Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја имам на једној парцели четири реда где је дуплирана количина семена условно речено јер ми машина није добро радила, на самом почетку сејања, и ту се соја шарени, а остатак и све остале парцеле се још увек зелене. Такође код комшије који је доста густо сејао соја се шара, па пртпостављам да ће и густина утицати на време кошења а остаје питање како ће утицати на принос.

Prva I druga slika granica između Balkana I Trijumfa ,Balkan veći I suvlji za nijansu vise mahuna ima trijumf I ravnomernije nalivenenego Balkan,kod balkana su donje dobro nalivene a prema vrhu sve slabije. Treća slika Balkan,četvrta Trijumf. Ista parcela (5 kj ista agrotehnika ,predusev soja. Peta I šesta slika Balkan druga parcela ,4 kj,bolja zemlja od predhodne,ista agrotehnika,setva oko 1 maja.

ja danasbio da vidim soju (balkan)sav je pozuteo za neki dan nece imati ni jedan zelen listznaci potpuno sve zuto,sejano je rano...izgleda da ce tu da bude jedna nula

Soja je završila karijeru,neće da rodi ni 1000 kg/ha.
Ne bi da stajem ljudima na muku,ali mislim da će rod biti daleko veći nego tih 1000 kilograma po hektaru.Pa prošle godine gro ljudi je imalo više od tih 1000 kilograma,a ova i prošla se ne mogu porediti.Pa prošle godine ja ne znam koja je soja zatvorila redove dok ove ko god je posejao do 05.maja već krajem juna su bili zatvoreni redovi.Kiše je bilo u većini krajeva do 13.jula i to lepe.Mi kao da zaboravljamo maj i jun što se tiče padavina.Jeste mnogi će da kažu da su ove godine bile temperature preko 40 ali prošle godine dva meseca nije temperatura padala ispod 35.Budimo malo objektivni i realni

Mislim da je za nas kraj Sandor u pravu!Prava kisa,da kazemo ono preko 10 litara po m2 je pala 24.06.2013 godine 18 litara! posle toga do kraja juna jos 7 litara,pa u julu 1,5+7,5+3+7+2 i to je to...do dana danasnjeg! A sada je 20.08.2013 2 meseca sa 20-ak litara a temperature uopste nisu za igranje,samo je sreca sto su noci bile hladnije!Inace,veoma slicna godina prosloj,veoma...

Na ovim temperaturama ETP je bio 2-3 l/m2 to znaci da se 20l potrosi za nedelju dana a za normalan prinos u tom vremanu treba joj 60-80l a to ne postoji sto znaci da je i ova godina izuzetno susna i ne mozemo racunati na normalne prinose ,nalivanje zrna nije izvrseno kako treba i zrno ce biti sitno oko 12o g 1000zrna a mozda i manje

Ja sam danas obisao Galinu, posle nekih desetak dana. Lisce je 70% otpalo, mahune se crne, a zrno neverovatno sitno i skuvano. Iskreno prosle godine je soja bolje izgledala nego to sto sam danas video. Na dve parcele je tako. Na jednoj od te dve parcele pored Galine imamo i Vojvodjanku i Rubin i one mnogo bolje izgledaju. Galina je 0 grupa, a Vojvodjanka i Rubin II, sve sejano isti dan.

Bitne su grupe zrenja. Moju savu cu raditi za 10-ak dana i datumski ce se poklopiti sa 2012, 2011 i 2010. Dukat ce doci par dna kasnije, a na kraju ce biti Galaeb. Koliko ce sta dati ostaje da se vidi, ali je DEFINITIVNO da ce rod samo za malo biti bolji nego prosle godine, ako i toliko.

Bitne su grupe zrenja. Moju savu cu raditi za 10-ak dana i datumski ce se poklopiti sa 2012, 2011 i 2010. Dukat ce doci par dna kasnije, a na kraju ce biti Galaeb. Koliko ce sta dati ostaje da se vidi, ali je DEFINITIVNO da ce rod samo za malo biti bolji nego prosle godine, ako i toliko.
Mislim isto tako posto sam ja Savu skidao 2011 godine 8 septembra i isplacena posle par dana po 34 din sa Pdv-om.

Ne bi da stajem ljudima na muku,ali mislim da će rod biti daleko veći nego tih 1000 kilograma po hektaru.Pa prošle godine gro ljudi je imalo više od tih 1000 kilograma,a ova i prošla se ne mogu porediti.Pa prošle godine ja ne znam koja je soja zatvorila redove dok ove ko god je posejao do 05.maja već krajem juna su bili zatvoreni redovi.Kiše je bilo u većini krajeva do 13.jula i to lepe.Mi kao da zaboravljamo maj i jun što se tiče padavina.Jeste mnogi će da kažu da su ove godine bile temperature preko 40 ali prošle godine dva meseca nije temperatura padala ispod 35.Budimo malo objektivni i realni
pa fazon jesto se prosle godine jako puno lagalo za prinos

Ns ogled soje na putu St.Pazova -Inđija , koliko sam mogao da vidim sve sorte su podjednako požutele bez obzira na grupu zrenja ,nebih nijednu posebno izdvojio na svim ima malo mahuna jedino možda Sava iznenadi pošto je zrno baš krupno , moj lični utisak je da soje ove godine izgledaju baš jadno ::lose::
o91ueb.jpg

30kdow3.jpg

alg0uo.jpg

255ibzo.jpg

30tihww.jpg

Sto se tice ti padavina u maju,samo su zeznule stvar,otisla soja u visinu oko metar ipo a sad kad je trebalo nije dobila kisu ,pa su mahune poluprazne a zrno ko pirinadz,a ona suva ni dunav da se izlije nebi pomogo,a sasvim drugacija soja koja je sejana u suvo sad je jos zelena i bice nesto od roda.Da napomenem sorta balkan ista parcela sejano 20 aprila jedna je otisla u vlaznu zemljui nikla i bila je skoro do kolena kad je ova druga tek nicala,e sad je ta mala triput bolja od ove sto je prva nikla.A ja se jos jedio sto mi ovaj sto je sejo nije dublje spestio masinu pa bi sva isto nikla,.Izgleda da soju nebi trebalo sejati pre prvog maja dok su ovako ekstremni vremenski uslovi ,to jest suse.

Toj soji sto je tako prosarana itekako moze da pomogne kisa,nalice zrno,nece biti sturo.Ja takve imam jako malo,90% mi je zelena ko da je maj!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh