441e0e0a66953993db63.jpg

Slika od malo pre.

Pošto je?
Ja sam spremio juče spremio seme za 2016-tu apolo,fantast,trijumf od standardnih malo rubina i angele za probu ,fortunu za postrnu ili za slučaj presejavanja (prošle godine spasila pošto sam kasno morao presejati 2 od 5 kj pšenice bilo odlično) maksi je silom prilikom izbačen (košen posle kiša bio nikakav) a venera je izgubila licencu.Ostao mi komšija dužan od prošle godine kaže da ću dobiti galeb.

Standard 100 dinara kila na institutu. Seme li im j...m. Ni jedna sorta nema ni vecu klijavost niti energiju. Jos neki lik poceo da mi soli pamet tamo, kao niko nema vece parametre zbog suse,bla bla bla.Sad moram da cekam stabilno i toplo vreme znaci kasniji rokovi. Ma i soju vise njihovu ne sejem od sledece godine.

Niasam baš oduševljen južnim banatom ali razumem te Peet.Za očekivati je da se ogled posebno pazi hrani i mazi i obično je rezultat nerealno visok,a ono jedan od osrednjih,čak lošijih.I ja sam bio iznenađen i pomalo uvređen.A vi napali na čoveka samo tako_Ovo sa cenom semena je grozno skupo,a klijavost i energija osrednji.Mislio sam da posejem kompletnu njivu sojom aliću kanda podeliti na dva dela pa pola kukuruz a pola soja.Nema puno stranih semena soje,kao pšenice kukuruza ili suncokreta,kod njih sve GMO pa ovi naši rade kako hoće!

Nazad
Vrh