Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čini mi se da i gusto sijana soja ima bar jednu prednost , a to je da nema donjih mahuna pa bi trebalo biti manje rasipa u kombajniranju , al nisam siguran pošto sam stručnjak iz traktora .
Još jedno pitanje za stručnjake iz traktora : soja je na 70 cm ali baš gusto , sijana dosta kasno , nisam sliko ; zemlja je teška i dosta može bez kiše , sada ima prilično mahuna a zrnje je dabome još sitno i nenaliveno .

Dal je normalno u ovoj fazi da opadaju donji listovi ? Prilično visoka i sklopljena , dobra boja i sve ostalo izgleda ok ?

Drugo pitanje : da opadaju pojedine mahune dali bi se one trebale vidjeti na zemlji , pošto ih nema nigdje ?

Strucno,da ,strucno citaj malo vise u zivotu,nije traktor sve sto sja,mnogo pametnih,puna nam drzava strucnjaka iz traktora:osmeh:
:haha:
Ne mozes ti nekoga da potcenjujes,ukoliko imas skolu.Pitanje je i da li ti imas tu skolu,mada sumnjam da si agronom,ipak je 8 godina studija mnogo.
Mozda si dipl.ing,pa ti narod dodelio titulu agronoma,za koju moras da zuljas **greška uz bezbroj ispita i godina zivota,a opet napominjem da sumnjam.
Koje je tvoje misljenje o ''strucnjacima iz traktora''?
Verujem da ima ljudi koji mnogo vise znaju od tebe i mene,iako nemaju zavrsene visoke skole,ali imaju praksu i znaju da primene svoje znanje na adekvatan nacin.
Ja,kao student poljoprivrede cu za dve-tri godine zavrsiti,pa posto vozim traktor,hocu li i ja biti strucnjak iz trektora,kao i mnogi odavde?!
Kontrolisi recnik malo i nemoj nikoga potcenjivati i vredjati.

@MOMOSARIC ja imam Galinu na 70 cm, 2,6 cm sejana, ali ranije (ako se uzme ova godina to je rano), cini mi se da je 20. april i donji listovi su jos pre mesec dana zuteli i otpadali, dok su gornji skroz normalno izgledali, bilo je rose, zrna su bila sitna, a sada su vec dobro nalivena (to nije ona Galina sa prethodne strane). Sto se tice mahuna trebalo bi da se vidi, na toj parceli su na par mesta otpale mahune, ne znam sta je uzrok (nema mnogo), ali se vide cim se razgrne soja.

E i ja sam tako sijao , sad mi se čini da je to ipak pregusto . Jedina prednost je kažem što nema onih mahuna nisko do zemlje koje je teško uhvatiti kombajnom.

Ja sam sejao sa 70cm medjurednog razmaka i 3.1cm od zrna do zrna,deluje mi ok nije ni pregusto a nema ni mahuna skroz dole do zemlje,mislim da cu iduce godine jos malo povecati razmak na 3.3cm i dubinu povecati na 5cm.

Bilo bi zabavno da nam AgronomP objasni kako se utvrdjuje (u otkupu) koja je soja GMO.:osmeh:

Sava polako zavrsava svoju vegetaciju i za sad solidno mnaliva zrna cak i one gornje maune. Najvise se zuti jer je lisce gotovo zuto do vrha, dok galeb jos uvek deluje solidno zeleno.

I mam i ja balkana koji je vec prilicno zut,za dve nedelje ce biti za skidanje,okvirno koji dan vise ili manje zavisi od vremena.

photo0274.jpg

Kod mene Sava takođe počela da žuti , Viktorija još zelena mahuna ima tu i tamo čini mi se isto ko i prošle godine .

Prošlogodišnji Galeb
dr8ajp.jpg

Sava ce poceti da se kodi za najkasnije 3 nedelje. Sve zavisi od vremena to jest koliko bude sunca. Ovo ne vazi za parcele gde je padao led gde je usled kasnjenja vegetacija soja jos zelena. Prinos je jako tesko proceniti u ovom momentu, ali sam siguran da nece biti los kao prosle godine , ali ne i puno bolji. Zasuslilo je kad je najvise trebala kisa da nalije maune.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh