Soja 2015.g.

Danas kosio zob pa slikao kako soje izgledaju kod nas.
20150716183826.jpg
[/IMG]
20150716181646.jpg
[/IMG]
20150716181627.jpg
[/IMG]
Ovo je malo losiji rit u blizini dunava.Slicno stanje je i u peskovitijem zemljistu i na bairima soja je gotova e sad parcele sa boljom klasom i jacom jutarnjom rosom dal ce preziveti do kraja jula neznam nisam bas optimistican situacija je iz dana u dan sve gora I po soju I po kukuruze.A useve na prolecnim oranjima nisam hteo ni da slikam ::lose::.

Kako je veče padalo oko 20:30h u ataru kad sam ulazio u soju osetio sam vlažno lišće, to orošavanje joj znači puno,samo da potraje narednih dana do konačnog spasa i nekih padavina.

Soja koja ima mahune vec gubi, ako je u suvom, jer je jedna kisa nece spasiti, ona pocinje sa nalivanjem zrna cim se pojave mahune. Znaci, kada bude pala kisa (kasnije) ona ce imati zadatak da popuni dosta praznih mahuna, i onih sa pocetka i onih sa kraja vegetacije, a to tesko da ce uspeti bez mnooogooo vode. Naravno, rosa nece naliti nista, moze samo oploditi cvet.

Jos nema kise, a soja kod mene stala sa rastom. Setva je oko 1 Maja i 1 Juna. Mislim da ovo vreme vise odgovara kasnijoj setvi jer jos nije pocela sa cvetanjem, tako da ce verovatno manje izgubiti. Njive su pored reke, tako da ima rose, a sutra zalivam 0,6ha kukuruza, pa prekosutra prelazim na 1.5ha soje i 1ha kukuruza u jednoj parceli. Nakon toga sledi 4ha soje pa za kraj 1ha kukuruza. Sve u svemu, ako ne padne kisa, naj..ao sam. Valja vuci creva, topove, razvodnike. Ako padne jedno 30l/m2, bice veselje:osmeh:
Po vremenskoj prognozi, izgleda da cu do 1. Avgusta ja ili tata dane provoditi na njivi....

Grinje,tripse i ostala gamad kod nas prave dar-mar...kao da nije dosta sto susa pravi poso'!

Danas prskao grinje.Napad sledio iz komšijine deteline.Soja moli za kišom.Počinju gornje mahune da otpadaju.

Vajska takva je meni soja bila na jednoj visokoj ali dobroj parceli 2012 ,1 avgusta je tako suva bila kao duvan bilo je oko 300 kg na toj parceli radi poređenja ove godine 4000 kg pšenice.

Kod nas još paori nisu shvatili (a i neobilaze njive) da im grinje prave ogromne štete, upravo se vratio sa prskanja, :udri::zli:::jako_besan::.

Mi smo nocas oko 4 otisli na prskanje i bogami nisam gledao kolika je temperatura ali bilo je prijatno i u njivi je bilo rose.

Ova godina treba da bude reper za ubuduce gde sada donese soja dobar rod to je zemlja za soju.Soja se u mom kraju seje od kraja sedamdesetih i znalo se koji deo atara odgovara.Jermenovci,jedan deo V.Grede i deo Hajducice tu se sejala soja prema nalazima strucnjaka iz Sojaproteina a ne sada cak i na balkonima se seje.Ovo govorim za moj kraj a verovatno je isti slucaj i u drugim delovima.

Ne može svuda da se seje.Godinama se probavalo redom i izvedeni su zaključci gde može da se seje uspešno a gde ne uspešno.Prošla godina je bila povoljna i rodilo je i u saksijama bukvalno.Jedna godina ne može da bude reper za predstojeće.

Do kraje ce biti da nijedan region nevalja.
Po meni u mom kraju uspeva svuda samo ako se odradi kako treba.Zadnja susna gocina je donela nekih 150/1600kg po hektaru.A sada ce da se vidi.Ova godina nije najsusnija ali je jedna od 3 najgorih u poslednjih 20god. Pricam za moje selo.

Pa ako tako gledate, da neće biti ništa od soje, onda je zaorite dok je vreme ...
Valda radimo da nešto i bude od nje, a ne samo da se prepusti, pa kako bude. Meni poljoprivreda nije hobi, da bih mogao da se zaj...

Znam ja dobro da je skoro svima na ovom forumu poljoprivreda osnovna delatnost, i baš zato se nesme olako odustati od nečega. Ja se trudim da spasim ono što je do mene, a ostalo zavisi od vremenskih uslova .
:ppozdrav:

Nazad
Vrh