Soja 2015.g.

Sinoć sam na jednoj parceli gde su se grinje pojavile uradio tretman popreko do kanala.

Obavezno koristite pravi AKARICID, uglavnom kod nas sa a.m. abamektin. Ne nasedajte da vam uvaljuju insekto-akaricide kao što je a.m. bifentrin jer nema efekta. Vreme za grinje brzo prolazi, štete su svakim danom sve vidljivije i ne treba čekati. Posle 5 dana bi najbolje bilo videti pod mikroskopom da li ima živih jedinki i da li ima položenih jaja. Ako ima položenih jaja uglavnom se tretman ponavlja posle 7 dana (sve zavisi u kojoj fazi su položena jaja). I naravno potrošnja vode da bude 400 l/ha.

Poslednja izmena:
Idući iz Novog Sada pre begečke krivine (par stotina metara pre krivine) sa desne strane ima ograđen voćnjak jabuka. Prvo ćeš naići na soju, zatim atarski put pa ograđen voćnjak. Jedan lep primerak napada grinja. Ako se setim staću da fotografišem kad budem išao sa posla.

Kako se drzi soja u Subotici,Kanjizi... i na peskovitijem zemljistu,svi su na prolece sejali a sad se malo ko javlja jel jos ziva posle ovakvih vrucina

Ja sam isao danas nesto do kanjize i pravo da kazem nisam ni video soju nigde. Ima je blizu mene i na oko dobro izgleda ali nisam ulazio u nju,mada tu oko mene ni nije peskovito zemljiste

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Slikano danas oko 15h.Maximus,drzi se jos uvek nekako a dokle ce videcemo...
img201507161701461.jpg

img201507161703171.jpg

img201507161704181.jpg

Sutra ako se setim oticu da slikam soje u nasem ataru koji je peskovit.Neke se njive nece ni vrsiti.

Fotografija-0133_zps3phdjfxz.jpg

Fotografija-0134_zpsh6mobspg.jpg

Galeb.Slikan pred veče.Visina preko pojasa,lepo formirane bočne grane,ne može da se ide kroz redove jer zapinju noge.Ima formiranih mahuna kao i mladih koje će ako ne pokisne otpasti.
Fotografija-0135_zpstghzpban.jpg

Balkan.Takođe visina preko pojasa.Nema bočnih grana ali se pošteno nakrivio.Najvažnije od svega je to da nema grinja.Čim sam video obaveštenje kolege Sala otišao sam u obilazak.

Matiću grinje će se prvo pojaviti na parcelama koje su uz neke prometne puteve (asvalt, glavni drumovi u ataru...) i gde ima drveća tako da ako imaš na takvim mestima njive njih prvo obiđi svremena na vreme, što ih pre primetiš manje ćeš i prskati tojest prskaš to žarište i jedno 20-30m okolo.

Parcele nisu uz prometne puteve i nema drveća samo uz jednu parcelu ima trnjina a drugih soja nema u okolini.U svakom slučaju obilaziću ih redovno.

Kako se drzi soja u Subotici,Kanjizi... i na peskovitijem zemljistu,svi su na prolece sejali a sad se malo ko javlja jel jos ziva posle ovakvih vrucina
Mnogi su ove godine prvi put sejali soju,kanda i zadnji put, jer ako u onim podrucjima gde uspeva pa nije joj lako, sta ce tek biti u ostalim krajevima?

Nazad
Vrh