Soja 2014 god

Sve zavisi šta smatraš "u vodi". Ako joj kotiledoni nisu POD vodom ništa joj neće biti ni da stoji tako nedelju dana!

Videćemo šta će se desiti. Jedne godine sam imao kukuruze pod vodom isto je ovako palo mnogo kiše i mislim da je stojala voda oko 3 nedelje i od kukuruza nije ostalo ništa, al nemogu da se setim koje je to godine bilo. A koliko soja može biloški dugo da izdrži pod vodom, nedelju, dve?

Meni je jedan deo parcele soje bio pod vodom pre par godina,voda se zadržala 5-7 dana,soja je bila u trećoj troliski i komplet se regenerisala,i dala odličan rod, e jedini problem je bio što je ta soja kasnila za ovom drugom koja nije bila pod vodom ,pa je bio teški sex u košenju.

Bitno je da i ako stoji nekoliko dana u vodi da ne dodje do nekih vrucina jer ce onda ta topla voda da je dokrajci skroz, u tom slucaju vise se nece regenerisati!

Mislim da ćemo kopati ašovom pošto je parcela pored kanala, ali je nekako uvala, odnosno kao neko udubljenosti i kaže mi burazer da je 70% parcele pod vodom. Čim prestane kiša, moraćemo nešto izmisliti sa odvodnjavanjem... Inače površina je 1 xa, i nebi baš voleo da je presevam. Hvala svima na odgovorima.

Danas sam bio da vidim soju gde imam problem sa korovima otkad su me premestili posle komasacije prosle godine, ali sam uspeo pre kisa da oprskam, samo neznam sta ce komsija da radi sa njegovom?
fotografija0231.jpg

Evo moje soje u ritu slikano juce poslepodne ova zemlja je najniza u okruzenju
20140516173230.jpg
[/IMG]
20140516173934.jpg
[/IMG]
20140516180531.jpg
[/IMG]
Otkopavanje kanalica za ispustanje vode nisam smeo vise od 2 asova da sidjem jer bi krenula voda iz kanala da uliva
20140516175430.jpg
[/IMG]
Ovo je druga lokacija takodje rit 100 metara od moje parcele voda uliva iz kanala u njive i nisam smeo ni motikom da prokopam put do kanala jer je pun
20140516182207.jpg
[/IMG]
20140516182210.jpg
[/IMG]
20140516182701.jpg
[/IMG]
Gornje zemlje su ok sve su upile ali rit nemoze a kanali su katastrofa nije mi jasno gde su pare od naknade za odvodnjavanje

Ovaj 1kj sto nije radjen sa totalom zbog tog sto je vec poceo da nice, katastrofa kako su korovi narasli, bice problema ovde!!
attachment.php

durgarova pored moje, malo je osurio...ova je sejana 25 dana pre moje, tj. pocetkom aprila.
attachment.php

- - - - - - - - - -

Radjene totalom cicka na milione, Balkan...
attachment.php

attachment.php

Dukat
attachment.php

- - - - - - - - - -

Jedna za primer, krajem marta sejana...
attachment.php

Sve se to spasi samo jake doze herbicida i glavu gore. Bitno je da ima vlage:osmeh: Nigde ne pise da sve parcele trebaju biti bez i jednog korova. I ta ce ici gde ostale idu! Ako jos bude kisa bice dobrog roda iako ima korova.

svi smo pokupovali neke traktorčine a sad bi to sa konjem i starim plugom lako napravili kanaliće

svi smo pokupovali neke traktorčine a sad bi to sa konjem i starim plugom lako napravili kanaliće
Na vasoj zemlji da,ali kod nas malo morgen.mi kopamo rucno,lome se asovi,lopate,ponegde plugom(traktorskim),najgore je kada treba prekopati put...a kod nas je ritska crnica i smonica...kada se radi dondijem,kao danas jedan,pukne kardan koliko je gadno...a ovako izgleda druga njiva pod sojom(bese)
244tico.jpg

Nazad
Vrh