Soja 2015.g.

Moja soja je u kondiciji da nemos bolje kasna setva, jako sam zadovoljan i ne bojim se ove toplote.Cena i spekulacije me ne zanimaju svi moramo biti svesni da ne zavisimo od cene,roda,nego iskljucivo i samo od vremenskih uslova i tu je tacka pa mozete da pricate i da radite sta hocete,setva,djubrivo,seme,sve to naravno treba ispostovati ali ovo sto sam napomenuo je presudno.Mislim da soja bar u mom ataru nije poklekla...

E sad lupajte glavu, ko god je sejao soju a nema blizu reka ili banat gde vetar duva non stop nema ni roda, mnogi nece imati racuna da teraju kombajn u njive, a videcete posto ce biti soja na jesen samo jos 10tak dana ovakvih i evo zatve kad i suncukret....
Ja imam soje i na pescinama i znam koliko ce da da rod i u susi i u prosecnoj i u kisnoj godini a dosta se njih nalozilo na proslogodisnje prinose pa je nasejali kao sto sam ranije i napisao pamticemo proslu godinu,jer otkad soju sejem tad smo imali najveci pronos.Tamo gde i treba da se seje soja tu se drzi od jakih rosa,ostala je gotova tamo gde joj nije mesto za nedelju dana prepolovljen prinos ako nastavi suvo 200-500 kg po lancu.

Mislim da prinos soje ove godine neće biti presudan u formiranju cene. Meni se čini da soja neće biti 70 dinara ni ako prosek bude 300 kg/ha.

Kod nas ima parcela oko dunava gde je bas jaka rosa i usevi se kako tako izvuku.A nas rit se tako prostire.Kada kazem dunav mislim na parcele blizu nasipa a ne udaljenosti par kilometara ka selu.

52fihe.jpg
2ia7ehx.jpg
2zgt6hv.jpg

Podgoreva ali zavrsila do vrha oplodnju i ima mahuna do vrha.Sad cemo videti dali ce imati snage da nalije zrno.

Sta se svi kacite na tu rosu,pa nije rosa kisa.Ali davljenik se za slamku hvata.

Hehe, tako i moj deda kaze, kad nema kise i dobra rosa je spas. Jos crnje, i grad dobro dodje. :) Salu na stranu, rekao sam vec jednom, soja gubi u susi iako ima i mahuna i stabljike i cveta. Sta vredi rosa, da nece mozda ona da popuni mahune koje su do sada formirane? Soja trenutno gubi na punoci mahuna, kvalitetu zrna. Sto je bilo vlage isforsiralo je nadzemni deo biljke, dalo joj je porast, a za nalivanje trenutno nema nista, sto su dobili donji spratovi, dobili su. Bez vode, nema tu mnogo dzebane. Ovi koji se hvale sojom u ovom trenutku, sigurno nemaju soju bez dva meseca kise ili zalivanja, ili, da prostite lazu :p

Kod soje je specifično sa navodnjavanjem , ovih dana sam navodnjavao soju sa topom ali bez tifona sa premještanjem , krugovi koji su navodjeni zaostaju i budu naizgled slabiji od nezalivanih ?? Kasnije ipak dadnu više roda . KOd ukuruza je druga situacija na ovakvim situacijama kao sada navodnjavanje kukuruz vraća iz mrtvih ali samo preko 50l/m2 idealno i do 100lm/2 ​, sve manje od toga ne vrijedi ništa ,možda čak i kontra efekat , znači samo totalno potapanje .

Kod soje je specifično sa navodnjavanjem , ovih dana sam navodnjavao soju sa topom ali bez tifona sa premještanjem , krugovi koji su navodjeni zaostaju i budu naizgled slabiji od nezalivanih ?? Kasnije ipak dadnu više roda . KOd ukuruza je druga situacija na ovakvim situacijama kao sada navodnjavanje kukuruz vraća iz mrtvih ali samo preko 50l/m2 idealno i do 100lm/2 ​, sve manje od toga ne vrijedi ništa ,možda čak i kontra efekat , znači samo totalno potapanje .

Kontam da je to zbog toga jer, zalivena soja nece zuriti sa guranjem mahuna, vec ce u vodi osetiti da je bolje da razvija lisnu masu. Zato mnogi samo orosavaju soju. Medjutim, i dobar zaliv valja soji jer ce kroz isparavanje na ovim vrucinama ona svakako oploditi cvetove.

Soji treba rosa u vecernjim i jutarnjim casovima kad su stome otvorene,njoj u 12 ili 15 h ne znaci isparavanje + sto je i para topla,pa moze da bude vise stete nego koristi,a o bolestima i da ne krecemo polemiku.

Soji treba rosa u vecernjim i jutarnjim casovima kad su stome otvorene,njoj u 12 ili 15 h ne znaci isparavanje + sto je i para topla,pa moze da bude vise stete nego koristi,a o bolestima i da ne krecemo polemiku.

Da kažu da bi najbolje bilo soju zalivati ujutro i to da je bolje 2-3 puta po manje neg jednom sve , i orošavanje dabome, a kukuruz bolje reaguje ako vodu dobije po zemlji a ne preko lista i to samo veće količine.

Nazad
Vrh