Soja 2014 god

019.jpg

021.jpg

- - - - - - - - - -

ovo je posečena šuma na starom salašu,lane je tretirano jednom sa garlonom a proletos sam jos jednom
ipak se siblje pocelo otimati pa sam pre tri dana ponovio garlon i total
rezultati su vidljivi
022.jpg

023.jpg

Jel probao neko ovako da osparta soju, spartac sa S'oprugama, naravno moglo bi i malo plice od ovog na slici...pitam zbog tog dal ce moci posle zmajcek da pokosi valjano?
attachment.php

Ne bi bilo valjano da se na takav nacin isparta soja bas iz onog razloga koji si naveo.
Dali si Dragane skinuo zadnju oprugu koja je po sredini i radis ovo zagrtanje samo sa 4 opruge ili kako da ne stvara kanal po sredini vec i tu nabacuje zemlje?

Aj cucemo Pero mozda je neko ipak probao :) a mozda cu ja prvi biti na 0,5kj za probu, da se nebi mnogo sekirao ako prvi sprat mahuna bude secen na pola...
To je delo starog olt. spartaca, nema 5 S'ova po bateriji nego 2kom. ispred njih klsaicna srednja motika zato ovako izgleda..

Ja sam prosle godine postavio sliku zagrnute soje na necijoj njivi, kome nista nije falilo,cak sta vise ko da je odskocila u rastu, lepo se moglo pokositi, problem se javlja ako soja polegne.

Jel probao neko ovako da osparta soju, spartac sa S'oprugama, naravno moglo bi i malo plice od ovog na slici...pitam zbog tog dal ce moci posle zmajcek da pokosi valjano?
attachment.php

Ako je u pitanju kukuruz i suncokret ovakvo zagrtanje po meni je za ocenu 10 iz razloga sto ako i bude neke vece kolicine kise nakupi se tu odmah do reda a ne po sredini izmedju redova, sto u susnim godinama mnogo znaci.

Ja ovako špartam i kukuruz i soju već treća godina! I do sad nikakvih problema nisam imao....

Ako je u pitanju kukuruz i suncokret ovakvo zagrtanje po meni je za ocenu 10 iz razloga sto ako i bude neke vece kolicine kise nakupi se tu odmah do reda a ne po sredini izmedju redova, sto u susnim godinama mnogo znaci.
Da samo što će se njegov koren ovom metodom više razvijati površinski nego dubinski ,ako bude padavina biće ok i ovako i onako a ako zasuši e tad će se pokazati šta je bolje. Radio sam to godinama i od ove godine sam izbacio zagrtanje.Opravdano je jedino ako ima trave između redova ,inače nema potrebe.:off_topic:

Pored toga je i povrsina veca pa je i isparavanje vece, a jedan od razloga spartanja je smanjenje isparavanja.

Kameni u kakvoj kondiciji je ova parcela sto se tice tipa i kvaliteta zemljista i stepena zakorovljenosti u drugim kulturama(dali je u principu cista parcela)?

Posle 18 godina usluga proletos sam je dobio u zakup i zadnjih par godina vlasnik je malo "popustio" sa hemijom ali u globalu njiva je relativno čista i zato sam i pribegao prskanju na crno jer sam pretpostavljao da će ostati samo sirak iz rizoma. Bile su dve vrtače palamide ali smo to potukli motikom.

Da samo što će se njegov koren ovom metodom više razvijati površinski nego dubinski ,ako bude padavina biće ok i ovako i onako a ako zasuši e tad će se pokazati šta je bolje. Radio sam to godinama i od ove godine sam izbacio zagrtanje.Opravdano je jedino ako ima trave između redova ,inače nema potrebe.:off_topic:
O kojem zagrtanju pricas, klasicnom do pola metra dubine??? to zagrtanje smo batalili pre 10god. al ga kod nas koriste jos 90% ljudi, al tih 90% obraduje manje povrsina od ovih 10%...

Nazad
Vrh