Soja 2015.g.

Meni je soja prosle god. bila na suncokretu u 80% povrsina i to IMI suncokret, sve je proslo u naj boljem redu.
Mene sad interesuje sta se desava sa samoniklom sojom posto ce biti u monokulturi?
Bez brige,soja soji nece smetati,izmedju redova je svakako poskida spartac,a u redu ostane zanemarljiv broj biljaka,po koja pored reda...

Ove godine povecavam povrsinu pod sojom...u debitantskoj godini se nisam bas proslavio, ali nastavljam dalje! Galina mi se nije nesto pokazala (2,5 t/ha), tako da ce biti zamenjena...
Nekako se dvoumim izmedju Trijumfa, i mozda Save...nije iskljucen ni stari dobri Balkan!
Naravno, kao i uvek, spreman sam da poslusam i savete kolega forumasa!

Dakle, sta biste preporucili za srednji Banat? Koja sorta, i koji razmak u redu?
Promoter NS semena,Vasa Stojisin,mi je za nas preporucio da probam Valjevku.

Ja je sejem vecinu u monkulturi .nema somonkei soje nikad,dal isklija pa je mrazevi ubiju,nem pojma,al sejem na 70 pa bi se videlo dal ima samonikle lakse neg na 50 i uze.

Za jednu parcelu u nasem ataru znam sigurno da je Angela bila i moram ti reci Dragane da uopste nije na Trijumf licila, vise je to meni na Dukat licila. No sve u svemu rod je najbitniji kakav je, za kosenje ne brini puno, kosice se!:ppozdrav:
Ja sam gledao sa snimka pa mi se ucinilo da lici na Trijumf, na 45cm posejana, nije polegla i dosta se videla zemlja, dok kod Save se nije toliko videla zemlja znaci jaca na oko, al je Angela dala bolje rezultate (na istoj aprceli posejane) dok na losijem zemljistu Sava bolje rodi od Angele, to su drugarove reci...

Naravno druze da je prinos naj bitniji u celoj prici, zato sam i pisao za selsem da vise necu sejati jer me napatio u zetvi i dao losiji prinos od Save.

- - - - - - - - - -

dragan.kovacev, hoćeš imati semensku proizvodnju soje kad se bojiš samonikle?
Mislio sam ako nikne bas u redu gde se nalazi usev da ne pokvari sklop, jer sam kod Dukata ima dosta rastura na hederu, jer je Zmaj bolesno povracao!
Al sad vidim da clanovi pisu da to slabo nikne, al videcemo...

Neces imati problema sa samoniklom sojom ,potpisujem. Angela i Trijumf ne lice ni malo.
Probajte Apolo necete se pokajati ,fantasticna sorta,lako se vrsi,zrno ko kliker,nema rastura po 4 zrna u mahuni.Ima slike u temi stavljao sam.
U onim rezultatima ogleda sto je Mindjusar postavljao pogledajte joj prinose ,visoki u oba ogleda.

Promoter NS semena,Vasa Stojisin,mi je za nas preporucio da probam Valjevku.
Ja sam kao i ti Roberte krenuo sa sojom pre nekoliko godina i sejao sam samo Galinu i Valjevku i nisam pogresio jer su rane sorte i uvek rode,ne rekorderski ali sigurno tako da neces nista pogresiti.Ove godine sam imao prinose kao sto sam pisao u prethodnom postu.To je sorta polako ali sigurno.

- - - - - - - - - -

Cuo sam da bi ove godine pulsar mogao biti upola cene jer mu je istekla licenca.Da li neko ima savu da menja za galinu -za seme 100 kg

Ja sam prošle godine sejao Angelu na nepunih pola hektara imao sam 1600kg ili ugrubo oko 3.5t po H ,posejana je 28.03 i stigla mi je 7 dana kasnije od maksimusa koji je sejan 1.04,ima dosta krupno zrno,mada sam više očekivao od nje.Maksimus mi se bolje pokazao.

Dragane kod mene je i dalje sava nosioc proizvodnje a ove dve su još u fazi ispitivanja pošto polako tražim zamenu za savu, verovatno će biti još koja u ispitivanju ako nađem na institutu seme.

Nazad
Vrh