R
rad78
Guest
Dragane jel dobila ovog meseca bar nešto kiše?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Aco kakvo je stanje po pitanju grinja?Vidim da Šašinci i Mitrovica imaju ozbiljne probleme.
Kad okrenem list i kada se pogleda lepo,vidi se da male braon napasti samo gmizu,a po prici sa foruma reko bi da su grinjeMeni se čini da to nisu grinje .
Ova njiva je pored auto-puta,pa sam zato i posumnjao na grinje,u svakom sllucaju u ponedeljak idem kod zastitara,a hoce li joj faliti nesto ako je ovo od herbicida?Možda ima i nekih insekata , grinja , tripsa , ili nešto slično , možda treba i njih uništavati , ali ova oštećenja i nepravilnosti lista više liče na herbicide . Grinje po pravilu ( i ja sam saznao preko svojih ledja ) kreću od uzglavnica , pored puta , kanala i šire se . Uberi više listova u ubaci u najlonsku kesu i odnesi kod nekog zaštitara da vidi pod mikroskop koje su bube i procijenite po brojnosti dali treba prskati.
Obavesticu sta je zastitar rekao,a obavesticu i na kraju kakav je rod bioNeće , nestaće to , čak je poželjno kod soje da je nešto malo muči da se ne isili nego da dobije žbunasto stablo i više mahuna.
Ako veceras ne padne bar nekih 20 l / m2 bice ova najgora godina za soju u nasem ataru od kad se seje soja na ovim prostorima. Juce u obilasku video sam delove parcela pod sojom koje ce se kositi najmane za 20 dana! Rana setva koja na oko izgleda da obecava je u ozbiljnom problemu ako ne pada. Mahune su formirane ali 90-95% su prazne, listovi u donjem delu biljke su osuseni i otpali. Nema teoretske sanse bez padavina da naliva zrna! Kako stvari stoje sa vremenom izgleda da je ovo vece ili noc zadnja sansa za padavine koje bi nekako mogle da izvuku soju od haosa!