Ja sam danas drugi put oparao soju. Parao sam samo sa prednjim motikama, a zadnje sam skinuo jer bi čupale soju.
Soja je već velika, tamo gde je palo onih 40l kiše a led samo izbušio lišće je skoro potpuno zatvorila redove (70cm), a opet tamo gde je led izlomio stablo bi komotno moglo staviti i zadnje motike. Na drugim njivama (koje su čak i kvalitetnije) i koje nisu dobile tih 40l kiše, je soja preko kolena ali nije sklopila redove, tako da je voda stvarno najznačajnija kod razvića soje. Posle paranja soja izgleda kao na štrafte, tj. svaka 4 susedna reda su povaljena na suprotne strane (jer je dosta višlja od parača) u zavisnosti od smera kretanja...
Prvobitna namera mi je bila da stavim velike prednje motike (one od 50cm), ali se nešto iskomplikovalo pa sam ipak otišao sa običnim prednjim motikama. Pošto sam išao dosta brzo, i kod tako malih motika je dosta popucala kora sa strane, pa sam zadovoljan urađenim poslom. A to se pokazalo i kao bolje rešenje, jer i kod tih manjih motika na svakom kraju bude na njima šaka počupanih žilica od korena soje, sa većim motikama bi to bilo znatno više. To me je donekle i iznenadilo jer nisam znao da koren soje ide toliko u širinu.
Inače, jako sam se dvoumio da li da uopšte param, jer sam pre 10 dana prskao sirak Flupisorom (uzgred, jako sam zadovoljan kako je odradio posao), i trebalo je pustiti da herbicid još bolje siđe u rizom. Al' pošto sam već jednom parao soju pre prskanja, sirak u redu je bio isečen i samo je delimično krenuo ponovo. Tako da je najveći deo sirka ostao u redovima, a tamo ga ni sad nije dohvatila motika pa će valda dobar deo rizoma crći. A i pošto poto sam hteo da raspustim površinsku koru posle onih 40l kiše, al' kad sam već počeo da param onda sam oparao sve druge njive (i tamo gde nije bilo kiše). To možda i nisam trebao da uradim jer sam posle video da su mi gume bile žute od cveta, al' valda nisam napravio preveliku štetu.
Leptira nije bilo mnogo, sad da l' ga stvarno nema, il' još nije krenula puna druga generacija - ne znam. Ali soja ima blede tačkice po listu i ivica lista je takođe bleda. Ne znam šta je to, al' u široj okolini kod mojih njiva je svugde takva soja.
Eto, to je to od mene za soju ove godine, a pošto nisam ništa slikao danas onda sam zato napisao opširan post...