Soja 2014 god

tek sledeće godine se može videti da li je odredjeni preparat odradio kako treba ili samo spržio nadzemni deo sirka.ako ga na toj parceli nema više naredne godine onda je ok ,a ako se pojavi ponovo to je vec znak da treba koristiti nesto drugo.po meni ažil, kletox,(fargo ronin) ne odrade do kraja(3 nedelje). fuzilejd nisam koristio u soji uvek mi je nekako bio skup,ali ako odradi kako treba( budu trule žile i koren) onda je opravdano.

bilo koju hemiju da sam koristio najmanje 3 a i 4 nedelje ne ulazim paracem

Ja sam moju soju prskao 7.5 sa 0.4 pulsara 4gr harmonija po ha.Danas sam je obisao,na dve njive imam poponca lisce mu je skoro skroz otpalo a vrhovi se suse kada je oprskam drugi put sa vecom dozom pulsara od 0.6l i 4gr harmonija po ha mislim da poponac nece vise biti konkurentan soji.
Neće biti konkurentan ali nećeš ga ni uništiti , pulsar+ harmoni jeste tata mata za sve korove ali za poponac i palamidu ima slab efekat .

Nikad nismo spartali soju,vidim da niko ne spominje fokus ultra,za mene broj 1 uz naravno fuziljd, azil mi se nije dopao prvi put kada sam ga koristio i nije dobio drugu priliku kao ni kletoks ali ce ove godine i on u proces cim sirak krene a posoe vidimo.

Meni je agil sa 0.6l/ha sprzio sve nadzemno sto je bilo od sirka. Oparao sam i posle paranja sto se oporavilo dobilo je jos 1l/ha. Sada na toj njivi NEMA sirka. Isto dobar posao je uradio Rafal kod druga u soji u dozi od 1l/kj. Uopste nija spartao posle toga. Sada su tu kukuruzu i nema sirka uopste.

Bojčetiću fuzilejda o,8lit po kj, ažil 0,6lit po kj, kletoks 0,8lit po kj, prskam soju od sirka kad je isparam (jednom ili dva puta) stim da sačekam da sirak krene ponovo 10-ak dana posle paranja (soja u fazi cvetanja) i onda flekujem gde treba a gde treba cela parcela isprskam celu, sirak je mahom između redova mali pošto je tek krenuo dok je u redu u visini soje pa i višlji oko 30- 40cm, neodnese sirak onaj koji je baš velik i razgranat ali ga dobro pocrveni i izgori lisnu masu ali deo rizoma preživi (vadio da gledam) i za takav sirak treba 3-4 nedelje da ga sredi, kod mene nema tako velik sirak pošto radim sa pulsarom a on dosta dobro ošamuti i zaustavi rizomski sirak tako da je pod kontrolom i posle ga dotučem sa hemijom za sirak (uglavnom kletoks), na nekim parcelama ni nemam rizomski sirak sad kad sam prskao od širokolisne mada još nije kasno da nikne ako ga ima.

Matiću nikad ne koristim okvašivač ako mešam tečni i granulisani herbicid jedino ako idem sa čistim granulama onda stavim lepak a za sirkove nikad ne koristim lepak. Visina sirka je uglavnom kako sam naveo i najbolje je kad je manji 10-20cm za suzbijanje a ovaj što je u redu je višlji ali je slabiji (tanji) pošto se bori sa sojom ko će koga da nadvisi i taj se lako rešava sem baš onih matorih ko žbun ali kao što rekoh toga nemam i trudim se da držim pod kontrolom. Kad prskam sirak uvek gledam da idem u večernjim satima (od 19 sati pa do mraka) tad sirak najbolje usvaja hemiju kao i druga trava i cvetovi se manje oštećuju, što kaže minđušar kad se isprska nema paranja bar 3-4 nedelje, zato i prskam tako kasno sirak (kad je soja velika takoreći pred zatvaranje redova) i tad više nema ulaženja sa paračom.

Ima njiva gde divlji sirak ne vole, tamo nikad ne treba prskati protiv njega, a ima gde pulsar nije dovoljan...

Meni je kletox 1l kj jako dobro odradio posao prosle godine,imao sam i Selekt super ista AM nije bilo nikakve razlike,iako su neki clanovi kudili , a bilo ih je koji su i hvalili kao da nije ista fabrika proizvela.Ove sam nabavio Fargo nadam se istom ucinku ali bez 1l kj neidem

Prošle godine sam imao delimično loše iskustvo sa roninom (kletodim). Padala je kiša stalno i pogodi se jedan dan bez kiše i tad oprskam. Bilo tmurno vreme i pomalo hladno. Posle toga je padala kiša još 3-4 dana. Kasnije sam video da nije uspeo da deluje kako treba pa sam čekao da se prosuši i bio spreman da korigujem to fusilejdom ali tad je već počela da cveta soja pa mi je zaštitar rekao da ne smem fusilejd u cvetu da koristim i jedino mi je bilo preostalo da idem opet roninom pa šta mi bog da. Drugi put soju oprskao u cvetu i to opet roninom i uspelo je. Sirak obrisan. Ove godine ga i nema. Jedino bliže komšiji jer mu je njiva zaparložena. Koristiću ga i ove godine ako vidim da monam ne uspeva da očisti sirak i muhar kako treba.

Nazad
Vrh