Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je kosa od 4,2 do 4,5m, vidi se da kombajn hvata 6 redi samo sto kombajn nije Zmaj. Kad je njiva spremljena kako treba, ja sa hederom od 5,4m obrijem do zemlje.

Danas smo ovrsili dve parcele Trijumfa u delu atara gde soja ne radja najsjajnije ni u dobrim godinama. Prinos neznam tacno jer sam na jednoj parceli morao da ostavi na jednom kraju jedno 100m jer je bila zelena ali je negde izmedju 1300 i 1400 kg / KJ. Vlaga 11.6% necistoca 2.1% ( zelena zrna ). U ritu ce prinosi biti daleko veci.

................ ove parcele su sejane oko 25 aprila

Danas vrsio veneru...1100 kg po kj...zemlja jedna od boljih kod nas.daleko losije od ocekivanog,posto izgledala je doskora jako lepo,ali susu nije izdrzala.

Ja jos nisam cuo da je neko ranije sorte ovrsio i prebacio 1000 kg. Inace verujem kada ljudi kazu nesto ali ove godine u lovecke price o 2 t/kj necu verovati.

@cicimoric jeste primenjivali nesto od djubriva?

Mil kod Cicimorica zemlja obiluje kalijumom, sto kod tebe i mene u ataru nije slucaj. Zato oni mogu bez djibriva da imaju dobre prinose soje.

Ni ja ne djubrim soju. Oped ponavljam, a u ovoj temi sam vec nekoliko puta napisao, da je za soju potrebno da je relativno cista i da ima vlage.
Mi smo danas malo probali i uradili neka 4,5 kj. Nije izmereno, ali ni ne bih iznosio javno prinos jer ne planiram da prodajem soju jos. Samo cu reci da za 35 dinara od mene nece dobiti, ako plate 50 razmislio bih. Soja ce i ove godine biti deficitarna, zivi bili pa videli.

Bojceticu ni ja ne bacam nista od djubriva za soju i slazem se sa Paorovim recima da bude cista i da ima vlage. Ovde u mom okruzenju ima puno njih koji ne bacaju nista od djubriva a ima ih i koji bacaju a prinosi su apsolutno isti,i zavise samo od terena koji je dobio vise ili manje kise.

Moj burazer ima dobru izreku baš povodom đubriva:

Više vredi čista njiva nego 100 kg veštaka !

Kako god. Ali ne moze niko da me ubedi da na zemlji sa malo kalijuma moze biti dobar rod soje. Stoji da mora biti cisto i da ima vlage, ali zar to nije za sve kulture? Ako pokisne i ako nema trave svaki usev ce biti dobar :osmeh:

Biljka za formiranje prinosa traži pored azota, odgovarajuću količinu fosfora, kalijuma i mikroelemenata. Ako neko ima veoma siromašno zemljište sa npr. 3 ppm/100g zemljišta fosfora i 12 ppm/100g zemljišta kalijuma naravno da neće imati isti prinos kao neko kod koga je sadržaj fosfora i kalijuma npr. 30 ppm (u uslovima navodnjavanja). Ta priča kako soju ne treba đubriti kod nas pije vodu jer soju niko ne gaji u intenzivnim uslovima, a ko je navodnjava itekako treba da đubri i da iz nje izvuče maksimum.

Ja sam na sve baco gnojivo osim na njivu od 1kj da baš probamo i ne ide bez gnojiva, tamo di nisam bacio nije to to, nema visinu, nema mauna, a sve sijano isti dan, na ostalo sam bacio, vršio coveku jedno jutro jućer, i na jutro je imo 1860 kila, al je i radio sorta je osječka ika, ja sam se zeznio što sam sijo Slavonku ona je dosta kasnije kod mene je tek list poćeo da žuti daleko je jos vršaj imam jos mjesec dana vremena sto nije slucaj kod tetka on ima Iku ekstra cisto, vrsit cemo ju za 6-7 dana, samo nece bit prinosa ako bude 1000kj/kj bit ce milina, isto nije gnojivo baco a nije ni šparto i tu nema priće, mogu svi prićat da ide bez gnojiva ide al takav i prinos bude, a pred setvu ne bace nista, i onda dodu i pricaju mi kako su imali 20m/kj al eto, ja sam probao svakako i vec par godina bnacam gnojivo po soji nema druge!

Biljka za formiranje prinosa traži pored azota, odgovarajuću količinu fosfora, kalijuma i mikroelemenata. Ako neko ima veoma siromašno zemljište sa npr. 3 ppm/100g zemljišta fosfora i 12 ppm/100g zemljišta kalijuma naravno da neće imati isti prinos kao neko kod koga je sadržaj fosfora i kalijuma npr. 30 ppm (u uslovima navodnjavanja). Ta priča kako soju ne treba đubriti kod nas pije vodu jer soju niko ne gaji u intenzivnim uslovima, a ko je navodnjava itekako treba da đubri i da iz nje izvuče maksimum.
Bolje se ne igrati bez navodnjavanja i drzati nekog optimuma od 20ppm/100g zemlj.

Ja sam danas pokosio nepunih 6.5kj prinos 8500kg soje vlaga 11%primese 6 bilo je zelenih mahuna malo u ponedeljak nastavljamo,nemam sta reci za prinos takav je kakav je jedino ako cena bude realna i to nekih 45 dinara onda ce mi ostati bar za ladno pivo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh