Soja 2014 god

@ putnik022

Najverovatnije fali neki mokroelement u zemljistu. Najverovatnije gvozdje, bakar ili cink. Preporuka FERTILEADER VITAL folijarno

Danas sam posejao balkan postrni da vidim da li ce stici za vrsaj evo i kisa lepo natapa.
E sada videh temu postrna setva ako neko od moderatora moze da prebaci u odgovarajucu temu ako nije problem.

Danas sam posejao balkan postrni da vidim da li ce stici za vrsaj evo i kisa lepo natapa.
E sada videh temu postrna setva ako neko od moderatora moze da prebaci u odgovarajucu temu ako nije problem.

Za 1 dan sam kasnije posejao Balkan od tebe 2010. godine.

Ovo se desava kod nas u jednom delu atara skoro svake godine. Gde tako pozuti soja prinos je jako los. Ne desava se svake godine i ne mozemo da ustanovimo zasto je to tako. Uglavnom na bregu se javlja. Ima ko je nosio uzorak zemlje na analizu sa mesta gde pozuti i nisu nasli nikakvu gresku u zemlji. Imam i ja dve tri parcele gde je na sredini breg i gde imam taj problem. Ove godine sam te parcele prskao folijarno vec 2x. Kod komsijskih soja se pojavljuje zutilo a kod mene ne.

29xw7rc.jpg

2qtwazd.jpg

Kod mene se javlja to žutilo na mestu gde je nekad bila šupa ili zidina od salaša i uglavnom je to na bregu ,e sad zbog čega je to tako stvarno ne znam.

- - - - - - - - - -

evo soje Sava sejana 2maja 14 dana od prskanja .sejana na 70 s tim da ima da je na sastavima i 50cm
img0179.jpg
img0180.jpg
img0181.jpg

cici, ovo kod tebe na slici liči na nedostatak gvožđa ili magnezijuma. Očit je nedostatak hlorofila koji daje zelenu boju.

Danas malo obilazio soje poslije ko zna koje po redu kiše , malo škljocao :
evo prvo skoro sijana u "strip still" soja , malo nejednako nicanje ali vidi se da će se popuniti :

DSC04674_zps6d3d1f8b.jpg

a ovo je malo ranije sijana isto sličnom metodom

DSC04680_zps70927453.jpg

a ovo je jedna slika koja može da se nazove "noćna mora " za one koji siju soju , nadam se da se nećete trzati u snu (da se naježiš)

DSC04668_zps68d3ad96.jpg

@MomoSaric
Meni ovo deluje da je sejano na 1m razmaka?:sta: A ova poslednja slika pitanje sta raditi sa takvom njivom sad.

Ta "mašina "koju imam radi na 80 cm . Inače ova zadnja slika je sa iste njive kao i ona prva ali iz jednog dijela gdje je ambrozija bila tako gusta u vrijeme sijanja , Dobila je ona total , vidi se d aje žuta , a dal će kompletno otići neznam .Išao sam tu "na crno " ali sijano je u već niklu travu pa to neznači . Nije ta površina velika , mora se nešto i eksperimentisati , da nebude poljoprivreda dosadna . Kako misliš "plamen" mindjušar?

Dal se isplati tako nešto? Jednom sam imao sličnu situaciju , doduše bila je jagoda u soji isto gusta , pa sam našo neki kao valjak za krečenje veći spužvasti , i onda guraš ga po korovima i pomalo kvasiš totalom iz ledjne prskalice.

Momo ambrozija će otići sigurno ako si išao bar 3lit totala po kj. Dugo ćeš je gledati ovako žutu jedno 25-30 dana sigurno i onda ćeš se prijatno iznenaditi kad je samo ugledaš dotučenu,takoreći preko noći .Imao sam istu situacju s njom na strnjištu ambroziju visine 25-30cm sam tukao sa 3 lit totala po kj i već sam mislio da je to mala doza i da ću morati ponovo,kad ono otišla sva, ali trebalo je dočekati to. Ti svojim eksperimentalnim metodama uvodiš stvarno nešto nesvakidašnje za ovakve egzibicije stvarno treba imati petlje.Ne razumem šta se tu desilo kad je ostala tako u trakama,a u redovima je nema?

Tu sam išo sa oko 3.5l/ha totala , dosad nije bilo problema sa ambrozijom , što kažeš jednom samo pocrni i nema je U ovako gustoj bude problem što se poneka manja provuče jer bude zaštićena ispod veće , a ujedno i herbicid prije nicanja nepada na zemlju . Pokazivao sam na predjašnjim stranicama kako sam sijao sa mojim "sokoćalom" , freza koja obradjuje samo redove i na nju nakačena sijačica (mehanička) , radjeno direktno u neorano , pa mu to dodje kao neki strip till.

Nazad
Vrh