Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislio sam na drugi tretman , uglavnom moramo 2 puta tretirati poslije nicanja , a to je 15-20 dana prije sklapanja redova , otprilike kada se ide sa tretiranjem uskolisnih (ako treba) , još uvjek niču poneki širokolisni , ili treba dokrajčiti neke koje prvo tretiranje nije totalno ubilo , čini mi se da je to lakše uraditi u 70 cm , a i ako nema druge nego da se šparta kasno pred sklapanje lakše je u 70 cm . Uglavnom generalno nije baš velika razlika .

Ja opet mislim da je na soji rod baš na stablu a na granama 0 bodova.Mislim da redji sklop nemože da nadoknadi prinos nego samo zelenu masu.

Ima i toga , ali to se može postići gušćom sjetvom u redu . Išo sam na 2.8 cm u redu , spočetka mi se činilo da je pregusto (možda i jest ) , al se poslije malo potvrdjuje to što kažeš , a i manje je donjih spratova pa bi trebalo biti lakše pokupiti. Teško je biti pametan kod soje.

Dali 40 .50 ili 70 cm Dali 2.8 ili3.2 u redu manje je važno koliko je važno od onog gore. Ako ima dovoljno padavina u julu sve se poklopi i svaka dobra.

Itekako može ređi sklop da nadoknadi prinos i to je dokazano kod nas više puta, i danas kod nas neki seju na 70cm razmak redova i 4-5cm razmak zrna(ploče sa jednim redom rupa 70 ), iseju oko 30kg po kj semena.Bitno je da nema praznina u redu tipa 10-20cm pa do 1m e to nevalja.Čim je ređa ona se više grana, bude više mahuna i krupnije zrno.

Gusta setva kod soje nije nista osim bacanje semena. Meni se vise svidja soja kad se dobro razbokori i ima debelo stablo nego kad je nacickana kao cackalica.

Sad sam doso iz obilaska soje i mogu reci onim prosaranim sojama je itekako pomogla kisa ,nalivaju zrna il suvima odmaze,bice zaznuta vrsidba ,ima potezi po njvi gde je skroz suva a ima i gde je kao u maju, pa plus ta prosarana,bice da kombaj pravi osmice po njivi ,jer mislim da se nece moci odjednom ovrsiti,bar kod mene sorta balkan.Kod nje ce uskoro da se otvarajo ove suve meune,.Ili da je ostavim da sva skroz pozuti pa sta bude,.Sta mislite nisam pametan sta da radium.

Sad sam doso iz obilaska soje i mogu reci onim prosaranim sojama je itekako pomogla kisa ,nalivaju zrna il suvima odmaze,bice zaznuta vrsidba ,ima potezi po njvi gde je skroz suva a ima i gde je kao u maju, pa plus ta prosarana,bice da kombaj pravi osmice po njivi ,jer mislim da se nece moci odjednom ovrsiti,bar kod mene sorta balkan.Kod nje ce uskoro da se otvarajo ove suve meune,.Ili da je ostavim da sva skroz pozuti pa sta bude,.Sta mislite nisam pametan sta da radium.

Ako budeš čekao da sva sazri, pola će one sad zrele biti na zemlji. Ako imaš svoj kombajn, možeš kako hoćeš, a ako nemaš ja bih sačekao da naliju te mahune koje sada nalivaju, a onda prešao nekim desikantom (npr Reglon), i za tri dana kombajnirao.

Ja sam ga koristio pre tri godine, a sad sam proverio cenu 2.240,00 RSD litra. Preporuka je 2,5-3 litre po ha, a ja sam onda prskao sa litrom po kj i bilo je dobro. Treba pratiti prognozu, tj da posle prskanja ne bude padavina. U tom slučaju, nakon 3-4 dana može da se radi.

Prošle godine sam sejao probno sa 84 rupe na pločama u jednom redu na najgušći sklop (ja mislim da je 3,4cm razmak zrna) i otišlo mi je semena oko 38-40kg po kj i tu mi je bila najbolja soja, a ove godine nisam smeo pošto je klijavost bila jako loša pa sam se plašio da će biti retka, dogodine ću najverovatnije sejati sa 84 rupe ako bude klijavost dobra.

Ове године сејано на 3,1цм, гушће није могло са плочом од 70 рупа. Не могу рећи да ми свиђало у почетку ницања, како то изгледа, поготово јер је отишла предубоко па је неједнако и тешко ницала али касније је све дошло на своје, попунила се њива и са свим парцелама на изглед сам задовољан, поготово што су мање-више још зелене и прија им ова киша, иако можда има истине што spasoje рече да ређи склоп даје више зелене масе. Али није изглед оно што се мери, кантар ће на крају да има завршну реч па ћемо видети, све су сејане отприлике у дан два 23-24.04.
Сејано на 70цм.

Poslednja izmena:
Ja sam obišao moj gorštak ovih dana a kako stvari stoje skidaću ga kanda posle berbe...
fotografija0407.jpg
[/IMG]
fotografija0408.jpg
[/IMG]

Gorstak mi se uopste ne svidja. Dugo sazreva i onda kad sazre stabljika ostane po prilicno jaka pa se tesko kosi, a prinos nista narocito. Ima visoku stabljiku kao ni jedna soja.

Paorpaor, konstatacija ti je na mestu i u potpunosti se slažem sa tobom i dogodine ću verovatno prepoloviti zastupljenost gorštaka u odnosu na neku raniju grupu a koja će to biti videću iz iskustva vas na forumu.
A to što dugo sazreva ima i svoju prednost. S obzirom da ja kombajniram i uslužno taman sazre dok drugima završim njihove ranije grupe zrenja ::namigivanje::

Ja licno nisam zadovoljan sto nikako ne znaci da ne valja. Ima boljih sorti koje nista manje ne radjaju a 3x se lakse kombajniraju.

Kod mene se Gorštak najbolje pokazo , to jeste da dugo sazreva ,da ima visoku stabljiku i da se teško vrši ali zato prinos odličan plus ide oko 40kg/Kj semena prilikom setve dok kod Save čini mi se 55-60kg , ove godine ga nisam posejo samo zbog loše klijavosti ali ubuduće planiram opet sejati Gorštak eventualno Galeb koji je kod mene uvek bio slabiji od Gorštaka za 100 do 200kg /KJ

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh