Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vegetacija im je oko 140 dana +- 10 dana zavisno od grupe zrenja. To znaci ako je posejan polovinom aprila da bi trebalo da dodje tu do 15 septembra. Ovo zavisi od sume temperatura i ako je godina sa vise sunca pre sazreva, a ako je sa manje sunca onda mu se nesto produzi vegetacija.
Na primer prosle godine smo poceli zetvu 30.08.,a 2011 10.09.. Rod je 2011 bio duplo vece nego 2012 a razlika u skidanju useva je bila ni 2. nedelje.

Kod mene ce sigurno poceti 1 septembra,rod nece preci 1.500 po jutru i standardo kad je susna godina vise mi rodi sava i balkan za oko 300kg po jutru,a prosle godine sam poceo kositi 17avgusta sa prinosom 1.400kg balkana.Dok venere nije bilo jedva 1.000kg

Ja imam savu na dve parcele ,deli ih samo put.Sve radjeno uvek u isti dan,i sejanje,prskanje,spartanje,prihrana...Jedna se parcela zuti ,za 15 -ak dana garant da se bere a druga preko puta skroz zelena...Bar cu moci da uporedim prinos i da vidim kolika ce biti razlika u ovoj koja je naglo sazrila!Pitanje za one koji su ranije sejali savu:da li se ona prosipa i pada na zemlju kao balkan ako se ne pokosi u nekom predvidjenom vremenu.Ako se ne prosipa onda bih cekao da i druga zelenija parcela dozri pa sve zajedno...

Profesor geografije u osnovnoj skoli kaze nam da je vojvodina po kolicini padavina bila kao pustinja,ali nije samo iz razloga sto su padavine ravnomerno rasporedjene,izgleda da se ovo promenilo

štaste zapeli za cenu soje da će biti mala i što bi bila jeftinija nego u Hrvatskoj, sačekajmo žetvu i sve će biti jasnije. Rod će biti u proseku manji od prošlogodišnjeg tako da nevidim zašto bi bilo neke drastične korekcije cene.

Ako u HR bude 4 kune mi cemo izvoziti u HR. Moraju ponuditi bar blizu te cene jer soja nece roditi mnogo vise od proslogodisnjeg roda.

Sava,imam okačene slike i pre nedelju dana.Očekivao sam da će početi da žuti a ona još uvek zelena
dsc0497.jpg

Na ovom struku sam izbrojao 93 mahune
dsc0503.jpg

Na slici su mahune sa vrha i sa dna
dsc0508.jpg

a evo kako izgledaju i zrna unutra
dsc0511.jpg

Mislim da pre 15.septembra neće ulaziti kombajn.

Ako u HR bude 4 kune mi cemo izvoziti u HR. Moraju ponuditi bar blizu te cene jer soja nece roditi mnogo vise od proslogodisnjeg roda.
Ma kakve 4 kune, ne vjerujem, otac mi radi u jednom poduzeću koje u Slavoniji u ovom potezu od Županje do Vinkovaca otkupljuju 60% roda svih kultura, kaže po prići ne zna se jos tocno cijena al nece bit ni blizu 4 kune, suncokret je lane bio 3,5kn/kg kaze ove godine maksimum 2kn najvjerovatnije 1,80-1,85!

I kukuruz u pozadini deluje jako zeleno. Tako je kod nas izgledalo do pre mesec dana, a mozda i ranije.
Ovaj ti se potez u BDP zovu Bare i stariji ljudi pričaju da su tu jako visoke podzemne vode i da u sušnim godinama tu uvek dobro rodi,dok je 2010 godine malo ko ubrao dobar rod.Ja sam te 2010 tu imao posejano žito i imao sam 2700 kila po jutru tada.Izvinjavam se za :off_topic:

Mi imamo kanale isprepletane po celom ritu ,al su se kreteni iz vodne zajednice,potrudili da izvuku svu vodu iz kanala,samo iz njima poznatih razloga,verovatno da se kaze da i oni nesto rade,stvarno je za rubliku verovali ili ne.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh