Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja isto praktikujem kasniju setvu i evo i ove god ce ispasti dobro,ranije setve su u zrenju a moja naliva a ova kisa joj je legla samo tako.Inace godinama sejem oko 1 maja.

MOžda čak još kasnije , uglavnom majska sjetva , to sam odlučio , bez djubrenja i to dosad i odsad , 70 cm i to izgleda ostaje , jedino oko gustine u redu , nije mi baš najjasnije , skoro sve je na strani rjedje sjetve (ako je klijavost OK) , jedino , a nije uopšte zanemarljivo , gušća sjetva nema nisko mahuna pa bolje kombajn hvata . Gustinu ipak treba još eksperimentisati.

Kada bih posejao kasnije, verovatno bi bolje prosla ranija setva :osmeh:, tako da cu se drzati i soja i kukuruz od 10. do 20. aprila.

Kad bi znao gde cu pasti ja bi seo :osmeh:
8 od 10 slucajeva je najbolja setva na vreme. Ono sta treba uraditi je imati barem dve grupe zrenja i onda moze da se izvuce dobar prosek.

U pravu si u potpunosti moja je sejana od 8-og do 10-og maja i jako lepo izgleda,dok one ranije se posusile.Tako je bilo i prosle godine.

Sta vam to znaci da soja "jako lepo izgleda"? Jel to znaci da je zelena? Pa i moj Rubin je i dalje dobrano zelen, iako je sejan oko 20. aprila, normalno da je zelen, jer je II grupa zrenja. Dobra kisa u drugoj polovini jula i sve soje bi bile ok. PS da li je soji stetnije da je susa i vrucina u cvetanju ili u nalivanju zrna? Poslednje dve godine su pokazale da se u jednoj od te dve faze ne mogu izbeci susa i vrucina.

Soja je biljka kojoj avgust presudjuje bilo kad da je sijana . Jedino je za ranu to prva a za kasnu druga polovina avgusta .

A evo i mog Galeba , sijanog negdje u 2, pol maja , slikano pred ovu kišu . Kako sam se nadala , dobro sam se i udala .

DSC03890_zpsa34ebd67.jpg

Poslednja izmena:
Koliko je isplativo sejati soju zitnom sejacicom ima li razlike u prinosu na sirokorednu setvu i zemlja mora dobro biti cista za takav poduhvat?U nameri sam da dogodine sejem soju pa me sada sve interesuje jbg da pocnem na vreme da ucim!

Daću ti odgovora za nekih 10-15 dana, kad budem video prinos, i uporedio sa setvom na 70cm međuredni razmak.
Jedino znam da setva na 50 i 70cm međuredni razmak nema niakave razlike u prinosu.

Kosili smo i takvu i takvu i takvu,razlike su pojedinacne od lokaliteta do lokaliteta mislim da nema razlike i na 70cm i 50cm i zitnom .svaki drugi itd...kad se poklope kockice sve daju odlican prinos.Jedino zitnom redukujes agrotehniku, ne spartas :osmeh:

U prinosu nije tolika razlika ali na dobroj godini na 70cm nisko stoje prve mahune koje su najbolje pa se teže pokupe ,a takođe i poleganje je izraženije .Na lošoj godini na 50cm je ravnomerniji raspored biljaka pa lakše podnose stresne uslove.takođe ranije zatvori redove pa je korovu teže da napreduje.To su neka moja zapažanja jer sebi sejem na 50 a uslužno na 70 pa pri žetvi sam sam primetio da pri istoj agrotehnici i klasi zemlje na 50cm daje do 10% više.

To za korove što kažeš , meni se opet čini da je suprotno . 50 cm dabome ranije sklopi , i teže probije korov i to je tačno , ali u toj fazi korov se još uvjek može prskati , na 70 cm još uvjek ga možeš uništavati , na 50 cm ih bude manje ali ih više nemožeš prskati , kasnije se probiju ispod soje , poneki , ali u soji je to kasnije mnogo. Oću da kažem možeš da vidiš da niču ali im više ništa nemožeš kad su u zaklonu , kad izvire kasno je .

Neko moje skromno zapazanje kaze da je najveca prednost setve na 50cm brze sastavljanje redova,dok kasnije ta soja brze sazri i ostaje niza od one sejane na 70cm,a razlike u prinosu nikakve bar u mom kraju.Zitnom niko nije sejao do sad.

To za korove što kažeš , meni se opet čini da je suprotno . 50 cm dabome ranije sklopi , i teže probije korov i to je tačno , ali u toj fazi korov se još uvjek može prskati , na 70 cm još uvjek ga možeš uništavati , na 50 cm ih bude manje ali ih više nemožeš prskati , kasnije se probiju ispod soje , poneki , ali u soji je to kasnije mnogo. Oću da kažem možeš da vidiš da niču ali im više ništa nemožeš kad su u zaklonu , kad izvire kasno je .

Momo mislim da grešiš ,kada počne da sklapa redove već je kasno za prskanje,parcela koja nije tretirana do sklapanja redova ima korove od 50-70 cm tako da je svaki posao uzaludan.Ko nije spreman sa prskalicom bolje da ni ne seje soju. Dajem prednost setvi na 50 samo zbog bržeg sklapanja redova I boljeg čuvanje mikroklime u parceli,ima razlike u prinosu bar kod mene je bila kada sam radio na 50,70 I žitnom sejalicom. No svako neka proba pa neka vidi ,naravno ne jedne godine nego vise uzastopnih godina.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh