Soja 2014 god

Soju??? Obično tretiramo pivom,da bolje rodi,nekada smo baš znali doobro da se natretiramo

:osmeh: Tretiran traktorista pivom pa mu malo bezao volan levo-desno, 'al ima malo lufta i u volanu ::namigivanje::

Elem, po vasem savetu ne tretirah seme ni sa cim osim inokulantom. Malo bese problema sa golubovima ali nikako kao sto covek opisa da se desilo u Mladenovcu.

Soja posejana 06.04 na 2 lanca, sorta "Balkan", kupljena od NS Semena. Seme inokulirano, sejano sejalicom za pasulj. Jedan lanac na razmak od 70 cm, drigo, posto je ostalo semena prosla sejalica jos jedanput izmedju redova pa mu dodje razmak 35 cm :sta: Predusev kukuruz, baceno 200 kg uree na zetvene ostatke pa duboko poorano. Sredinom marta preko oranja prskano totalom, a posle setve, na crno Acetosavom koji se posle kisa lepo aktivirao - ode pirevina i muvar u majcinu ::super:: jos ostalo da se resim par grotla palamide i misevkinje koje su prezivele tretmane. Otislo 75 kg semena, pocela da nice oko 20 aprila, al' nesto gledam ovo - mnogo izgleda gusto. 'Ajd ovo sto je sejano na 35 cm medjurednog razmaka, ali i ova na 70 mi nesto gusta, kao da je seme na seme sejano.

Danas uslikah "Balkan" na obe parcele. Kao sto rekoh u prethodnom postu sejan 6. Aprila. Kljucnuli golubovi kotiledone ovde onde, ali nije strasno.

Ovde je sejan "duplo" - u dva prolaza sejalicom za kukuruz - ostalo semena, pa 'ajd da vidimo kako ce da ispadne:

file0151-1.jpg

Ovde je na 70 cm:

file0179-1.jpg

Trenutno izgleda ovako:

file0181-1.jpg

Zanimljivo iskusto :ppozdrav:

Jos ja racunam jedno sedam-osam dana imam kade nece izaci, i danas na motoru aj vise da se proluftiram od jucerasnjeg pometenija, oma sam se istreznio kad sam vide ozbiljnost situacije :haha: i eto ti lepote, ispalo da predveci isprskam 15kj samo taj jedan nisam.
Pocela da se vrsta ova sto je prskana totalom pre 3 dana.
attachment.php

attachment.php

Ja sam moju danas bio da vidim, ima razvijenu prvu trolisku, a čičak i bunika po dva prava lista. Pravo vreme sa prskanje, idem sutra uveče ako vreme dozvoli. Dotle će taman dovoljno da se ocedi da ne lepi na točkove....

mityoo a jel gledas uzrast korova ili soje,jel planiras u splitu da radis?

Prvenstveno gledam korov, mada kad se spremanje obavi neposredno pre setve, onda se uglavnom poklope fenofaze soje i korova.... Neću raditi split, zveknem mu sve odjednom, a za vikend planiram da idem protiv sirka....

isao danas malo u atar da vidim kakva je situacija i primetio sam da se dobra pokorica uhvatila posle one kise pa :cool:moja soja tek treba da izadje sejano 2 maja bojim se da ce biti cupavo. ne znam kako se soja bori sa pokoricom,nikad do sad nisam imao ovakvu kasnu setvu

I ja imam istih problema sa sojom.Neznam da li ce jez da je osteti ako predjem.Icicu opet ujutru da vidim kakva je situacija.Jutros je po malo podizala koru ali se bojim jer je jako sunce dosta,koliko ce da se opece?

kod mene je specificna situacija sa sojom iz tog razloga sto je sejana sa majevicom a ta varijanta sejalice ima nagazne gumene tockove koji su utabali i napravili pistu od redova. posle ove kise i sunca spekla se zemlja jedno 1-1,5cm videcu kako ce se soja izboriti najavili neku kisu to bi bio spas.

Poslednja izmena:
Ma izacice ona, nebojim se ja, nego sam u strahu kome prodati?!!! Proslogodisnju jos nisam naplatio! Ne samo ja, vec pola sela ojadjeno...

Nazad
Vrh