Soja 2014 god

Sale........ Lepa velika soja

Danas sam oprskao prve dve parcele soje ove godine. Parcele prvi put radimo ove godine i kada sam sejao zemlja se nije videla od sirka, palamide, cicka, repice, ambrozije i ostalih korova. Posle setve sam uradio sa 5 lit Glifosava po KJ. Danas je parcela dobila 0,4 L Pivota + 1,5 L Galbenona + 0,45 Fusilade Forte po KJ + secerna vodica i lepak. Mnogo sam se plasio tih parcele jer su bile bas bas zapostavljene ali izgleda da cu uspeti da se izborim sa korovima i da odmah prve godine bude cista. Verovatno predstoji jos 1-2 prskanja ali sta da se radi.

Dali vredi baciti 80- 100kg AN pred spartanje soje, mislim dali se isplati, nikada nisam to radio a ove godine imam viska Ruskog AN-a (kupio zbog racuna) inace nije djubrena nisacim sejana na kukuruziste:sta:

Moje iskustvo kaze ne!Licno sam su u to uverio njiva pored njive na jednoj 80kg AN(u spartanju) na drugoj nista prinos identican mozda veci za toliko djubriva koliko je baceno!Po meni ako se misli djubriti soju bolje zaorati u jesen nego prihranjivati,ove god na jesen cu to i da uradim po analizi zemljista.Moj savet idealna prilika za probu s obzirom da imas AN probaj pola pola ili kako vec.

Slažem se i ja , nema efekta , pogotovo isplativosti. Zlatno pravilo za soju koja sam sam zaključio je da soja slabo reaguje na djubrenje a dobro na nadjubreno zemljište. Recimo ako je najuobičajenija rotacija soja-kukuruz , onda dati dovoljno kukuruzu , malo i da pretekne a sledeće godine soji ništa.

Da li valja posejati soju gde sam bio posejao suncokret pojela ga voda prskano dubinsko 5aprila acetohlor terbis,ili da se ne zezam u pitanju je 3-4 jutra?

Sale........ Lepa velika soja

Danas sam oprskao prve dve parcele soje ove godine. Parcele prvi put radimo ove godine i kada sam sejao zemlja se nije videla od sirka, palamide, cicka, repice, ambrozije i ostalih korova. Posle setve sam uradio sa 5 lit Glifosava po KJ. Danas je parcela dobila 0,4 L Pivota + 1,5 L Galbenona + 0,45 Fusilade Forte po KJ + secerna vodica i lepak. Mnogo sam se plasio tih parcele jer su bile bas bas zapostavljene ali izgleda da cu uspeti da se izborim sa korovima i da odmah prve godine bude cista. Verovatno predstoji jos 1-2 prskanja ali sta da se radi.
Jesi ti ovo vec probao ranije da mesas?Za sve preparate koji se koriste za suzbijanje uskolisnih korova (fusilade,agil,select...) pise da se NEMOGU mesati sa ovim preparatima sa kojim si ih ti pomesao :sta:

Jesi ti ovo vec probao ranije da mesas?Za sve preparate koji se koriste za suzbijanje uskolisnih korova (fusilade,agil,select...) pise da se NEMOGU mesati sa ovim preparatima sa kojim si ih ti pomesao :sta:

Ja se ne bih igrao sa tom kombinacijom..... Sigurnije je sačekati 3 dana pa izaći ponovo u njivu... Ili prskati uskolisne nakon špartanja kad se rizomski sirak regeneriše..

Pa tako piše ali nema posledica po gajenu kulturu,doduše nikad ne bih to radio. Jedino što moze da se desi da jedna a.m. neutrališe delovanje druge pa nedobiješ potpun efekat. Video sam da smućkaju sve u prskalicu i tako prskaju.

Skoro dva meseca ima od setve suncokreta mislio sam da je to isparilo,ali prevario sam se onda cu kukuruz da posejem pa sta mu Bog da.

Video sam soju prosle godine u toj kombinaciji i mogu da ti kazem da je to izgledalo jos gore neg mindjusarev pledz i prezivela svaka 4 ta biljka ali se kasnije izvukla i rodila solidno , u svakom slucaju nije za probati

Nije dobro mešati preparate za uskolisne i širokolisne korove ali rade ljudi i to, ja sam i prošle i ove godine uslužno čoveku mešao (na njegovu inicijativu) kletoks 1,2+ pulsar 1l + 10grama sinfonija po ha i nisam primetio nešto neobično golim okom a u firmi dok sam radio mešali smo deltazon 2lit i fuzilejd 0,8lit po kj i to je gorela trava samo tako, malo i soja bude oprljena ali se oporavi.

Nego danas malo špartao (30kj) soju, ide baš lepo, samo gas.

Ne valja mesati te preparate zato sto se smanji njihov efekat,lepo pise na boci,e sad ko ima para na bacanje neka prska vise puta.

Nije to bacanje para! I ja sam mesao ranije Pulsar sa Kletoxom i Pivot ili Dynam sa Fuzilejdom i nikad nije bilo kontra efekta ili neuspelo prskanje. Kad je gusto sa vremenom onda bez problema miksujem. Ako vreme dozvoli onda ne radim to.

Soju mi je unistila ova poplava... Seme za presejavanje mi je dao clan Ddragan i ovom prilikom bi mu se zahvalio.. :bravo: :ppozdrav: Cim se moze u njivu sredi presejavanje...

galeb
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Nazad
Vrh