Soja 2014 god

Ja nisam smeo ,ušao oprskao jedan prohod I napustio njivu,javljam rezultat .

Ja sam uradio jednu trećinu od 4ha , total plus trećina doze senkora više nisam smio . Golih klica i kukica kolko oćeš . Bilo je i propadanja i klizanja po redu , vidjećemo dal se isplati .

Evo jedan video one soje što je bila poplavljena kad je počelo odvodnjavanje:

A evo i slika kako sad ta parcela izgleda, samo su slike sa druge strane parcele:

1689xci.jpg

2mxqx45.jpg

rhogie.jpg

fc5j0i.jpg

Katastrofa je sprečena.

Ljudi koju sortu soje posejati ovih dana a da stigne da sazri? Jel kasno za Balkan? Zemljište je lakše i peskovito. Predusev grašak.

Nije kasno,lane posle grada bas u ovo vreme presejavali smo soju onu koja je ostala od redovne setve 'balkan' ,i neku ranu sortu iz zadruge. Balkan na kraju oko 2t po kj a ona druga prc 1,2tkj

Ljudi koju sortu soje posejati ovih dana a da stigne da sazri? Jel kasno za Balkan? Zemljište je lakše i peskovito. Predusev grašak.

Mozes Balkan bez ikakvih problema. Pisao sam ovo vec milion puta da smo presejavali Balkan 17 juna 2010 godine jer je isto unistila voda deo parcele i rodila 2 tone po KJ.

I mi cemo imati da presejavamo ali tek za 7-14 dana kada se skroz povuce voda i prosusi se zemlja.

Ali tada padala kisa svaki put kada sam pritisnuo prekidac da upalim svetlo u sobi.

- - - - - - - - - -

Cici u kom je delu atara ta zemlja?Za divno cudo kod nas tek po neka parcela ima malo vodoleza.Cujem od drugara da ima dosta pod vodom oko Dedine farme.

Nemam tamo,imam jednu parcel u valjda 4 redu ima malo vode u međi ali neću kopati jel me komšija zamolio da idem ja pošto je on star.Ja sam sam kući I ne znam gde mi je glava od posla. Juče ceo dan puštao vodu na voćnjaku,prskao,kosio.
PS ima sina jači od mene duplo al ne voli izgleda ašov!

Danas prskana prva parcela pod sojom. Pulsar 0.2 l + Pivot 0.4 l + Symphoni 10 g. po kj. Sorta Triijumf posejano 12.Aprila. Tek drugu trolisku sad izbacuje, nakako sicusna za njene godine :osmeh:

Odlicno se izborila sa korom,slabije se vidi jer je mala jos uvek.Sejana krajem Aprila.
img201405201710591.jpg

img201405201711431.jpg

Ovde je posejana na 35cm
img201405201713381.jpg

Evo šta se danas radilo . Povod je kašnjenje u sjetvi i problemi zbog poplava , doduše soju sam i planirao ovako u maju da sijem. Ovo su neki moji pokušaji pojednostavljenja sjetve i smanjenja troškova . Sve je to donekle primitvno ali ako bude funkcionisalo usavršićemo. Ovo je jedna freza koja je namijenjena da radi samo uske trake , na nju je nakačena mehanička olt sijačica i sjetva se radi u jednom prohodu , neka verzija striptill sjetve . Zasad sam zadovoljan , malo ćemo sačekati da se još prosuši . Troškovi su ovde 75e/ha zakupa , sopstveno sjeme , bez djubriva , hemija i to je to , dal će se isplatiti vidjećemo , uglavnom dosta brzo se radi sobzirom da je u jednom prohodu.

DSC04557_zpsa476d728.jpg

[video=youtube_share;UuZ6hxSJKAA]http://youtu.be/UuZ6hxSJKAA[/video]

i dok ostali paori prskaju,ja sam je danas sproveo vaznu agrotehnicku meru,medjuredna kultivacija, razbijena je pokorica i korov unisten,da nezaboravim,,soju sam prskao pre 2 nedelje a sad ospartao
2088vb8.jpg

Nazad
Vrh