Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
danas bio u obilasku soje evo i par fotografija,mislim da prinos nece biti veci od 1 tone ali videcemo inace sorta je viktorija :
abcd0012.jpg

abcd0013.jpg

abcd0014.jpg

abcd0015.jpg

abcd0017.jpg

abcd0018.jpg

To sto je ona zelena je samo ili zahvaljujuci okasneloj setvi, ili ledu koji je mlatio pa zaustavio malo vegetaciju, ili je kasna sorta.
Da vas puno ne davim, ali prosle godine najzelenija je bila venera, a najzuca sava. Sava dala i do 1300 kg, a venera prccc ni 1000 kg. Nemoj te se previse nadati tim sto su sad zelene ako ne dobiju neku ozbiljniju kisu da naliju maune. Galeb je nekako kod mene standard i uvek sje solidan jos nikad nije bio katastrofa, uvek prosek i siguran.

Kod nas se ocekuje rod od 15-17m/kj što je duplo vise nego lane, kad sam coveku vrsio njivu tocno od jutra i navrsio 400 kila bilo je svašta, ja sam lane imo prosjek nekih 9m/kj, a 2011 sam imo 20m/kj sve je do godine i to je to, kod nas se ljudi stalno žale na prinos (u mom selu) ali 90% njih kada krenu vrsit soju iz kombaja vide samo ambroziju visoku po 1,5-2m sta ce tu rodit ta soja nije imala zraka nit je sunca vidila, i onda odvezu i kad im lupe primjesu bune se, a u priklici soja bude primjesa u ambroziji, primjer: kod nas su krenuli pricat kako su i u pšenici odbijali velike primjese, tamo gdje mi otac radi ljudi su stvarno dovozili da im primit nisu htjeli znam jednog imo je 11kj pšenice ja doso vrsit a to katastrofa on je samo u jesen to posijo i nikakvu agrotehniku nije primjenio nista, samo posijano i ovrseno, naravno vozio je to predat i nisu mu primili i žali se, a tako i sa sojom, ja sam moju soju prsko od korova 3 puta, i opet je izbila di god koja ambrozija i lagano na sbvaku njivu i di ima išćupam eno je cista ko suza, al eto treba radit jucer me jedan pito jel mu mogu vrsit točnije stric moj, kada smo osli na njivu nisam znao sta bi reko vec da ne znam moram vidit s ocem, ne vrijedi nema soje samo ambrozija, malo sam se raspiso al sam htio barem nekako pokazat kako je kod nas, i takvi kod nas su kupili državnu zemlju i izaslo ga je 80€ po kj na licitaciji a dobio je 28hektara u komadu i isplatio je to, a netko tko radi i drzi do toga što radi, nije nikad nista mogo dobit !

Biće tu leko malo više od 1 tone po kj.

Što kaže paor te zelene soje su mač sa dve oštrice, sad kad bi joj pala kiša minimalno 30-40l po kvadratu ta bi soja nešto i uradila ovako čisto sumnjam da će biti bolja od ovih ranijih, uvek sam među prvima vroo soju i nikad se nisam pokajao, prošle godine sam imao 1400kg po kj pod platom prosek iako je bila gora suša od ove godine, prošle godine u ovo doba sam vroo soju a sad pre 1 septembra ništa a sve je sorta sava i nadam se da ću i ove godine imati bar ko i prošle prinos ali sačekaćemo dok kombaj zakosi i prvu parcelu skinem oma ću znati šta me čeka.

Da li je neko poredio Savu i Galeb? Nekako mi se cini da je Sava prinosnija, a da je Galeb svake godine standardan. Razmisljam za sledecu godinu sta ubaciti uz Rubin, ne bih bas sve tri posto su male povrsine?

Tamo gde je led usporio soju, a to je meni sve galeb, ona je jos jako jako zelena i za dva dana je dobila od 50 do 90 litara kise. To ce se sigurno odraziti na rod jer je ovo momenat bas kad joj treba da nalije maune i napravi rod. Galeb je jako dobro sorta jer se grana nenormalno i vrlo lako nadoknadjuje redji sklop. I prosle godine nije nista manje rodio nego sava. Imam ga u setvenom planu sigurno 10 godina i vise i nikad nije bio los. Inace jednom sam imao stablo galeba sa preko 300 mauna koje mi je sve do prosle godine stojalo kod kuce. Sava nema toliku mogucnost grananja, ali zato ima izuzetno krupno zrno i tu je njena tajna.

Nama je ovo bila prva godina da smo izbacili Galeb, jer nismo mogli da nabavimo seme (uzimali smo na odlozeno). Mislim da smo 2010., kada su mnogi imali dobar rod imali 2800 kg po kj, dok je u ostalim godinama uvek radjao od 1500-2200 kg/kj. Ipak ce se Galeb ponovo vratiti u nasu proizvodnju :osmeh:. PS zar nisu i Sava i Galeb I grupa? :sta:.

Moja Sava sejana 22.aprila.U pitanju je jedna parcela dužine 450 metara.Jedan kraj udara u kanal i tu je soja zelena jedno 100 metara u dužini dok je drugi kraj već dosta žut.
dsc0527.jpg

dsc0529.jpg

dsc0534.jpg

dsc0536.jpg

dsc0539.jpg

dsc0542.jpg

Interesuje me hoće li ova kiša uticati šta na prinos bar za ovu što se još zeleni

Vec par godina u nazad soju sejem u maju ali sam eksperimentisao sa sortama. Ove godine su mi sve povrsine po Dukatom koji je pre neki dan bio samo na jednoj parceli malo svetlije zelen, pretpostavljam zbog obilja stajnjaka koji sam morao jesenas da izvucem na tu parcelu. Nisam sprartao uopste i vestak nisam koristio. Ima na nekim parcelama malo korova koji je iznikao posle prskanja ali ce to Azdaja sve provuci kroz sebe, ne sekiram se. Prosle godine je Dukat pobedio, i ove godine verujem u njega.

Galeb kod mene uz kasniju sjetvu , totalno zelen dočeko današnju kišu pa se nadam da će mu dobro doći . Čitam različita mišljenja ovde , meni se ipak čini da je soja sigurnija u kasnijoj sjetvi .

drug je neki dan skino Balkan 8 meteri po jutru, i jos jedan komsija celo njive on je imao oko 11 ... Balkan bi se kod nas jedini mogao skidati, ostale ce da pricekaju jos malo

Da li je neko poredio Savu i Galeb? Nekako mi se cini da je Sava prinosnija, a da je Galeb svake godine standardan. Razmisljam za sledecu godinu sta ubaciti uz Rubin, ne bih bas sve tri posto su male povrsine?
Probaj trijumf. Nama se on odlicno pokazao. Nizak, ne poleze, gomila mahuna na spratovima.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh