Soja 2014 god

Miloše soju prihranjujem folijarno samo ako je u nekom šoku a to je retko pošto se ona odlično nosi sa svim nedaćama tokom proizvodnje i ima odličnu moć regeneracije tako da gledaj da joj hraniva daješ iz džaka (zaoravanje ili predsetvenoj pripremi) a ta folijarna đubriva su ti uglavnom infuzija, to treba da radiš više puta da bi bilo nekog efekta a to i košta, a prskanje protiv korova možeš da radiš od prve troliske koja počinje posle prva dva para listova pa do treće trolistke, vodi računa da ti korovi ne prerastu, bolje i ranije da prskaš ako treba negledajući dal ima trolistka nego da posle nemožeš ništa da uradiš.

Rubin, 6.4 sejan
2n66hk6.jpg

Nemoj ocekivati odgovor,ja bi ti rado pomogao da znam,a ovi sto znaju nece ti reci jer si sitan poljoprivrednik.
Na ovom forumu se samo vrti 20-tak clanova iz Vojvodine koji se ubise medjusobnom pricom,ostali kao da ne postoje za njih.Bas razocaravajuce da smo toliko podeljeni.Stavrno se izvinjam za :off_topic:ali morao sam da ukazem na realnost.

ne znam zasto si stekao takav utisak,ovaj forum nije napravljen sa ciljem da diskriminise bilo koga,naprotiv nego da se podeli medjusobno nauka, praksa, znanje i iskustvo. to sto si rekao da jedni te isti ljudi polemisu na forumu i da se vrti prica izmedju njih je iz razloga sto se u Vojvodini obradjuje dosta zemlje i seju razlicite ratarske kulture i ti ljudi su aktivni i u dosta tema,stekne se utisak da je tako ali nije.do sada na ovom forumu sam uvek dobijao odgovor na pitanja treba biti malo strpljiv. dosta ljudi je iz tog razloga i na forumu da potrazi savet, da iznese svoj problem. forum je otvorenog tipa za sve one koji su dobre volje prvenstveno ratare ,povrtare ,vocare, vinogradare pa i za ostale sa drugim znanjem i vestinama...

- - - - - - - - - -

koliko vidim kolega koji je trazio savet za folijarnu prihranu je dobio odgovor:bravo::ppozdrav:

Slavko jesi tu soju prskao pre desetak dana?
Ova je pre tako 10 ak dana, solidno je bila cista pre prskanja a i sto je bilo je skinuto, sad ceka spartanje.
Ona sto sam slikao korove u temi herbicidi u soji radim prvu godinu pa je dosta prljavije i prskana je pre dve nedelje, skinuto je preko 90 posto korova ali ima novih ponika pa ce ici druga doza Oxon + neki bentazon posle kisa i onda spartanje

Ja sam moju soju prskao 7.5 sa 0.4 pulsara 4gr harmonija po ha.Danas sam je obisao,na dve njive imam poponca lisce mu je skoro skroz otpalo a vrhovi se suse kada je oprskam drugi put sa vecom dozom pulsara od 0.6l i 4gr harmonija po ha mislim da poponac nece vise biti konkurentan soji.

Sreca ovi lepi dan pa dosta brzo deluje, cim je malo sinulo sve sto je dobilo od hemije se ocmoljilo. Kod mene na tim njivama sto sam prve prskao ima cicka i abutilona najvise, koja oaza palamide, divlje graorice i slabije paprike i ambrozije, dosta je oslo ili naceto sad samo pratiti da jos izadju novi mladi pa kad ovaj talas sto su najavili prodje sve ih dotuci

Dali postoje neka prva iskustva sa corumom.

Ja sam prskao pre 4 dana sa 0.9 lit. po ha. i skoro da se nista neprimeti kod trave.Primeti se samo na velikoj gorusici (ima ih 5 kom. na celoj parceli) da su gornji listovi malo opeceni, a na maloj travi do juce, skoro nista.I mene zanima nacin delovanja preparata?Da li se efekat ispoljava malo kasnije ili to nije bas najbolje uspelo, i da li ce posle druge aplikacije to biti dobro??

da li bi glatki valjak razbio pokoricu? smem li ici s njim soja sejana tacno pre deset dana? sacekao bih kisu ako je ne bude isao bih valjkom .ispalo da je sejana retko jel je masina prenosila i sejala na kucice ne znam da li ce imati snage da izgura koru.

@danijel, Braca 972 sacekajte da prodje bar 7, 10 dana pa ce se videti efekti, kod mene se nakon dve ned lepo vidi sta je skinuto a sta je ostalo zivo, izniklo, tako i pise da se drugi tretman radi dve do tri nedelje posle prvog

da li bi glatki valjak razbio pokoricu? smem li ici s njim soja sejana tacno pre deset dana? sacekao bih kisu ako je ne bude isao bih valjkom .ispalo da je sejana retko jel je masina prenosila i sejala na kucice ne znam da li ce imati snage da izgura koru.
Kod nas je kombinat razbijao setvospremacem pokoricu samo valjci rade plitko povrsinski

Da li neko ima iskustva sa ekoboosterom u soji, može li da umanji stres prilikom prskanja? Koristi se corum, harmony na zakorovljenijim parcelama i galbenon plus harmony na čistijim. Kako ste prošli sa corumom koristim ga prvi put?

kroki@Neznam kako si došao do:ideja: zaključka o GM.Ljudi su napisali da su pripremili pre masec dana da bi prskali totalom.Kad se pojavila gm kod nas su je odma prihvatili oni "najbilji"domačini gde se u pola maja nezna dal je iko dolazio na njivu.Mislili su evo leba bez motike u parlog poseješ soju i čekaš 4t.Međutim pokazalo se da njiva svejedno mora biti dobro urađena a samim tim i total je nepotreban(plus ovaj današnji gde se preporučuje 10l po 600din)jer su prinosi te gm bili duplo manji.Ne zbog gm nego zbog loše obrade.Plus rizik jer je zabranjeno,tako da kod nas kad bi zatrebala nekom gm soja dobro bi se pomučio da je nađe.:ppozdrav:

Radoslave nečačkaj sad ništa oko soje pošto je sad najostljivija kad izlazi, sad lako puca ispod kotiledona kad se nagazi pošto je krta tako da možeš više štete napraviti nego koristi, što reče kolega ide kiša pa će omekšati pokorica.

Pokorica soji ne bi smela da napravi problem! Ne nađem sliku od pre par godina kad je pokorica bila debela kao palac i soja ju je svejedno podigla!

Zajednicka parcela od clana kum i mene, balkan je u pitanju.Mozda malo obredje,ali kako je prvi put radim mislim da je ok.
U kom je ona sada stadiumu?Ima po neka travica,jer je totalisano pre nicanja.Cime sad raditi?
wp20140512001.jpg

wp20140512002.jpg

Nazad
Vrh