Soja 2014 god

Kako Momo total? Pa ako uzimaju uzorak odnosno test na GMO pokazace pozitivan rezultat! Pisano je o tome vise puta da samo u laboratorijama mogli bi ustanoviti istinu da li je GMO ili nije. Svaka primena A.M. Glifosat na soji koja nije modifikovana pokazace se da je GMO prilikom testa pri isporuci soje ako se tretira totalom jer zapravo njiihov test iskljucivo to pokazuje.

Pa to nije pravedno , zašto se obična soja nebi mogla totalom de.... , kako se ono kaže , kad sazri djelomično ? Kakve to ima veze sa GMO ?

Pravedno ili ne ali to ti je to. Jedina veza je ta sto oni znaju da se GMO tretira totalom pa su izmislili najlaksi nacin provere a to je taj test na Glifosat. Fakticki ne pretrazuje soju da li je gmo vec dali je prskana totalom.

Može li tu onda da se zezne soja ako se totalom prskaju lenije i uhvati malo soje u uvratinama.Tj. da li tako mala količina soje (ako upadne koje zrno iz uvratina u uzorak) može da pokaže pozitivan test na GMO?

Glup test . Pitanje se postavlja kolko dugo u soji ostaje trag glifosata , čini mi se ne uopšte dugo . Kako onda uopšte prepoznaju gm soju ako je totalom tretirana npr mjesec dva prije žetve a ne kasnije ?

Pa sad valjda nece i toga biti.:osmeh: Uglavnom da svaka biljka soje ako je tretirana totalom pokazace se kao GMO na onom testiranju. Ima jos mnogo napisanog u temama o soji na ovom forumu. Mrzi me da trazim sad kasno je.

- - - - - - - - - -

Evo na brzaka sam nesto o tome nasao!

FITOSANITARNA INSPEKCIJA KONTROLIŠE USEVE SOJE NA GMO

SAOPŠTENJA Ponedeljak, 07.07.2014.

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u sklopu svojih redovnih aktivnosti kontroliše proizvodnju merkantilne soje na parcelama u Južnobačkom, Sremskom, Mačvanskom, Zapadnobačkom okrugu i gradu Beogradu.

Kontrole se sprovode metodom brzog testiranja (proteinskim test trakama) na parceli, nakon čega se obavlja uzorkovanje useva soje kod kojih je test traka bila pozitivna na genetsku modifikaciju.

U 2014. godini, do sada je test trakama pregledano oko 1600 parcela. Sa parcela koje su pokazale pozitivne rezultate test trakom, uzeto je ukupno 49 uzoraka koji su prosleđeni na laboratorijsko ispitivanje.

Dobijeni rezultati laboratorijskog ispitivanja pokazali su da od 49 uzetih uzoraka u 45 je potvrđena genetska modifikacija.Ukupna površina na kojoj je utvrđeno da se radi o genetskoj modifikovanoj soji iznosi oko 31hektar pri čemu se najveći broj parcela nalazi u Mačvanskom, Južnobačkom i Sremskom okrugu.

Nakon identifikacije parcela u službama katastra i utvrđivanja ko su vlasnici odnosno korisnici ovih parcela, parcele pod GMO sojom će biti uništene, a protiv vlasnika ili korisnika tih parcela fitosanitarna inspekcija će pokrenuti postupak kod nadležnih sudova.

Kako se prepoznaju genetski modifikovane biljke?
– Fitosanitarni inspektori redovno kontrolišu useve metodom proteinskog testa, odnosno tehnikom test traka za brzu detekciju GM soje. Ukoliko test trake pokažu prisustvo GM, inspektori na licu mesta uzimaju uzorak soje i istog dana šalju u akreditovanu laboratoriju na analizu. Nakon dobijanja rezultata, parcele gde je utvrđeno prisustvo modifikovanih useva mehanički se uništavaju, a protiv odgovornih lica se sprovode zakonom predviđene mere.
Proizvođači mogu da prepoznaju da li se radi o GM soji tako što mali deo parcele, od nekoliko kvadrata, isprskaju totalnim herbicidom. Sve što nije genetski modifikovana biljka osušiće se.
U javnosti se može čuti da američka kompanija „Monsanto”, najveći planetarni proizvođač GM semena za poljoprivredu, izvodi oglede na dobrima Instituta za kukuruz u Zemunu i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu?
– Ministarstvo na osnovu mišljenja Stručnog saveta za biološku sigurnost je u julu 2009. godine izdao odobrenje na godinu dana uz „procenu rizika” za ograničenu upotrebu GM kukuruza kompaniji „Monsanto” u cilju postavljanja eksperimentalnih ogleda. Međutim, do realizacije nije ni došlo, kompanija „Monsanto” je odustala od eksperimenta. U toku 2010. nije izdata nijedna saglasnost i odobrenje za uvoz GMO za eksperimentalne svrhe za kompaniju „Monsanto“.

Poslednja izmena:
Viktorija,bice ''semenske'' dogodine na prolece,boze zdravlja...
photo-0166.jpg
photo-0167.jpg

- - - - - - - - - -

img]http://www.dodaj.rs/f/3S/wu/12sfz3r/photo-0169.jpg[/img]

- - - - - - -

- - - - - - - - - -

photo-0169.jpg
photo-0170.jpg

ovako to izgleda kod mene, dužina stabljike 150-160cm, sa preko 100 mahuna po stabljici......

Sad sam dosao iz njive,pojavile se neke crno bele bube po soji,da li neko zna kakva je to sad posast i koliko je opasna?

Imam i ja, ne znam da li je opasno. I ne znam sta je ovo, svaka mauna mi nalivena maksimala, prosle godine u ovo vreme ni pola nije nalilo.

Momo druze ovo sa prve slike da si zaorao kako bi se to odrazilo na prolecnu setvu ....jako jako dobro te stvari sam ja radio sa grahoricom posle zetve u prolece prodjem sa 150kg AN-a u prihrani kukuruza npr a o soji da ne pricam.

Ja imam 2.5 hektara soje posejane 24.6, neka srednnja grupa zrenja. Tata kaze neka Americka Aura :sta:, sejemo je vise od 10 godina. Ja sam samo od njega cuo za taj naziv soje. Zna li neko nesto o njoj ako uopste postoji ta sorta soje:haha:

Vidjećemo , ako se ispostavi da neće stići šta ću nego zaorati , ako bude lijepa jesen i bude dovoljno mahuna , tretiram reglonom i biće to dobar efekat za moj džep .
Inače koja je cijena reglona kod vas otprilike ili Baste ?
Da ovo nije nikakva rana grupa nego Galeb sa tavana.

Nazad
Vrh