Soja 2014 god

za rod od 4t po h mozemo samo da se nadamo ,ali cinenice kazuju nesto drugo.to su ipak rekordni prinosi u najboljim godinama

- - - - - - - - - -

i ja sam juce zavrsio zadnja 3,5 kj i to najkasniju sortu idilu sam posejao(ostalo tog semena tako ispalo) kad ce to stici sam Bog zna.parcela od 7,5kj sejano 3 maja na 70 cm razmak 3,9cm otero me pljusak a drugu polovinu 3,5kj sam posejao juce na razmak od 3cm pa ce da vidimo sta ce se pokazati bolje.mislim da ce ovo sto sam juce sejao pre nici od onog od par dana jer se tamo nahvatala kora.

Nekoliko danasnjih fotografija i video snimak.

U pitanju je gruberisano sojiste koje je uradjeno sa germinatorom sredinom marta i od tada stoji tako. Zemlja je pre setve bila prilicno zabetonirana.

2dgqhx0.jpg

Sejao sam sa zitnom sejalicom svaki drugi red na 28 cm. Prskacu sa navigacijom i napravicu stalne tragove.

ny8nd1.jpg

Parcelu sam poceo jutros u 7.45 h a otac mi se pridruzio poslepodne.

jzeixx.jpg

Parcela je zavrsena u 18.45 h i posejao sam skoro 36 Ha za tih 11 sati rada od kojih sam pauzirao pola sata kada su mi doneli rucak

2nrojn6.jpg

Na kraju poziram veoma zadovoljan jer je sa dva traktora danas posejano 90 KJ.

2vhwxzk.jpg

Ovako je izgledala setva:

. U zaostatku smo zbog ovoga:

10 april 2L
11. 2L
14. 10L
16. 13L
17. 4L
18. 4L
19. 7L
20. 2L
21. 2L
23. 12L
24. 4L
28. 4L
29. 3L
30. 20L

+ 50-60 litara pre nekoliko dana. Nasa zemlja nije takva da se ulazi u nju 2 dana posle kise.

A u delu atara gde ne mogu jos uvek da sejem bio jos jedan pljusak od 20 - 30 litara.

Jos uvek imam nekih 20 KJ gde smo pokusali juce i danas i ne moze da se seje jer ostaju tragovi od traktora duboki 15-20 cm i tako se zagusila sejalica od blata da je otac morao da skida tockove za odrzavanje dubine da bi mogao da ocisti.

A inace nije to kasna setva. Godinama unazad kod nas su najbolji prinosi u parcelama sejanim oko i posle prvog maja. Kod nas je sada top sezona u setvi soje. Ima ko je poceo pre dva dana sa setvom.

Steco malo kasni zbog vremena ali u principu u našem kraju svi preferiraju soju malo kasnije . Tako danas završio setvu,ostala još jedna bašta. Posejan ducat,Balkan,venera,gorštak,trijumf,apolo I maksimus, sve na 50 cm razmaci razni (eksperimentalno ove godine) od 3 cm do 5 cm. Pola spremno pre mesec dana juče sve to totalisano, druga polovina isto spremana + RD pred setvu.Plan je bio da se sve zaršio oko 1 maja. Ukupno 40 kj.

- - - - - - - - - -

Savu sam zaboravio da napomenem.

I ja sam planirao da do 10 Maja najkasnije zavrsim sa setvom soje, medjutim kise su ucinile svoje. Sve parcele su sa dva prohoda setvospremacem pre vise od mesec dana cekale da izrastu korovi pa setvu. Od silnih kisa je stvorena debela pokorica koja srecom novi nozevi na sejalici lako probiju. Od 47 kj preostalo mi jos oko 10 za setvu pa nakon toga total. Oko 25 kj radjeno totalom posle setve.
10346622_557666487688176_3738846610881674336_n.jpg

10301209_557666517688173_214690348164054009_n.jpg

- - - - - - - - - -

@cicimoric Jesam li ja dobro razumeo da si sejao soju na sojiste?Kakva su tu iskustva,inace je sve odradjeno profi.Sve pohvale za mehanizaciju.

Vise puta je receno da sejemo soju u sojiste u ovim krajevima i vise od 7 godina za redom !!!

Citajuci temu soja 2013 i 2014 lako se moze utvrditi po pisanju raznih clanova da se u Srbiji najvise seje GMO soja,uvek kazem"cast izuzecima".Nazalost nema sta korisno da se nauci iz ovih tema jer vecina clanova neprati sta je napisala pre pocetka setve i kad je gotov vrsaj

Poslednja izmena:
Ja sam juce oprskao sirokolisne korove na parcelama gde je prosle godine bio suncokret sa kombinacijom dinox,bentamark,promoni sa malo smanjenom dozom jer je mala soja.Nadam se da ce ova kombinacija samorast od suncokreta sprziti.Ostalu soju cu posle kise da oprskam

Citajuci temu soja 2013 i 2014 lako se moze utvrditi po pisanju raznih clanova da se u Srbiji najvise seje GMO soja,uvek kazem"cast izuzecima".Nazalost nema sta korisno da se nauci iz ovih tema jer vecina clanova neprati sta je napisala pre pocetka i setve i kad je gotov vrsaj
Mislim da se u Macvi najvise seje

sa cim prihranjujete folijarno i kad prvi put,jer prasate prvo?soja mi je sad izbila dva lista ne racunajuci kotiledone. . .?
Nemoj ocekivati odgovor,ja bi ti rado pomogao da znam,a ovi sto znaju nece ti reci jer si sitan poljoprivrednik.
Na ovom forumu se samo vrti 20-tak clanova iz Vojvodine koji se ubise medjusobnom pricom,ostali kao da ne postoje za njih.Bas razocaravajuce da smo toliko podeljeni.Stavrno se izvinjam za :off_topic:ali morao sam da ukazem na realnost.

- - - - - - - - - -

Mislim da se u Macvi najvise seje
Pih,nisam macvanin:osmeh:ali je tacna konstatacija

Nazad
Vrh