Soja 2014 god

Dragane zamisli ovu prvu sliku i jedno 30 kj ovako,strasno o tome sam govorio sto se tice totala i ovakve kise da se ne moze u njivu.
Jbg. nema prepustanja slucaju, odma za sejalicom prskanje i nema brige! Ta sa prve slike je prva parcela koju sam sejao na dubini od 4cm, pa mi se ucinilo da ide dosta plitko, na sledecoj parceli i sve ostale su posejane na 5cm dubine, i eto taj 1cm je bio presudan da posle 3 dana od setve nisam mogao uci sa prskalicom jer je jedno 10% kotiledona virilo iz zemlje...
Kod ranije setve (01.04) sigurno nece izaci za 3 dana i dubina setve ako je 5-8cm imas fore 7 dana, sto je opet nepotreban rizik :ppozdrav:

Sejana 26.04.
2yowy9z.jpg

Danasnji deo poslova:pokusaj ispustanja vode iz njive sa sojom.Na dva mesta smo pustili vodu iz njive u kanal a na dva mesta ide voda iz kanala u njivu...Dok ne opadne malo nivo vode u kanalu ne vredi mi ni praviti kanale...
img20140517082911.jpg
[/IMG]
img20140517082919.jpg
[/IMG]

Gledam je prvi put na svojim njivama kako raste, ako ce mi promasaj biti samo to jedno jutro, pa ja sam premasio svoja ocekivanja :)), naravno prerano je davati ocene kad tek predstoji borba...
Oooo sad je sramota drzati tu alatku u ruke, kad bi te videli da kopas rekli bi ''gle slepca nije umeo da oprska valjano''

Pre ovog potopa odemo žena,otac i ja da isečemo mišovkinju na jednom k.j soje.Naravno alatljike su bile motike.Prošlo je njih nekoliko pored nas dok smo radili i sutradan svi redom po selu pričaju kako smo mi kopali.Kao da smo vadili naftu i zlato sa njive a ne posao koji je nekada svaka kuća obavljala redovno.

Pre ovog potopa odemo žena,otac i ja da isečemo mišovkinju na jednom k.j soje.Naravno alatljike su bile motike.Prošlo je njih nekoliko pored nas dok smo radili i sutradan svi redom po selu pričaju kako smo mi kopali.Kao da smo vadili naftu i zlato sa njive a ne posao koji je nekada svaka kuća obavljala redovno.

Ova me prica podseca na Sterijinu gospodju ministarku samo sto iza njih ne stoji ministratura ... Ubrzo ce doci vreme da je sramota traktor terati :

To vam kazem, kod nas je u selu sad katastrofa uzeti bilo sta raditi a da ne koristis mehanizaciju...do skoro su neki lucerku nosili u rinfuzu al nema taga vise jer su bili jako bukani po selu u vidu ''eno propalice''

Razumemo se i mi ne gledamo sta ko trubi po selu, nego sednemo u terensko vozilo brat i ja sa zenama i odradimo posao...ja vise stardam od mojih, jer sam ja organizaror ratarse proizvodnje i kad se desi peh da se recimo okopa 2kj/godisnjea suncokret zbog gorusice, mene vataju za gusu, sto ce se desiti ove god. sa sojkom...samo sto za nju jos nemamo odgovarajuci alat za okopavanje, valjda ce lukara-motika da posluzi :haha:

Dragane , sigurno imaš kući čupazona za soju , šta će ti motike?

- - - - - - - - - -

Hitno pitanje ! Išao da obidjem soju sijanu pred ove kiše . Teren je nagnut a soja sijana malo pliće , ima jako mnogo ispranih redova pa je zrnje golo , proklijalo ali nisu se još razavili kotiledoni . Već se suši zemlja pa bi mogao ući sa prskalicom . Ima dosta trave pa sam mislio prskati totalom (sad dal ću dodati sencor i acetohlor vidjeću još) .. Dali će total spaliti golo proklijalo zrno , još nerazavijeno ? Jako mi je bitno , nesmijem ostaviti nepoprskano , a golog zrna ima možda i trećina . Šta da radim ?

@MomoSaric
Iskustvo u Staparu kaze ovako. Jedna porodica koja radi jako mnogo zemlje je oprskala soju kad je bila "kukica od soje" vidljiva. Nisu jos kotiledoni bili vidljivi. Nikakve stete od totala nije bilo.

Nazad
Vrh